»

Pogoji za Sedmico 64-bitni

Slashdot - Microsoft se je odločil, da ne bo ponovil napake, ki jo je zagrešil z ohlapno definicijo nalepke Vista Capable. Svojčas jo je podelil vsem računalnikom, ki so bili sposobni poganjati Visto Home. Slednja seveda ne vsebuje vseh funkcionalnosti močnejših verzij, denimo Premium, najbolj pa šlo kupcem vnos dejstvo, da ti računalniki niso nujno niti poganjali novega grafičnega vmesnika Aero. Odličen recept za tožbo. Iz napak so se v Redmondu nekaj naučili, zato so merila za pridobitev nalepke Compatible with Windows 7 krepko zaostrili.

Tako bodo morali ti delovati z vsemi verzijami Windows 7, če bodo želeli dobiti žlahten znak. Mimogrede to pomeni, da 32-bitni sistemi avtomatično izpadejo,...

40 komentarjev

Dvoslojni DVD-ji so na poti

PC World -

Nova generacija zapisovalnikov DVD, ki bodo sposobni ploščke zapisovati dvoslojno in tako na enega zapeči do 8,4 gigabajta podatkov, se nezadržno približuje. DVD-DL oz. DVD-9 zapisljivi ploščki naj bi prišli na tržišče že junija, ko bo Sony začel prodajati svoje enote. Ostali proizvajalci se jim bodo pridružili kmalu.

Še vedno bo problem DVD-R in DVD+R standarda ostal, saj bosta v vzporedni uporabi še vedno oba. Sony je sicer zatrdil, da bo podprl oba, večina ostalih proizvajalcev pa bo sprva podprla DVD+R inačico. Drobni tisk vas opozarja še, da dvoslojnih ploščkov ne bo možno zapeči več kot enkrat, njihova cena pa bo znašala okrog deset dolarjev. Več o tem.

16 komentarjev

Albatron Geforce 4 Ti 4800 SE

vir: Guru 3D
Guru 3D - Nvidia je nedolgo nazaj poslala na trg grafične procesorje Ti 4800. Stvar je zelo zanimiva, ker je po specifikacijah ista kot Geforce 4 Ti 4400, a se kosa z Geforce 4 Ti 4600. Poleg histrosti procesorja in ramov pa se omenjena serija grafičnih kartic razlikuje od Ti 4600 po podpori AGP 8X.

Na Guru 3D so si ogledali Albatronov model iz te serije. Primerjali so ga z grafičnimi karticami kot so Radeon 9700 PRO, Geforce FX, ipd. Na kartici se nahajajo 3,3 ns pomnilnik. Procesor tiktaka pri frekvenci 275 Mhz, rami pa pri 550 Mhz, upoštevajoč DDR. Test je sicer kar obsežen (beri: 20 strani), zato ga priporočam. Klik!

4 komentarji

LE LE, le kaj misli ATI?

Rage3D - Sicer se ATI-jevemu Radeonu 8500 že počasi izteka čas, a še vedno predstavlja zelo mamljiv nakup, predvsem zaradi izredno nizke cene LE izvedenke. Kaj pomeni LE v imenu Radeona 8500, je verjetno vsem Slo-Techerjem zelo dobro znano, a vseeno. LE pomeni, da vaš Radeon in njegov DDR pomnilnik ne tiktakata pri 275 MHz, temveč le pri 250 MHz. Seveda to ni nobena strašna stvar, saj se da v večini primerov tako kartico zelo enostavno naviti do 275 MHz in še čez, tudi če niste ravno navijaško razpoloženi ne boste tako hudo pogrešali tistih 25 MHz.

Do tu je vse lepo in prav, a kot kaže, je prišel čas, ko se mora ATI znebiti še tisth zadnjih nekaj čipov, ki niso prestali niti 250 MHz, ampak le 230 MHz. O čem govorim? O neuradnih LE LE izvedenkah, ki so se pojavile v ZDA in ki so v prodaji kot popolnoma normalni Radeoni 8500 LE - zapakirani v identične škatle, z identično ceno, a grdim presenečenjem. Delujejo na ubogih 230/230 MHz, torej ne le, da je upočasnjen GPU, ampak je za enakih 20 MHz...

