»

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

Tržni delež

X-Bit Labs - Podjetje Dataquest je pred kratkim analiziralo trg in ugotovilo, da je padanje cen procesorjev Pentium4 naredilo kar velik vpliv na prodajo Celeronov. Slednji so imeli v tretji četrtini tržni delež 20 %, leto poprej pa kar 27 %. Velik korak naprej je naredila prodaja Pentium4, ki se je trenutno zasidrala na 24 % tržnemu deležu (si predstavljate, da je vsak četrti prodani procesor na svetu Pentium4?). Čeprav so Celeroni morali odstopiti nekaj tržišča AMD-jevim Duronom, pa to še ni znamenje za preplah, saj Intel obvlada kar 80 %, AMD 20 % in VIA 1 % tržišča. Kljub dobrim poslovnim rezultatom, pa Intel ni ravno pretirano zadovoljen, saj je v tretji četrtini Pentium III imel še vedno 35% tržišča, medtem ko Pentium4 po prodaji ostaja zadaj. Da bi Intel povečal prodajo, slednjim procesorjem konstantno niža ceno, vendar pa bo za dobro prodajo potrebno postoriti še marsikaj. Najprej bo moral Intel zagotoviti dovolj veliko proizvodnjo Pentiumov4, saj obstoječa po nekaterih podatkih ni mogla...

3 komentarji

Intel bo odpuščal delavce

The inquirer - Da v Intelu nekaj ni bilo na svojem mestu, smo lahko sklepali po Intelovi nezmožnosti, da bi zagotovil zadostno količino naborov i845 in procesorjev Pentium4. Kasneje pa je počilo, saj se je izkazalo, da bo četrta četrtina za Intela vse prej, kot idealna. Sledili so še slabši poslovni rezultati, ki so najverjetneje posledica vedno nižjih cen procesorjev. In kaj sledi slabim poslovnim rezultatom? Odpuščanje, kaj pa. Da bi si Intel zagotovil kolikor toliko zadovoljive poslovne rezultate, so se vodilni odločili, da zmanjšajo število delavcev. Kje bodo odpuščali in koliko delavcev bo dobilo v roke svojo delovno knjižico, še ni znano.

2 komentarja

Intelovi prodajni dosežki

The Register - Intel je izdal nekakšen pregled prodaje za tretjo četrtino tega leta (Q3). Na grafu lahko vidimo, da kljub smrti procesorjev Pentium III le-ti še vedno prevladujejo na prodajni lestvici. Tako bo še do oktobra, potem pa se bo začel tisti pravi pohod procesorjev Pentium4. Do nedavnega je zmagoviti pohod slednjih onemogočala ravno njihova zasnova, saj Pentium4 procesorji s 423 nožicami niso kompatibilni z najnovejšimi P4 procesorji s 478 nožicami.

0 komentarjev

RDRAM napada

The Register - Zahteve po RDRAM-u rastejo iz dneva v dan. Kingston je napovedal, da naj bi se zahteve po RDRAM-u ta mesec povečale kar za 400 %. Kingston bo tako prodal 4 do 5-krat več RIMM modulov kot jih je junija, v tretji četrtini tega leta (Q3 2001) pa namerava prodati kar za 9 do 10-krat več modulov kot v drugi četrtini tega leta (Q2 2001). Razlog za povečano prodajo zagotovo tiči v večji popularnosti Pentiumov 4 (Intel Pentium 4 procesorjem priloži tudi RIMM modul, pa tudi drugače delujejo P4 zaenkrat samo z RDRAM-om), ki jim je Intel pred kratkim kar pošteno spustil cene. Kako se bodo taki "pospeški" prodaje teh modulov poznali pri celotnem tržnem deležu RDRAM-a zaenkrat še ni znano, gotovo pa bomo te podatek izvedeli v končnih poročilih prodaje (gotovo konec tretje četrtine).

0 komentarjev

Intel bo pocenil procesorje za prenosnike

The Register - AMD-jevi Duroni in Athloni počasi prihajajo tudi na trg prenosnikov. Intel se zaveda prihajajoče nevarnosti, zato mrzlično niža cene procesorjev za prenosnike. Tako bomo v ponedeljek (se pravi jutri) zopet priča novim Intelovim pocenitvam. 800 MHz mobilni Celeron se bo pocenil kar za 37 % (iz 170 $ na 107 $), pričakujemo pa lahko tudi pocenitve 750 in 700 MHz Celeronov. Tudi za mobilne Pentiume 3 so napovedane pocenitve. Precej se bo pocenila 1GHz (Coppermine) različica in sicer za 236 $ (iz 637 $ na 401 $). Glavni razlog za pocenitev mobilnih Coppermine procesorjev, je predstavitev hitrejših Tualatinov, ki bodo nadomestili Coppermine. Mobilni Tualatini bodo predstavljeni naslednji mesec.

4 komentarji