»

Arkansas: Temu je zlonamerna aplikacija, ki vohuni za uporabniki

Slo-Tech - Tožilstvo v ameriški zvezni državi Arkansas je ta teden začelo postopek proti avtorjem aplikacije Temu, ker naj bi aplikacija vohunila za uporabniki, ki jo namestijo. Generalni tožilec Tim Griffin pojasnjuje, da sodeč po analizah in medijskem poročanju Temu pridobi neomejen dostop do podatkov v mobilnih telefonih, vključno z lokacijo, stiki, kratkimi sporočili, dokumenti in drugimi aplikacijami. To se dogaja v ozadju, ker je aplikacija oblikovana tako, da uporabnikom to ni predočeno.

K vložitvi tožbe je brez dvoma pripomoglo tudi dejstvo, da je avtor aplikacije kitajsko podjetje PDD Holdings, ki - po očitkih iz tožbe - zbrane podatke delijo s kitajskimi oblastmi. PDD Holdings naj bi bila zgolj krinka za zbiranje podatkov. Temu je sicer dejanska spletna trgovina, konkurenca AliExpressu, ki skuša stranke prepričati z nizkimi cenami in visokimi popusti. A Griffith trdi, da Temu sploh ne želi postati največja spletna trgovina na svetu, temveč je to poslovanje pretveza za krajo...

21 komentarjev

ZDA želijo blokirati TikTok

Slo-Tech - Kitajska aplikacija TikTok, ki je namenjena deljenju videoposnetkov med znanci, je tarča kritik, češ da jo kitajske oblasti uporabljajo za množično prisluškovanje. Ne glede na resničnost teh trditev ni presenetljivo, da ameriške oblasti resno razmišljajo o prepovedi uporabe te aplikacije. Zunanji minister Mike Pompeo je včeraj dejal, da resno razmišljajo o blokadi te aplikacije. Poleg ZDA so do aplikacije sumničavi tudi v drugih državah.

Indija jo je v paketu z 58 drugimi aplikacijami prepovedala minuli teden. Skupna točka vseh blokiranih aplikacij je kitajsko poreklo, saj se bojijo, da bi aplikacije predstavljale grožnjo državni varnosti in obrambi, kar je lahko kršitev indijske suverenosti in celovitosti. Seveda to ni edini razlog, saj je dva tedna pred tem izbruhnil omejen spopad na indijsko-kitajski meji, v katerem je življenje izgubilo 20 indijskih vojakov in neznano število kitajskih. Blokada kitajskih aplikacij je eden izmed protiukrepov, piše BBC.

TikTok medtem poudarja,...

45 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino 5 proti 4 odločilo, da se skupinska tožba zoper Apple zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje lahko nadaljuje. Gre za tožbo, ki so jo leta 2011 vložili lastniki iPhonov, ker naj bi Apple uporabnikom zaračunaval previsoko ceno aplikacij. Apple je edini (legalni) ponudnik tržnice z aplikacijami na telefonih z iOS, zato ima prevladujoč tržni položaj. Provizija v višini 30 odstotkov, ki jo Apple zaračunava vsem prodajalcem aplikacij, se seveda prelije v končno ceno, ki jo plačajo kupci.

Na prvi stopnji je sodba leta 2013 zaradi proceduralnih napak padla, a je potem prizivno sodišče leta 2017 postopek obnovilo. Apple se je zato pritožil na vrhovno sodišče, kjer je...

20 komentarjev

V več kot 500 aplikacijah za Android odkrili zlonamerno programsko opremo

ZDNet - Google je s svoje spletne tržnice aplikacij Google Play umaknil 500 aplikacij s skupno več kot 100 milijoni prenosov, ker so uporabljale razvojni komplet (SDK) Igexin, ki je imel sposobnost nameščanja vohunske programske opreme na prizadete telefone in pošiljanja podatkov na kitajske strežnike. Šlo je za povsem legitimne aplikacije, ki so uporabljale Igexin zaradi njegovih (zakonitih) oglaševanih funkcij. Avtorji aplikacij tako niso mogli vedeti, da imajo njihove aplikacije zlonamerni del.

Igexin naj bi uradno deloval kot platforma za lažjo povezavo s strežniki oglaševalcev, ki omogoča serviranje reklam, ki so bolje prilagojene interesom posameznega uporabnika. To je...

5 komentarjev

Vohunjenje s pametnim vibratorjem proizvajalca stalo štiri milijone dolarjev

Slo-Tech - Kanadsko podjetje Standard Innovation Corp, ki je izdelalo pametni vibrator s krmiljenjem prek aplikacije na pametnem telefonu, se je v skupinski tožbi zaradi kršenja zasebnosti poravnalo. Tožnikom bo izplačalo 3,75 milijona dolarjev odškodnine, ker je aplikacija vohunila za njihovim spolnim življenjem.

Spomnimo, da je lani razburila zgodba, da pametni vibratorji We-Vibe zbirajo kopico osebnih podatkov in jih posredujejo proizvajalcu. Merili in pošiljali so podatke, kot so temperatura ali stopnja vibriranja, kar je bilo v pogojih uporabe precej prikrito omenjeno. Dodaten problem je bila pomanjkljiva varnost aplikacije, ki jo je bilo mogoče shekati in vibrator oddaljeno krmiliti.

Zaradi tega si je Standard Innovation Corp hitro nakopal...

22 komentarjev

Komuniciranje brez komunikacijske infrastrukture

Airchat

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi se je na spletišču Github, ki je namenjeno gostovanju in skupinskemu razvoju programske kode (odprtokodni projeti lahko gostujejo brezplačno) pojavila programska koda in navodila za namestitev in uporabo sistema Airchat.

Airchat, ki ga reklamirajo pod sloganom "Free Communications For Everyone" je nekakšen programski modem. Gre za aplikacijo, ki digitalne podatke pretvori v serijo zvokov, ki jih je mogoče oddajati preko zvočnika ali preko radijskega oddajnika, na drugi strani pa sprejete zvoke demodulira nazaj v digitalne podatke. Na ta način omogoča izmenjavo sporočil preko kakršnekoli radijske, telefonske ali druge povezave, ki omogoča prenos zvoka. Seveda je poleg povezave eden na enega mogoče tudi oddajanje sporočil iz enega...

47 komentarjev