5 komentarjev

Kako flashati Radeona?

Slo-Tech - Včeraj sem se dolgočasil in sem za šalo nadgradil BIOS moje grafične kartice Hercules r8500LE. Kot že vsi, veste smo se prvi kupci grdo opekli, saj ima kartica frekvenco nastavljeno na 250/240 - tudi navijaške radosti so omejene (tja nekje do 295/260). Problem pa naj bi bil v pomnilniku, ki je 4 nanosekunden, kar ustreza 250 MHz. Tudi brskanje po internetu ni doprineslo h kakršnikoli zanimivi informaciji. Nato sem se odločil eksperimentirati. Najprej sem se malo igral ter naložil originalni BIOS od ATIjevega R8500LE, deklariranega na 250/250. Uspešno sem prišel v Okna ter poovno naložil gonilnike. Pognal sem 3D Mark - ter vsepovsod videval nezaželene artefakte! Prišel sem do smiselnega zaključka, da je morda na kartici premajhna voltaža. Spravil sem se višati voltažo ter prišel do istega zaključka - artefakti povsod. Odstranim modifikacijo voltaže ter skoraj obupam nad vsem procesom, ko sem prišel na noro idejo - na kartico bi lahko probal dati še BIOS originalne ATI Radeon 8500...

1 komentar

Z ATI-jevimi čipi tudi Gigabyte

X-Bit Labs - Gigabyte poznamo kot enega izmed največjih in najboljših proizvajalcev matičnih plošč, ki pa že dalj časa vzdržujejo tudi svoj program grafičnih kartic. Tudi Gigabytovci so bili dolgo časa zvesti Nvidii, zadnje čase pa se vse bolj ogrevajo za ATI-jeve čipe. Tako bodo v kratkem začeli prodajati kartica na čipih ATI RADEON 7500, RADEON 7000 in Rage128 pro:
  • AR64S-H bo kartica, ki bo opremljena z Radeonom 7500LE in bo podprta s 64 MB običajnega pomnilnika SDRAM. Grafični čip bo deloval s frekvenco 250 MHz, pomnilnik pa z malce nižjimi 183 MHz. Manjkali ne bodi niti izhodi D-Sub, DVI in TV. Ker je Gigabyte navijaško podjetje, bodo na kartici najverjetneje tudi malce bolj napredni hladilniki

  • AV64S-T bo kartica za manj zahtevnem, saj bo zgrajena na podlagi čipa Radeon 7000, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz in 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz, vendar pa bo na žalost uporabljal 64 bitno pomnilniško vodilo. Prisoten bo tudi TV-Out

  • AG32S bo rešitev, ki bo namenjena...

1 komentar

Power Color predstavlja svoje kartice

X-Bit Labs - Podjetje Power Color je kar dobro poznano med uporabniki, saj so se pred časom zapletli v afero s čipi Kyro II, ki jih Nvidia nikakor ni hotela videti na konkurenčnih karticah. Danes pa si ime utrjujejo s karticami, ki bazirajo na ATI-jevih Radeon 7500 in 8500. Očitno so se tokrat Power Colorjevci požvižgali na Nvidiine grožnje in vse svoje sile, ki bi jih sicer porabili za klečeplazenje pred Nvidio, raje usmerili v razvoj naslednjih kartic:
  • RADEON 7500LE (Evil Knight) bo kartica, ki bo bazirala na dobro poznani tehnologiji prvega Radeona, ki so jo ATI-jevci izboljšali ravno toliko, da lahko čip deluje na frekvenci 200 MHz. Grafičnemu čipu bo delalo družbo še 64 MB 5 nanosekundnega SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 230 MHz. Ker pa so ATI-jevi čipi bili od nekdaj prijazni za razne izhode, na kartici ne bosta manjkala niti izhoda DVI in TV-Out.

