»

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Bitcoin presegel 60.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes po več kot dveh letih ponovno presegel mejo 60.000 dolarjev in se zelo približal absolutnemu vrhu, ki ga je pri 69.000 dolarjih dosegel konec oktobra 2021. V današnjem trgovanju je bitcoin na večini borz pokukal do 64.000 dolarjev, nato pa se je malo upehal in pristal pri 60.000 dolarjih. Razlogov za rast je več, v zadnji dneh pa je poganjala sama sebe. Ko se začne bitcoin približevati zgodovinskim rekordom, se zanimanje zanj poveča, novi kupci pa ceno potiskajo navzgor.

Bliža se tudi naslednje razpolovičenje (halving), ki bo čez približno 60 dni. Tako imenujemo spremembo višine nagrade, ki jo dobijo rudarji za vsak uspešno potrjen blok. Od leta 2020 ta znaša 6,25 bitcoina, aprila pa bo padla na 3,125 bitcoina. Razpolovičenje se zgodi vsakih 210.000 blokov in je vzrok, da je celotna emisija bitcoinov omejena na 21 milijonov. Doslej so se zgodila 28. novembra 2012, 9. julija 2016 in 11. maja 2020. Zadnji blok bo po predvidevanjih narudarjen okrog leta 2140. To...

96 komentarjev

Največji ETF za bitcoin leto po zagonu v velikih težavah

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar je bitcoin v zadnjem ciklu rasti prvikrat dosegel rekord. K temu je izdatno prispeval zagon indeksnega sklada ProShares Bitcoin Strategy ETF, ki je v ZDA začel kotirati lanskega oktobra in je sledil vrednosti bitcoina. Leto dni pozneje je situacija klavrna, vlagatelji pa z zajetno izgubo.

Sklad je bil ob zagonu najuspešnejši v zgodovini, saj je v prvem tednu nabral milijardo dolarjev premoženja. Navdušenci nad kriptovalutami in tudi tisti, ki so želeli zgolj hitro zaslužiti, so vanj vložili milijarde. Bitcoin je končno stopil ob bok tradicionalnim naložbenim razredom, je bilo moč prebrati. Do danes je sklad pridelal 70-odstotno izgubo, s čimer je šesti najslabši novi ETF vseh časov. Napočila je namreč nova kriptozima.

Novi sklad je začel delovati prav na vrhuncu, saj je odtlej bitcoin drsel k tlom, tako pa tudi sklad. V resnici upravljavcem ne moremo očitati veliko, saj sklad mora slediti svoji naložbeni strategiji, ki je bila v tem primeru sledenje...

7 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Bitcoin presegel 2000 dolarjev

Slo-Tech - Dva meseca nismo pogledali, kaj se dogaja z bitcoinom, pa nam je že spet pobegnil v nove rekorde. Včeraj je vrednost bitcoina prvič v zgodovini presegla vrednost 2000 dolarjev. S tem je njegova tržna kapitalizacija dosegla 33 milijard dolarjev.

Bitcoin je prvikrat vrednost 1000 dolarjev sicer presegel leta 2013 v prvem balonu, ki pa se je razpočil na četrtino vrednost. Vse od začetka minulega leta bitcoin pridobiva vrednost. Januarja letos je priplezal do 1000 dolarjev, se potem malo upehal, a kmalu nadaljeval strmo rast. Ta se je aprila še okrepila, tako da je sedaj bitcoin dosegel naslednjo psihološko mejo, torej 2000 dolarjev. To pomeni, da je v zadnjih 12 mesecih bitcoin pridobil več kot 350 odstotkov.

Rastejo tudi ostale kriptovalute. Ripple je v zadnjem mesecu...

130 komentarjev