»

AMD-jevi procesorji imajo prastaro ranljivost

Slo-Tech - Zadnje tedne se veliko govori o hudih težavah Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije, zaradi katerih bo Intel še pošteno bolela glava. Skoraj bi nas zato obšla novica, da so v AMD-jevih procesorjih odkrili 16 let staro ranljivost, ki ogroža vse procesorje, izdelane v zadnjem desetletju in pol. Za zdaj ne kaže, da bi jo kdo izrabljal tudi v praksi, saj terja fizični dostop do računalnika.

Ranljivost se imenuje Sinkclose in tiči v SMM (System Management Mode). Odkrila sta jo Enrique Nissim in Krzysztof Okupski iz podjetja IOActive in o njej pred 10 meseci že obvestila AMD, ki je vmes večino novejših procesorjev zakrpal. Zaradi ranljivosti lahko napadalec, ki ima dostop do jedra operacijskega sistema (Protection Ring 0), pridobi še večje privilegije (Protection Ring -2), kjer teče procesorska mikrokoda. To mu omogoča namestitev zlonamerne programske opreme, ki je ne more odstraniti niti ponovna namestitev operacijskega sistema. Že samo odkritje takšne nesnage je zapleteno, saj...

13 komentarjev

AMD razkril ranljivosti v več svojih procesorjih

Slo-Tech - AMD je sporočil, da je v svojih procesorjih Zen od prve do četrte generacije našel več varnostnih ranljivosti. Vse štiri luknje imajo oznako resnosti 'visoko', prizadete pa so vse štiri generacije procesorjev AMD Epyc in več procesorjev Ryzen.

Ranljivosti z oznakami CVE-2023-20576, -20577, -20579 in -20587 so prizadele varnost vmesnika SPI, preko katerega procesor je povezan s čipom z naloženim BIOS-om. Ranljivost hekerjem omogoča prevzeti nadzor sistemom z eskalacijo privilegijev, izvajanjem poljubne kode in izkoriščanjem za napade DoS. Vsi napadi terjajo fizični dostop do ranljivega sistema.

AMD je ranljivost zakrpal z novimi verzijami AGESA, ki predstavlja osnovno kodo za BIOS, a ga morajo sedaj v dejanske popravke prenesti še proizvajalci matičnih plošč. Nekateri so to že storili, drugi pa še ne. Za drugo generacijo procesorjev popravki odpravljajo tudi ranljivost Zenbleed, o kateri smo poročali lani.

7 komentarjev

V Microsoftovem antivirusu ranljivost tičala 12 let

Slo-Tech - V Microsoftovem protivirusnem programu, ki ga vsebuje Windows, so zakrpali 12 let staro ranljivost, za katero do nedavna niso vedeli ne proizvajalec ne napadalci. V Microsoft Defenderju (včasih se je imenoval Windows Defender) je vsaj od leta 2009 tičala ranljivost (CVE-2021-24092), ki je omogočala napad z eskalacijo privilegijev. Prizadete so verzije Windows 7 in novejše ter programska oprema, ki uporablja iste klice: Microsoft Endpoint Protection, Microsoft Security Essentials, in Microsoft System Center Endpoint Protection.

O ranljivosti so prvi poročali na SentinelOne novembra lani, v februarskem paketu popravkov pa je Microsoft pripravil rešitev. Težava je tičala v gonilniku BTR.sys (Boot Time Removal Tool), ki se uporablja pri brisanju okuženih datotek. Predvidevajo, da je ostala tako dolgo neodkrita, ker ta gonilnik ni ves čas aktiven, temveč se namesti in aktivira le, ko je potreben, potem pa se odstrani. Težava je, da gonilnik ne preveri datotek, ki jih kot obnovljene...

20 komentarjev

Nepopravljiva ranljivost v Applovem varnem procesorju T2

Slo-Tech - Ranljivost Checkm8, ki so jo raziskovalci že pred letom dni izkoristili za odklep (jailbreak) starejših modelov iPhona (A5-A11, torej v letih 20011-2017), je moč izrabiti tudi za napad na varni čip T2. Čip, ki ga je Apple pripravil leta 2017 in ga od leta 2018 vgrajujejo v svoje naprave, skrbi za kopico varnostnih tehnologij: TouchID, Activation Lock, Secure Boot, System Integrity Protection, šifriranje podatkov itd. Sedaj pa so strokovnjaki iz hekerske skupine Checkra1n odkrili, da je možno s Checkm8 obiti zaščito T2. To pa ima pomembne varnostne posledice.

Na Macih je sedaj možno na T2 poganjati poljubno programsko opremo. Seveda so posamezniki nanj takoj naložili Linux. Z izrabo še ene ranljivosti pa je potencialno možno iz T2 dobiti celo šifrirne ključe in odkleniti podatke na telefonu - česar bodo organi pregona nedvomno veseli, saj jim ne bo treba iskati pomoči specializiranih podjetij.

Ker je napaka v najnižjem, strojnem delu čipa T2, je ni možno programsko zakrpati. Vse...

16 komentarjev

Ranljivost v vseh operacijskih sistemih zaradi napačnega branja dokumentacije procesorjev

Slo-Tech - Vsi večji proizvajalci operacijskih sistemov, vključno z Microsoftom, Applom, FreeBSD-jem in Linuxom, so usklajeno izdali popravek za eno večjih lukenj, ki se je v operacijskih sistemih skrivala zaradi napačne interpretacije ukazov MOV SS in POP SS na platformah Intel x86-64. Ranljivosti, ki se vodi pod številko CVE-2018-8897, sicer ni mogoče izrabljati oddaljeno, temveč napadalec potrebuje fizični dostop do računalnika, ki je okužen ali ima kako drugače zagotovljen dostop do uporabniškega računa. Vseeno pa je ranljivost pomembna, ker omogoča dostop do zaščitenega dela (ring 0) tudi uporabniškim aplikacijam (ring 3).

Popravek je tudi lep primer sodelovanja med proizvajalci, saj so se uskladili na isti dan zakrpali luknjo v vseh operacijskih sistemih. Razlog za njen nastanek je očitno napačno...

8 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev