»

Apple širi domače popravilo naprav tudi na Slovenijo

Slo-Tech - Apple je precej nespektakularno sporočil, da so svoj program Self Service Repair za domače popravil naprav precej razširili. Odslej je na voljo v 33 državah, med katerimi je poleg ZDA še 32 evropskih, tudi Slovenija. Prav tako je sedaj možno popravljati 42 modelov naprav, vključno z novimi iPhoni in modeli MacBook Air z M3. Zanimivo je, da bo Kanada na elitnem seznamu šele prihodnje leto.

Več lahko preberemo na Applovih uradnih straneh v slovenščini, ki nosijo naslov Samopostrežno popravilo. Prek spleta lahko naročim originalne dele za okvarjeno napravo ter orodje za popravilo, ki ga lahko kupimo ali pa si samo izposodimo. V vsakem primeru je dostava po pošti, nato pa dobimo še navodila za popravilo. Odslužene dele pa lahko Applu vrnemo.

Self Service Repair so napovedali leta 2021 in leto pozneje tudi zagnali, sprva v ZDA. Ker je bil program velik uspeh, so njegov obseg širili. Sprva so bili to telefoni iPhone 12 in 13, nato pa tudi različni prenosniki in druge naprave. Pred...

30 komentarjev

Apple razširil program za samostojno popravilo naprav

Slo-Tech - Apple je sprva vztrajno oteževal vsakršno nepooblaščeno poseganje v svoje telefone, vključno z domačimi popravili, dokler niso ugotovili, da je bolje od tega kaj imeti. Paketi z orodjem in rezervnimi deli za telefone so postali velik hit, tudi v Evropi, zato Apple širi storitev. Vanjo vključuje čedalje več svojih naprav.

Danes so sporočili, da se pridružujejo tudi iPhone 13, 13-palčni MacBook Air (s čipom M12) ter 14- in 16-palčni MacBook Pro (s čipom M2 Pro in M2 Max). Apple še vedno vztraja, da večini uporabnikov priporoča obisk pooblaščenih servisov (Authorized Service Provider) oziroma prodajaln (Apple Store). Napravo lahko sam popravi, kdor ima s tem izkušnje, dodajajo. Temu pritrjuje tudi cena, ki so jo postavili ustrezno visoko, da ciljajo na navdušence, ni pa ekstremna. Zamenjava baterije v iPhonu 13 stane 85 dolarjev, v paketu za samopomoč pa pol manj.

Manj očitna, a pomembnejša novost je sprememba potrjevanja pristnosti vgrajenih delov. To se stori s programom System...

17 komentarjev

Apple bo tudi v Evropi ponujal rezervne dele in orodja za popravila

Slo-Tech - Apple je lani najavil storitev Self Service Repair, ki omogoča posameznikom nakup uradnih rezervnih delov, orodij in navodil za popravilo nekaterih iphonov in macbookov. Sprva je bila omejena na ZDA, sedaj pa se širi tudi na Staro celino. Za zdaj je bodo deležni kupci v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski, Španiji, Švedski in Veliki Britaniji.

Trenutno podpira pametna telefona iPhone 12 in iPhone 13 ter prenosnike MacBook Air in Pro (ne vseh). Na voljo so različni rezervni deli, pa tudi navodila za izvedbo popravil in seveda potrebna orodja. Ta lahko kupimo ali pa za 50 dolarjev najamemo za enkratno popravilo. To vključuje dostop do vseh orodij v vrednosti dobrega tisočaka in poštnino v obe smeri. Apple zagotavlja, da so to enaka orodja, kot jih uporabljajo tudi na uradnih servisih.

Storitev se je v ZDA precej dobro obnesla, odkar so jo zagnali aprila, zato so jo avgusta razširili še na prenosnike. Za Apple je računica preprosta, saj je prodaja kompletov za popravila...

24 komentarjev

Apple bo omogočil domače popravilo naprav

vir: Apple
Apple - Pri Applu bodo prihodnje leto pognali storitev Self Service Repair, skozi katero bo mogoče kupiti uradne rezervne dele za njihove telefone in računalnike in jih doma popravljati. To je bistven obrat od dosedanjega pristopa, kjer so bile Applove naprave znane kot močno zaprte in servisu neprijazne.

Proizvajalci potrošne elektronike običajno skušajo uporabnikom otežiti garažno popravljanje kupljenih naprav in jih namesto tega na bolj ali manj grobe načine usmerjajo proti uradnim servisnim službam. Prav zaradi tega so vzniknila aktivistična združenja popravljalcev in svetovalcev, kot je iFixit. Toda klima se počasi vendarle spreminja. Evropska unija je sredi uvajanja zakonodaje, s katero namerava utreti pot enostavnejšim popravilom bele tehnike in elektronike, premik v to smer pa je napovedal tudi ameriški predsednik Biden. Tako se podjetja, ki nekoč niso dovolila niti lastnoročne menjave baterije, vendarle mehčajo in pripravljajo na nove čase, ko bo treba kupcem pri popravilih tudi...

114 komentarjev

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Apple - Program, ki so ga lani poleti začeli v ZDA, obsega redno dobavljanje rezervnih delov, orodij in servisnih navodil neodvisnim servisnim podjetjem in posameznikom. Program za zdaj teče le za iPhone, ne pa tudi za iPade, Mace in Macbooke. Kot so sporočili iz Appla, bodo neuradna popravila svojih telefonov zdaj omogočili tudi v 32 državah stare celine in v Kanadi.

V resnici je za lanskoletno rojstvo programa zaslužna trajnostna ideja "pravice do lastnega popravila", katere uveljavitev uporabniki glasno zahtevajo prav v Kanadi in v EU. Evropska komisija je tako spomladi objavila načrte, po katerih bi jo v EU uzakonili že prihodnje leto. Zato je jasno, da je program neodvisnih servisov za Apple vmesna, manj škodljiva opcija, ki se ji je v ZDA v slabem letu dni doslej pridružilo 140 podjetij na 700 lokacijah.

Vključitev v program je brezplačna, serviserji morajo le opraviti posebno Applovo izobraževanje, podjetje pa nato prejme vse potrebno za izvajanje popravil, tako tistih v...

45 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev