»

Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Slo-Tech - Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo...

14 komentarjev

Intel bo podaljšal garancijo za problematične procesorje Raptor Lake

Slo-Tech - Intel vztraja, da procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije serij K/KF/KS in drugih, ki trošijo več kot 65 W, ne bo odpoklical. Bodo pa podaljšali garancijo za dve leti, spričo česar bo njihovim lastnikom vsaj malce odleglo. Ta mesec pričakujemo še popravek mikrokode, ki bi moral preprečiti nadaljnje poškodbe, medtem ko obstoječe škode ne bo možno sanirati.

V praksi to pomeni, da bodo imeli ločeno kupljeni (box) procesorji po novem pet let garancije, procesorji v sestavljenih sistemih pa dve leti dlje kot originalno. V slednjem primeru je za garancijske zahtevke pristojen proizvajalec računalnika, Intel pa le podredno.

Natančen vzrok za napako še ni znan, so pa največkrat prizadeti najzmogljivejši procesorji Core i9-13900K in Core i9-14900K. Napake so očitno povezane z napetostjo, ki je previsoka in povzroči kvarjenje procesorja. Šibkejši procesorji zahtevajo nižje napetosti, zato se defekti nabirajo počasneje. A tudi ti bi lahko sčasoma nabrali dovolj defektov, da ne bodo...

51 komentarjev

Defektni Intelovi procesorji 13. in 14. generacije so nepopravljivi

Slo-Tech - Sprva je kazalo, da je Intel našel rešitev, a je kmalu postalo jasno, da gre bolj za cepivo kakor zdravilo. Procesorji 13. in 14. generacije, ki se že mesece nepojasnjeno sesuvajo pod obremenitvami, denimo pri igranju iger, so nepopravljivo okvarjeni. Popravek bo zgolj preprečil širjenje škode in okvare novih procesorjev.

V začetu tedna je Intel (na forumu) sporočil, da so odkrili težavo. Procesorji so delovali pri previsoki napetosti, kar je povzročalo njihovo nestabilno delovanje. Algoritem v mikrokodi, ki je programljivi del procesorja in skrbi za nastavitve na najnižjem nivoju, je od matičnih plošč zahteval previsoko napetost. Težavo so se namenili rešiti s popravkom mikrokode, ki bi nastavitev vrnil v sprejemljive okvire. Popravek bo nared avgusta.

A vse skupaj ne bo pomagalo, poročajo viri iz podjetja. Procesorji, ki izkazujejo nepojasnjena sesuvanja, so namreč že fizično okvarjeni. Popravek jih ne bo mogel rešiti, temveč bo koristil le procesorjem, ki še niso okvarjeni,...

123 komentarjev

Nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih so odkrili še eno podobno ranljivost, kot sta Meltdown in Spectre, ki se imenuje Lazy FPU State. Intel je že potrdil, da gre za problem v vseh procesorjih Intel Core. Osnovni problem je enak, in sicer gre za preagresivno optimizacijo izvajanja ukazov, ki jo je Intel spravil še stopnjo dlje kakor AMD in ARM, zaradi česar so procesorji hitrejši, a dovzetnejši za napake, povezane s špekulativnim izvajanjem ukazov. Vseeno je treba poudariti, da Lazy FPU State kljub sorodnosti ni ista ranljivost kot Spectre ali Meltdown (še najbolj podobna je 3-a inačici Meltdowna), temveč nova.

Najnovejša napaka tiči v obravnavi FPU-registrov, kamor procesor odlaga podatke tik pred in po izvajanju ukazov. Shranjevanje in obnavljanje stanja v registrih terja dragocene...

29 komentarjev

Aktualni procesorji zakrpani, novih popravkov za Spectre ne bo

Slo-Tech - Medtem ko bodo novi procesorji iz Intela imuni na ranljivosti Spectre in Meltdown, aktualne pa so popravili, za starejše primerke popravkov ne bo, sporoča Intel. Čeprav so sprva napovedovali, da bo popravek za Spectre 2 zajel zelo širok nabor procesorjev (vse do 45-nm Core 2 ter prvih Core na arhitekturah Westmere in Nehalem), so ga sedaj nekolikanj omejili. Spectre 1 se popravlja programsko v operacijskih sistemih, zato sem ne sodi.

Nobeden izmed procesorjev Core 2 ne bo dobil nove mikrokode, ki bi odpravljala Spectre 2. Družini Westmere in Nehalem sta nekaj popravkov že dobili, a za trenutno izpuščene procesorje novih ne bo. Družine, ki vključujejo tudi nepopravljene procesorje, so po novem: Bloomfield, Bloomfield Xeon, Clarksfield, Gulftown, Harpertown...

39 komentarjev

Popravek za AMD-jeve procesorje deluje, težave za Intel

Slo-Tech - Microsoft je rešil težave s popravkom za AMD-jeve procesorje, ki odpravlja ranljivost Spectre in ki je imel ob prvi izdaji neželen stranski učinek, zaradi katerega so računalniki s starejšimi AMD-jevimi procesorji obviseli. Zaradi tega je Microsoft prvotni popravek, ki je izšel 3. januarja, prenehal ponujati za AMD-jeve procesorje. Nova verzija popravka deluje na vseh AMD-jevih procesorjih. Kdor ima to nesrečo, da je namestil starega, ga mora nekako odstraniti, da bo sistem spet deloval, potem pa lahko namesti novega.

Imajo pa težave lastniki nekaterih Intelovih procesorjev. Ker so Intelovi procesorji ranljivi na oba napada, torej na Spectre in Meltdown, je Intel izdal popravek za mikrokodo v procesorjih. Toda ta ni...

86 komentarjev

Intel zaradi napake onemogočil TSX v novih procesorjih

AnandTech - Intel je potrdil, da vsebujejo vsi procesorji iz družin Haswell, Haswell-E/EP in Broadwell-Y napako v izvedbi novih ukazov TSX (tisti, ki seveda TSX podpirajo), zato so jih s posodobitvijo mikrokode onemogočili.

TSX (Transactional Synchronization Extensions) je razširitev ukazov v arhitekturi x86, ki jo je Intel napovedal predlani in lani uvedel z arhitekturo Haswell. TSX omogoča hitrejše izvajanje ustrezno napisanih programov, saj odpravlja zaklepe (lock) dela predpomnilnika, ki ga jedro vzpostavi med izvajanjem kosa kode, da prepreči drugim jedrom spremembo podatkov v zaklenjenem delu predpomnilnika. Poenostavljeno povedano TSX omogoča hkratno izvajanje ukazov v več jedrih brez zaklepa, kar prinese pohitritev.

Toda izkazalo se je, da je v ukazih TSX napaka (erratum), ki po Intelovih besedah pod ustreznimi pogoji povzroči nestabilno delovanje sistema. Podrobneje Intel ni želel...

2 komentarja