»

Prvi podmorski kabel v Jemnu popravljen, sledita še dva

Slo-Tech - V jemenskih vodah so popravili podmorski kabel AAE-1, ki teče od Francije do Hongkonga in povezuje še številne države na poti. Kabel je bil poškodovan od letošnjega februarja, ko ga je pretrgala ladja, ki je ob napadu Hutijev potonila. Poleg AAE-1 sta poškodovana še dva kabla, ki sta za popravilo na vrsti naslednja.

Preden so kable lahko začeli popravljati, so morali najprej dobiti dovoljenje jemenskih oblasti in nato še poskrbeti za varnost. Zadnji je dovoljenje pridobil kabel AAE-1, saj je TeleYemen član konzorcija lastnikov, ki pa ima povezave tudi z uporniki. Vlada zato ni želela izdati dovoljenja. Kaj se je spremenilo, da so ga vendarle dobili, še ni znano. A prav AAE-1 je bil prvi popravljen.

Ladja Niwa, ki pluje pod zastavo Združenih arabskih emiratov in je namenjena polaganju podmorskih kablov, je na lokaciji in izvaja popravila. Pričakovati je, da bodo v naslednjem mesecu ponovno usposobili še preostala kabla, s čimer bo internetni promet spet stekel. Kljub izpadu treh...

3 komentarji

V Vietnamu poškodovani trije podmorski kabli

Slo-Tech - Vietnam ima te dni težave z mednarodno povezljivostjo, saj so poškodovani trije od petih podmorskih kablov, ki državo povezujejo z ZDA, Evropo in Azijo. Vietnamska tiskovna agencija poroča, da to predstavlja resne težave pri zagotavljanju povezave do mednarodnega interneta. Skupna kapaciteta vseh petih kablov je v normalnih razmerah 62 Tb/s. Ni še jasno, ali so poškodovani kabli popolnoma neoperativni ali zgolj delno.

V Vietnamu imajo težave z internetno povezljivostjo večkrat. Letos je to že drugi delni izpad, lani pa je krajši čas odpovedalo vseh pet kablov. To pot so prizadeti kabli IA, ki je odpovedal v soboto, ter Asia Pacific Gateway (APG) in Asia-Africa-Europe-1 (AAE-1), ki sta že dlje časa poškodovana. Normalno pa delujeta AAG in SMW-3. Prav tako je aktivna še lokalna povezava (TVH) do Tajske in Hongkonga.

Vietnam seveda ni otok, zato tudi ob izpadu vseh petih kablov (oziroma šestih) preostanejo kopenske povezave, ki pa v normalnih razmerah nosijo manjši del prometa in...

0 komentarjev

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Slo-Tech - Popravila treh podmorskih kablov v Rdečem morju, ki so bili februarja poškodovani zaradi ladje Rubymar, še vedno ni končano. Poškodbe so v jemenskih teritorialnih vodah, tamkajšnje oblasti pa so doslej izdale dovoljenja le za dostop do dveh kablov. Pri tretjem kablu spor med člani konzorcija blokira popravila. Zaradi kompleksne politične in varnostne situacije se popravila še niso začela.

Za kabla Seacom in EIG so dovolilnice za pristop in popravila jemenske oblasti že izdale. Težave pa povzroča kabel AAE-1, saj je član konzorcija, ki ima kabel v lasti, tudi TeleYemen. Slednji je državni operater, ki pa ima dve veji: tisto v kraju Aden nadzoruje jemenska vlada, tisto v kraju Sanaa pa hutiji. Jemenska vlada zavrača vsako sodelovanje z njimi, kar pomeni tudi s polovico operaterja. Vlada vztraja, da mora TeleYemen imenovati predstavnika iz prve veje, česar pa ostali člani konzorcija niso potrdili. Vlada zato ne izda dovolilnic.

Popravila bo sicer izvajalo podjetje E-Marine, ki je v...

1 komentar

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Microsoft in Facebook gradita najzmogljivejši podmorski kabel v Atlantiku

Slo-Tech - Microsoft in Facebook sta sporočila, da bosta avgusta začela graditi nov podmorski komunikacijski optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Evropo. Marea, kot so povezavo poimenovali, bo potekal med Bilbaom v Španiji in mestom Virginia Beach v ameriški Virginiji. Projekt bo po predvidevanjih dokončan do oktobra 2017.

Kabel v skupni dolžini 6600 kilometrov bo imel osem optičnih vlaken in skupno prenosno zmogljivost 160 Tb/s, s čimer bo postal najzmogljivejša povezava med Severno Ameriko in Evropo. Z njim bo upravljalo podjetje Telxius, ki v Španiji skrbi za telekomunikacijsko infrastrukturo. Kot pojasnjujejo v Microsoftu, bodo s to povezavo zadostili naraščajoči potrebi uporabnikov po zanesljivih in hitrih povezavah in za oblačne in...

27 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev