»

Slovenija bo postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Slo-Tech - Štirinajst let po tem, ko je Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije in osem let po pridruženem članstvu, bo postala polnopravna članica. Slovenija je včeraj podpisala sporazum o članstvu z ESA, po njegovi ratifikaciji pa bo to tudi postala. Slovenija bo 23. polnopravna članica.

Slovenija je leta 2016 postala pridružena članica, leta 2020 pa je podpisala novi dogovor o okrepljenem sodelovanju, ki je vseboval določbo, da lahko po preteku petletnega obdobja postane polnopravna članica. Sporazum sta podpisala slovenski premier in generalni direktor ESA Josef Aschbacher. Poudarila sta, da je Slovenija v zadnjih dveh desetletjih močno napredovala, aktivno sodelovala in pomembno prispevala k programom agencije. Trenutno so v orbiti trije slovenski sateliti. V sektorju vesoljske tehnologije aktivno deluje več kot 40 malih in srednjih podjetij. Leta 2023 je Slovenija pripravila nacionalno strategijo na tem področju.

Članstvo v ESA prinaša obveznosti in...

24 komentarjev

Slovenija postala pridružena članica CERN-a

vir: STA
STA - Končno smo dočakali dan, ko je Slovenija postala pridružena članica CERN-a, največje znanstvene organizacije za raziskave fizike delcev. Danes sta sporazum o pridruženem članstvu podpisali slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti, potem ko je dopoldne Svet CERN-a soglasno izglasoval, da se Sloveniji dovoli pristop. S tem dogodkom je Slovenija vstopila vsaj med drugokategornike evropske znanosti, kjer so nas prehitevale že države, kot so Turčija, Pakistan, Ukrajina in Srbija, ki so vse že pred nami postale pridružene članice.

Slovenija je že doslej sodelovala s CERN-om, a je bilo njeno sodelovanje na ravni tretjih državah, ki s CERN-om...

8 komentarjev

Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

vir: STA
Slo-Tech - Slovenija je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA), ki združuje 22 polnopravnih članic iz Evrope, potem ko je bila od leta 2008 sodelujoča država in od leta 2010 evropska sodelujoča država (ECS). Pogodbe o ECS trajajo pet let, zato je bila lani Slovenija v precepu, kaj storiti. Na pristojnem ministrstvu so se tedaj odločili, da Slovenija stori korak naprej in da je prioriteta čim prej postati polnopravna članica.

Sporazum o pridruženem članstvu, kar je zadnji korak pred polnopravnim članstvom, prinaša več pravic in tudi obveznosti. Članice ESA so države EU (razen Hrvaške, Slovaške, Bolgarije, Litve, Latvije, Malte in Cipra), Švica in Norveška, pridružena članica pa je še Kanada. Polnopravno članstvu...

74 komentarjev

Slovenija na poti k članstvu v CERN-u!

CERN

Slo-Tech - Slovenija bo postala članica v CERN-u, so sporočili z vlade. CERN ima trenutno 21 držav članic, med katerimi iz EU manjkajo le Irska, Luksemburg, pribaltske države, Hrvaška in Slovenija. Ob ustanovitvi je bila članica tudi Jugoslavija, ki pa je leta 1961 izstopila. Slovenija je prve korake k članstvu naredila leta 2009, odtlej pa je postopek, tudi zaradi krčenja sredstev za znanost, miroval.

Leta 2009 je Slovenija kandidirala za članstvo v CERN-u in septembra istega leta tudi oddala vlogo za članstvo v tej organizaciji. Od tedaj se v Sloveniji ni veliko premaknilo, medtem ko je Izrael postal polnopravna članica, Srbija, Ciper, Turčija in Ukrajina pa pridružene članice. Slovenija je od CERN-a že leta 2014 dobila osnutek sporazuma o pridruženem članstvu, a je potem proces na slovenski strani zastal. Neuradno so razlog sredstva, saj članstvo v...

40 komentarjev

Po dveh letih vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik

Slo-Tech - V CERN-u so ponovno zagnali veliki hadronski trkalnik, ki je dve leti miroval, da so ga uspeli nadgraditi in pripraviti na dvakrat močnejše trke. Curek protonov so vnovič pognali po cevi danes ob 10.41 uri zjutraj, čez slabi dve uri pa se mu je pridružil še drugi curek v nasprotni smeri. Do dejanskih trkov bo pretekel še kakšen mesec, za sedaj pa curka krožita le z energijo 450 GeV. Trke z najvišjo mogočo energijo pa pričakujemo junija. Zagon tako zamuja le dva tedna, saj so težave s kratkim stikom popravili.

Daleč največji, a še zdaleč ne edini uspeh trkalnika, je bila potrditev obstoja Higgsovega bozona. Poleg tega so maja 2011 ustvarili kvark-gluonsko plazmo, zaznali pa so še odtise vrste eksotičnih sestavljenih delcev. Prve delce so po trkalniku pognali...

219 komentarjev

Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije

Sedež ESA

RTV Slovenija - Slovenija je v petek v Noordwijku na Nizozemskem z Evropsko vesoljsko agencijo podpisala tako imenovani ECS-sporazum, s čimer je dobila status sodelujoče partnerice (ECS oz. European Cooperating State). Pred poldrugim letom, 28. maja 2008, je Slovenija storila prvi korak v približevanju Evropski vesoljski agenciji (ESA), ko je podpisala sporazum o sodelovanju. Novi sporazum je druga stopnička na poti do polnopravnega članstva, za katerega lahko država zaprosi po petih letih sodelovanja. Sedanji status Sloveniji omogoča sodelovanje v vseh njenih programih razen osnovnega tehnološko-raziskovalnega, medtem ko je finančna obveznost bistveno nižja kot je ta za polnopravne članice.

Članice ESA so vse...

51 komentarjev