  • RADEON 8500LE (Evil Master II). S to kartico se Power Color spušča med izdelovalce, ki so že ponudile rešitev na čipih Radeon...

0 komentarjev

Power Magic Radeon 8500

Overclockers Australia - ATI je končno ubral taktiko, ki bi jo moral začeti uporabljati že pred leti - vse svoje procesorje je začel prodajati tudi drugim proizvajalcem. Pred časom smo lahko ATI-jeve procesorje videvali samo na ATI-jevih karticah, na drugih izdelkih pa smo videli samo zastarele ATI-jeve čipe, kot so bili Rage IIc, Rage Pro in podobni shiranci, ki jih je že zdavnaj povozil čas. Tokrat pa se lahko veselimo tudi kartic drugih proizvajalcev - in to na Radeon 7500 in 8500 čipih. No, ATI si je sicer vzel pravico, da lahko samo on prodaja procesorje s frekvenco 275 MHz, ostali proizvajalci pa le 250 in 225 MHz različice. Vendar pa to ne pokvari splošnega vtisa, saj se da šibkejše različice z 250 MHz procesorji za malce truda naviti na 275 MHz. Vsaj, če si ogledamo test Power Magicovega Radeona 8500, za katerega na Planet Savagu trdijo, da se neverjetno dobro navija.
Poleg pestre palete kartic, ki nam jih bodo v kratkem ponudila tudi druga podjetja, pa lahko pričakujemo še nekaj, kar bodo gotovo...

2 komentarja

ATI-jeve oznake

Reactor Critical - Gotovo veste, da se je ATI odločil, da bo izdeloval številne izpeljanke Radeona8500, ki se bodo razlikovale samo po frekvenci grafičnega čipa. Pa kaj potem, pravite. Vse je v redu, problem nastane le, ko je treba kartice razločiti, saj so si na prvi pogled vse enake. In kako jih razločiti? Po posebni številki P/N:
  • RADEON 8500 (275 MHz): 1028571100

  • RADEON 8500 LE (250 MHz): 1028571200

  • RADEON 8500 LELE (230 MHz): 1028571500

Kartice se razlikujejo med sabo po predzadnjih dveh številkah. Višji kot sta ti dve številki, s počasnejšim taktom deluje kartica. Preden si kupite omiljenega Radeona8500, si zato raje oglejte številko P/N in se ne pustite preslepiti trgovcu. Več o tem si lahko preberete na Reactor Critical.

3 komentarji

Novi Radeoni

Tom's Hardware - Kot veste, je ATI do maja 2001 prodajal svoje kartice samo pod svojo znamko, vendar pa sedaj srečujemo vedno več ATI-jevih kartic, ki prihajajo iz podjetij, ki z ATI-jem niso ravno najbolj povezana. Tako ATI svojega pred kratkim predstavljenega RADEON 8500LE ne bo prodajal pod svojim imenom, ampak jih bo razdelil samo OEM, ODM in AIB partnerjem, ki bodo kartice prodajali pod svojo znamko. Kar 13 podjetij je že najavilo RADEON 8500LE kartice. Kartica bo delovala pri 250MHz hitrosti jedra in bo imela vse kar ima mogočnejši brat 8500 (razen hitrosti jedra, ki je pri Radeonu 8500 275MHz), vklučujoč Trueform in Smartshader. RADEON 8500LE podpira Windows XP in tudi DirectX 8.1.

0 komentarjev

Ou jea!

Slo-Tech - Kot bi rekli Američani: FREE STUFF! Tokrat celo gre za nekaj, česar se lahko veselimo mi Slovenčki, saj zadeva poteka v okvirih naše državice. Kakorkoli, gre za mobitelovo anketo o mobilnih operaterjih s katere izpolnitvijo si boste prislužili zastonj Mobitelovo majčko. Navali narod! Thnx, Jebediah.

15 komentarjev