»

Nvidia postala največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Tržna kapitalizacija Nvidie je včeraj presegla vrednost 3,34 bilijona dolarjev, s čimer je prehitela Microsoft. S tem je postala največje podjetje na borzi, merjeno po tržni kapitalizaciji. Na drugem mestu je Microsoft z vrednostjo 3,32 bilijona dolarjev, sledi pa Apple s 3,27 bilijona dolarjev. Te vrednosti se seveda spreminjajo, ko tečaji delnic rastejo ali padejo, zato se lahko vrstni red hitro zamenja. A za zdaj je Nvidia uradno največja.

Nvidiine delnice zadnji dve leti hitro rastejo, k čemur je odločilno prispeval razmah umetne inteligence. Za uporabo in pripravo modernih modelov so ključni čipi, ki jih izdeluje Nvidia. Povpraševanje bistveno presega ponudbo, poslovni rezultati podjetja pa rušijo rekorde. V zadnjem četrtletju je bil dobiček 629 odstotkov višji kot leto pred tem. Rast cene delnice je zato pričakovana, dasiravno se pojavljajo bojazni, da je delnica že precenjena in da prihodnji dobički tako silovite rasti ne bodo upravičili.

Nvidia je najbolj eksplozivna...

42 komentarjev

Nvidia presegla dva bilijona

Slo-Tech - Nvidiina delnica je danes med trgovanjem dosegla vrednost 820 dolarjev, s čimer je bilo podjetje vredno več kot dva bilijona dolarjev. Dosežek je posledica finančnega poročila, ki so ga objavili v sredo, zato je odtlej delnica poletela še za skoraj sedem odstotkov. V minulem četrtletju so se namreč povišali prihodki in dobiček.

V zadnjih treh mesecih je Nvidia ustvarila 22,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot četrtletje pred tem in kar 265 odstotkov več kot leto pred tem. Levji delež je odpadel na enoto za podatkovne centre, ki je zabeležila 409-odstotno letno rast in pristala pri 18,4 milijardah. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo 28. januarja 2024, so ustvarili 60,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 126 odstotkov več kot leta 2023. Čisti dobiček v minulih treh mesecih je znašal 12,2 milijarde dolarjev, v celotnem letu pa 29,8 milijarde dolarjev. To je 581 odstotkov več kot leta 2023! V prvem kvartalu fiskalnega leta 2025, ki teče trenutno,...

8 komentarjev

Nvidia prehitela Google in Amazon

Reuters - Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje...

37 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Apple ni več največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Zatem ko je Apple pred slabima dvema letoma postal največje podjetje na svetu, merjeno s tržno kapitalizacijo, se je trenutno od titule poslovil. Zaradi vojne in grozeče krize so tečaji delnic v glavnem upadli, pri čemer so na udaru zlasti tehnološki velikani, medtem ko naftni giganti blestijo. Saudski koncern Saudi Aramco se je ponovno zavihtel na vrh, saj je imel ob polletju tržno kapitalizacijo 2,3 bilijona dolarjev. Apple je z 2,2 bilijona dolarjev pristal na drugem mestu.

Na borzah sicer vse leti k tlom. Sto največjih podjetij je v prvem polletju izgubilo 17 odstotkov vrednosti oziroma 6,1 bilijona dolarjev (sedaj so vredna okoli 30 bilijonov dolarjev). Tehnološki giganti so izgubili kar 28 odstotkov, medtem ko so naftni in plinski velikani pridobili 19 odstotkov. Na prvih mestih so sicer še vedno večinoma ameriška podjetja: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway (holding), Unitedhealth, Johnson & Johnson in Meta (Facebook). Največje evropsko podjetje je...

22 komentarjev

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev