»

Prerojena GeForce 6600

Tom's Hardware - Eno leto je minilo od splavitve prvih PCIe grafičnih kartic in Nvidiino glavno orožje v srednjem razredu je bila in še vedno je serija GeForce 6600. Zdaj pa je nVidia osvežila to kartico s hitrejšim, a tudi cenejšim DDR2 pomnilnikom.



XFX-ovo rešitev so že stestirali na Tom's Hardware, za cenovni razred pa se je obnesla odlično. V primerjavi z Nvidiinimi frekvencami je pri tej kartici za 50 MHz povišana hitrost jedra (s 350 MHz na 400 MHz), hitrost pomnilnika pa se ni spremenila, torej je 400 MHz. Kartica se navija odlično, saj so zlahka presegli 500 MHz pri jedru (537 MHz), pomnilnik pa je dosegel skoraj 500 MHz.

Ta grafična kartica je odlična za skok v PCIe tabor, saj je za...

7 komentarjev

RV250 bo Radeon 9000?

Reactor Critical - Na Reactor Criticalu, ki boj najbrž postala ena izmed meni najbolj priljubljenih strani, so nanizali nekaj zelo zanimivih podatkov o najnovejših karticah, ki bodo zgrajene okoli čipa RV250, oziroma čipa Radeon 9000, kakor naj bi se košček silicija imenoval. Glede na podatke, ki pa zaenkrat še niso uradni, naj bi proizvajalci izdelovali kar štiri različice kartic na tem procesorju, ki se bodo razlikovale po frekvenci in lastnostih pomnilnika in frekvenci grafičnega čipa. Kartice (verjetno ATI-jeve različice) bodo sledeče:
  • RADEON 9000 bo opremljena s 300 MHz RV250 čipom in 64 MB 3.3 ns DDR SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 600 MHz.

  • RADEON 9000LE bo opremljena z 275 MHz RV250 čipom in prav tako 64 MB pomnilnika DDR SDRAM, ki pa bo tu 4 nanosekundni in bo deloval s frekvenco 500 MHz.

  • RADEON 9000LE (?) bo še ena kartica, ki bo opremljena s procesorjem RV250, ki bo tokrat deloval z malce nižjo frekvenco 250 MHz in 64 MB 5 nanosekundnega 400 MHz pomnilnika DDR SDRAM.

  • ...

0 komentarjev

Hercules tudi z Radeoni 7500

X-Bit Labs - Hercules, ki zadnje čase izdeluje samo še grafične kartice z ATI-jevimi Radeoni, je naznanil, da bo začel izdelovati novo kartico, ki bo osnovana na čipu Radeon 7500. Imenovala se bo 3D Prophet 7500 DDR 64MB, iz samih specifikacij čipa pa gre sklepati, da bo izdelek konkuriral GeForcem 4 MX. Kot pove že samo ime, bo kartica opremljena s 64MB DDR SDRAM-a, poleg tega pa bo vsebovala še izhod ta TV in monitor (CRT). Grafični čip bo deloval s frekvenco 270MHz, pomnilnik pa na 460 MHz. Cena nove kartice bo 150 $.

0 komentarjev

Gigabytov Radeon 8500

Hardware Zone - Sodelovanje ATI-ja z Gigabytom je očitno obrodilo bogate sadove, saj so Gigabytovci pokazali, da poleg odličnih matičnih plošč znajo narediti tudi odlične grafične kartice. V to ste lahko prepričani, če si preberete test grafične kartice Gigabyte MAYA AP64D-H, ki je lahko samo zgled drugim proizvajalcem. Kartica je zgrajena okrog najmočnejše izvedenke procesorja Radeon 8500, ki mu pri delovanju pomaga 64 MB 3.6 nanosekundnega DDR SDRAM-a. Že iz tega podatka lahko sklepamo, da je kartica namenjena navijanju. Poleg bogate dodatne opreme so Gigabytovci priložili še izjemno preprost navijalski program, ki odčitava temperaturo grafičnega čipa, nadzoruje število vrtljajev ventilatorja na hladilniku in...

2 komentarja

ATI še naprej asimilira proizvajalce

X-Bit Labs - Čeprav je Nvidia izdala grafične procesorje družine GeForce 4, pa se zdi, da je proizvajalce dobesedno obnorel ATI s svojimi najnovejšimi čipi Radeon. Po tem, ko so na svojo stran dobili nekaj močnih zaveznikov v obliki Gigabyta in Herculesa, se ATI-jevemu taboru pridružujeta še Transcend, ki je znan po svojih matičnih ploščah in pomnilniku ter SOYO. Transcend se je zaradi majhne priljubljenosti svojih matičnih plošč odločil, da se bo usmeril predvsem v grafične kartice. Tako so predstavniki podjetja napovedali, da želijo izdelovati predvsem kartice na čipih RADEON 8500LE in RADEON 7500, zaradi nizke cene pa se navdušujejo tudi nad cenenim SiS315.V grafične vode se namerava podati tudi SOYO, ki prav tako načrtuje kartice na čipih Radeon 7500 in 8500.
Vse kaže na to, da bodo proizvajalci dobesedno preplavili trg s karticami Radeon, kar pa ni nič slabega, saj bodo zaradi velike konkurence morali nižati cene. In zopet bomo na boljšem samo in zgolj kupci. Ah, te sladkosti konkurence...

0 komentarjev

Radeoni8500 s 128 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Nvidia je praktično že začela pošiljati svoje najnovejše GeForce 4 MX čipe prodajalcem, medtem ko ATI še nima uradnega odgovora na to. Zaenkrat ATI-jevci niso sposobni v tako kratkem času dodelati čipa R300, ki naj bi deloval s frekvencami od 350 do 400 MHz, vendar pa bodo vseeno poizkušali ohraniti korak s konkurenco. Le-tega bodo poizkušali ohraniti s povečano količino pomnilnika na bodočih karticah z Radeonom 8500, ki ga bo sedaj lahko tudi do 128 MB. Seveda pa je to samo začetek, saj lahko ATI preseneti tudi s čipi RADEON 8500XT, ki bodo pohitrene izvedenke čipov R8500 in bodo delovale s frekvenco 300 MHz in RV250, ki bodo delovali s frekvenco 350 MHz. Kot zanimivost naj navedem, da se ti čipi ne bodo razlikovali med seboj po ničemer, razen po hitrosti. Najhujša Nvidiina mora v obliki R300 pa nas bo pričakala v aprilu ali maju.

4 komentarji

Voltage mod pri Radeonu 8500

PC Stats - Radeon8500 je odlična kartica, ki pa na prvi pogled overclockerjem ne bo ravno najbolj všeč, saj se ne navija tako dobro, kot konkurenca. To so ugotovili tudi na PCStats, kjer so kartico iz začetnih frekvenc 275/275 lahko navili samo na frekvence 312/292. Kako naprej? Hja, če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda. Odgovor na to, kako povišati frekvenco, leži v čisto preprosti, a malce tvegani modifikaciji, pri kateri moramo samo prebarvati dva uporčka na kartici in tako dodati prepotrebno voltažo pomnilniku in grafičnemu čipu. Vendar pa tu naletimo na prvi problem, saj z nanašanjem grafita ne smemo pretiravati. Z vsakim potegom s svinčnikom namreč...

0 komentarjev

Z ATI-jevimi čipi tudi Gigabyte

X-Bit Labs - Gigabyte poznamo kot enega izmed največjih in najboljših proizvajalcev matičnih plošč, ki pa že dalj časa vzdržujejo tudi svoj program grafičnih kartic. Tudi Gigabytovci so bili dolgo časa zvesti Nvidii, zadnje čase pa se vse bolj ogrevajo za ATI-jeve čipe. Tako bodo v kratkem začeli prodajati kartica na čipih ATI RADEON 7500, RADEON 7000 in Rage128 pro:
  • AR64S-H bo kartica, ki bo opremljena z Radeonom 7500LE in bo podprta s 64 MB običajnega pomnilnika SDRAM. Grafični čip bo deloval s frekvenco 250 MHz, pomnilnik pa z malce nižjimi 183 MHz. Manjkali ne bodi niti izhodi D-Sub, DVI in TV. Ker je Gigabyte navijaško podjetje, bodo na kartici najverjetneje tudi malce bolj napredni hladilniki

  • AV64S-T bo kartica za manj zahtevnem, saj bo zgrajena na podlagi čipa Radeon 7000, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz in 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz, vendar pa bo na žalost uporabljal 64 bitno pomnilniško vodilo. Prisoten bo tudi TV-Out

  • AG32S bo rešitev, ki bo namenjena...

1 komentar

Power Color predstavlja svoje kartice

X-Bit Labs - Podjetje Power Color je kar dobro poznano med uporabniki, saj so se pred časom zapletli v afero s čipi Kyro II, ki jih Nvidia nikakor ni hotela videti na konkurenčnih karticah. Danes pa si ime utrjujejo s karticami, ki bazirajo na ATI-jevih Radeon 7500 in 8500. Očitno so se tokrat Power Colorjevci požvižgali na Nvidiine grožnje in vse svoje sile, ki bi jih sicer porabili za klečeplazenje pred Nvidio, raje usmerili v razvoj naslednjih kartic:
  • RADEON 7500LE (Evil Knight) bo kartica, ki bo bazirala na dobro poznani tehnologiji prvega Radeona, ki so jo ATI-jevci izboljšali ravno toliko, da lahko čip deluje na frekvenci 200 MHz. Grafičnemu čipu bo delalo družbo še 64 MB 5 nanosekundnega SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 230 MHz. Ker pa so ATI-jevi čipi bili od nekdaj prijazni za razne izhode, na kartici ne bosta manjkala niti izhoda DVI in TV-Out.

  • RADEON 8500LE (Evil Master II). S to kartico se Power Color spušča med izdelovalce, ki so že ponudile rešitev na čipih Radeon...

0 komentarjev

Power Magic Radeon 8500

Overclockers Australia - ATI je končno ubral taktiko, ki bi jo moral začeti uporabljati že pred leti - vse svoje procesorje je začel prodajati tudi drugim proizvajalcem. Pred časom smo lahko ATI-jeve procesorje videvali samo na ATI-jevih karticah, na drugih izdelkih pa smo videli samo zastarele ATI-jeve čipe, kot so bili Rage IIc, Rage Pro in podobni shiranci, ki jih je že zdavnaj povozil čas. Tokrat pa se lahko veselimo tudi kartic drugih proizvajalcev - in to na Radeon 7500 in 8500 čipih. No, ATI si je sicer vzel pravico, da lahko samo on prodaja procesorje s frekvenco 275 MHz, ostali proizvajalci pa le 250 in 225 MHz različice. Vendar pa to ne pokvari splošnega vtisa, saj se da šibkejše različice z 250 MHz procesorji za malce truda naviti na 275 MHz. Vsaj, če si ogledamo test Power Magicovega Radeona 8500, za katerega na Planet Savagu trdijo, da se neverjetno dobro navija.
Poleg pestre palete kartic, ki nam jih bodo v kratkem ponudila tudi druga podjetja, pa lahko pričakujemo še nekaj, kar bodo gotovo...

2 komentarja

Novi Radeoni

Tom's Hardware - Kot veste, je ATI do maja 2001 prodajal svoje kartice samo pod svojo znamko, vendar pa sedaj srečujemo vedno več ATI-jevih kartic, ki prihajajo iz podjetij, ki z ATI-jem niso ravno najbolj povezana. Tako ATI svojega pred kratkim predstavljenega RADEON 8500LE ne bo prodajal pod svojim imenom, ampak jih bo razdelil samo OEM, ODM in AIB partnerjem, ki bodo kartice prodajali pod svojo znamko. Kar 13 podjetij je že najavilo RADEON 8500LE kartice. Kartica bo delovala pri 250MHz hitrosti jedra in bo imela vse kar ima mogočnejši brat 8500 (razen hitrosti jedra, ki je pri Radeonu 8500 275MHz), vklučujoč Trueform in Smartshader. RADEON 8500LE podpira Windows XP in tudi DirectX 8.1.

0 komentarjev

ECS v svetu grafičnih kartic

X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

0 komentarjev

Mobilni Radeon 7500

ATI - Kratko po predstavitvi Radeon 2 kartic je ATI že napovedal mobilno verzijo R7500 kartice. To bo prva mobilna grafična kartica, ki bo opremljena z 128Bit DDR-RAMom. V sam čip bojo dodatno vgradili še varčevalne elemente, ki bojo omogočali prilagajanje potrebam. Tako bo lahko sam grafični čip deloval samo na 66MHz ali pa maksimalno na 270MHz. Sama poraba pa naj bi se gibala okoli 0,5W. Če je to res bo poraba res nizka. Pa še ena zanimivost. Kartica bo lahko delovala z integriranim (do 32MB) ali pa eksternim (do 64MB) ramom (t.j. z uporabo našega delovnega DDR pomnilnika). Prav tako pa bo kartica imela T&L enoto in HydraVision.

0 komentarjev

Kitajci razkrivajo skrivnosti

PC Pop - S tem naslovom ne mislim trenutno aktualne politične teme v zvezi z ameriškim letalom in kitajsko zemljo. Kitajska stran PCPOP je namreč prva objavila fotografijo skrivnostnega ATI Radeon-a SE. Ta čip naj bi bil navit Radeon DDR64MB VIVO. ATI (iz meni neznanih razlogov) podrobnosti o čipu skrbno skriva. No, Kitajčki so se do informacij uspeli dokopati. Čip naj bi deloval pri frekvenci 230MHz, pomnilnik pa pri 200MHz. ATI naj bi začel s prodajo Radeon-a SE še v tej četrtini leta! Torej v Q2.

1 komentar

Izboljšan LeadTekov GeForce 2 GTS 64 Mb

Target PC - Izboljšan v tem, da je na njem 64 MB 5.5 ns DDR RAM - a, kar pripomore k večjim hitrostim le - tega in posledično tudi višji hitrosti renderiranja, saj je pomnilnik ozko grlo današnjih grafičnih pospeševalcev. Na kartici so še tri LED diode, ki pokažejo, kdaj je kartica vključena, če je zaznala kako napako in če dela v AGP 4x načinu, na njej pa je še orenk hladilnik z ventilatorjem. Lepo. Celoten test si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

SUMA pripravlja še en zanimiv izdelek

X-Bit Labs - Še nekaj mesecev nazaj je podjetje SUMA bilo popolnoma neznano, potem pa nas je presenetilo z nekaj zelo zanimivimi karticami, ki so bazirale na Nvidiinih čipih. SUMIne kartice vedno odlikuje določena mera inovativnosti, kar bi lahko rekli tudi za njihov najnovejši izdelek, SUMA GeForce2 MX SIF. SIF stoji za "Suma Individual analog Filter", ki naj bi precej izboljšal 2D kvaliteto slike teh kartic in jih tako približal Matroxovem G450. Nenavadno je tudi to, da bo SIF filter nameščen na dodatno hčerinsko kartico (ponavadi so taki TV-Out dodatki), na voljo pa bosta dve različici: z enim D-Sub izhodom ter različica z dvema D-Sub izhodoma ter TV-Out izhodom. Druge lastnosti kartice so precej klasične: 175MHz jedro in 5.5ns pomnilnik pri 183MHz.

0 komentarjev