»

Namerna ranljivost v xz

Slo-Tech - Inženirji iz Red Hata so v petek opozorili na podtaknjeno ranljivost v knjižnicah xz 5.6.0 in 5.6.1 (izšli 24. februrja in 9. marca), ki vnaša stranska vrata v OpenSSH in systemd. Ranljivost CVE-2024-3094 je ocenjena z najvišjo stopnjo resnosti po CVSS. Ranljiva knjižnica je del Fedore 40 in 41, ki pa še nista uradno izšli - Fedora 40 izide sredi aprila. Prizadeti sta tudi distribuciji Debian Unstable in Kali Linux, večina bolj priljubljenih distribucij pa ne, ker še niso vključili omenjenih verzij xz. Uporaba razvojne verzije Fedora Rawhide je zato trenutno močno odsvetovana. Starejša verzija knjižnice xz 5.4.0 ni problematična.

V Linuxu je xz splošen format za stiskanje datotek. Zlonamerna koda je namenoma prikrita (obfuscated) in vključena le v poln paket - sproži jo makro M4. Preko stranski vrat, ki jih knjižnica uvaja, bi lahko zlonamerni akter zlomil preverjanje pristnosti v sshd in pridobil nepooblaščen oddaljeni dostop do sistema. K sreči so ranljivost odkrili, še preden...

35 komentarjev

Huda ranljivost v knjižnici Apache Log4j se že izrablja

Slo-Tech - V knjižnici Java logging library Log4j so odkrili hudo ranljivost, ki napadalcem omogoči izvesti poljubno kodo v sistemu, do katerega imajo le oddaljen dostop (remote code execution). Prizadeta knjižnica se široko uporablja, objavljena pa je tudi koda, ki omogoča izrabo ranljivosti. Zato ni presenetljivo, da že beležijo primere aktivne zlorabe in napadov na produkcijske sisteme. Popravljena verzija je že na voljo, a smo v veliki meri odvisni od proizvajalcev aplikacij in sistemov, ki uporabljajo Apache Log4j.

Prizadete so verzije od 2.0 do 2.14.1, zato vsem svetujemo nadgradnjo na verzijo 2.15.0. V nekaterih poznejših verzijah (2.10.0 in novejše) se je moč ubraniti tudi z zagonom aplikacije s posebnim stikalom (-Dlog4j2.formatMsgNoLookups=true), kar pa lahko vpliva na funkcionalnost Lookups. Ali je bil neki sistem že tarča napada, lahko preverimo v dnevniških datotekah, ki bodo v tem primeru vsebovale nize ${jndi:ldap://…}. Hekerji že množično iščejo ranljive sisteme. Celo v igri...

22 komentarjev

Izkorišča se nezakrpana ranljivost v Windows 10

Slo-Tech - V Windows 10 so odkrili novo ranljivost, ki ima po Microsoftovi lestvici najvišjo stopnjo resnosti ("kritično") in še ni zakrpana. Težava tiči v Adobe Type Manager Library (atmfd.dl) in jo lahko napadalec izkoristi, če uporabnik zlonamerno pripravljen dokument odpre ali si ga že predogleda v Windows Preview. Omenjena knjžnica se uporablja za izris pisav PostScript Type 1 v Windows.

Z zlorabo te ranljivost lahko napadalec na sistemu oddaljeno požene zlonamerno kodo. Gre za dve luknji, ki omogočata RCE (remote code execution). Omenjena ranljivost se v praksi že izrablja, dasiravno v omejenem obsegu, je dejal Microsoft. Podrobnosti o tem, kdo in kako jo izkorišča, niso razkrili. Ogrožen je tudi Windows 7, ki pa ni več podprt za domače uporabnike. Popravek, ki bo na voljo v naslednjem ciklu (drugi torek v mesecu), bodo tako dobili le naročniki razširjene podpore, za Windows 10 pa vsi.

Do tedaj lahko onesposobimo
Preview Pane in Details Pane v Raziskovalcu, izključimo storitev...

20 komentarjev

GHOST - resna ranljivost v glibc

Slo-Tech - V Linuxovi knjižnici glibc so odkrili resno ranljivost, ki se je je prijelo ime GHOST (zaradi funkcije GetHOST) in napadalcu omogoča prevzem nadzora nad sistemom. Problematične so funkcije gethostbyname*() (ki kličejo __nss_hostname_digits_dots(), ki je občutljiva na prekoračitev predpomnilnika) v glibc (GNU C Library) v verzijah 2.17 in starejših. Že maja 2013 je sicer izšla verzija 2.18, ki ranljivosti ni več vsebovala, a je tedaj niso prepoznali in označili kot ranljivosti, zato vsi niso izvedli nadgradnje. Qualys so bili prvi, ki so ranljivost tudi identificirali. Prizadeta programska oprema med drugim vključuje clockdiff, procmail, pppd in Exim.

V podjetju Sucuri pa so ugotovili, da so potencialno ranljive vse v PHP napisane aplikacije, ki uporabljajo problematično funkcijo (recimo WordPress), kar bistveno razširi možnosti zlorab, saj je ranljivost mogoče zlorabljati...

25 komentarjev

Napad z ničelno predpono na SSL/TLS certifikate že "v divjini"

Slo-Tech - Konec julija je Moxie Marlinspike na konferenci BlackHat 09 in Defconu 17 predstavil nov napad na SSL in TLS certifikate. Gre za tim. napad z ničelno predpono (ang. null prefix attack), ki izkorišča ranljivosti pri obravnavi SSL in TLS certifikatov. Marlinspike je namreč odkril, da je mogoče registrirati certifikate v obliki www.banka.si\0zlonamernastran.si. CA (Certificate Authority) bo vse znake pred "\0" ignoriral in brez težav podpisal certifikat za zlonamernastran.si, saj bo lastnik zlonamerne strani svojo identiteto in lastništvo strani seveda brez težav dokazal.

Izkaže pa se, da pri uporabi takega certifikata brskalnik certifikat prepozna kot veljaven tudi, če je uporabljen na domeni www.banka.si. Tako ustvarjen zlonamerni certifikat je torej mogoče uporabiti pri prestrezanju s posrednikom (ang. man-in-the-middle napad). Napadalec, ki uspe prestreči komunikacije žrtve (za ta namen je bilo (za okolje Linux) razvito posebno orodje SSLsniff), le-tej sedaj podtakne lažen...

41 komentarjev

Na BlackHatu prikazano kako zaobiti Microsoftovo 'killbit' zaščito

Slo-Tech - Active X kontrolniki so vir številnih ranljivosti v Microsoft programski opremi, posebej problematični pa so tisti, ki so razviti na podlagi Microsoft Active Template Library. ATL namreč vsebuje številne ranljive knjižnice in s pomočjo izrabe napak preko Active X je mogoče na računalnik neopazno namestiti zlonamerno programsko opremo.

Ko Microsoft odkrije ranljiv kontrolnik, nanj s popravkom nastavi tim. killbit, kar pomeni, da teh kontrolnikov Internet Explorer ne zažene.

Vendar pa so nekateri raziskovalci ugotovili, da je killbit mogoče zaobiti in tako vseeno zagnati ranljiv kontrolnik.

V predstavitvi The Language of Trust: Exploiting Trust Relationships so raziskovalci Mark Dowd, Ryan Smith in David Dewey prikazali kako Microsoftovo zaščito zaobiti.

Raziskovalci so pred tem kontaktirali Microsoft, ki je dan pred predstavitvijo, 28. julija, izdal popravek za Internet Explorer MS09-034.

Za razliko od SE Linux "Cheddar Bay" ranljivosti, ki jo je bilo do izdanega popravka...

7 komentarjev