»

KDE Plasma 6 je tu

Slo-Tech - Dočakali smo novo verzijo namiznega okolja KDE Plasma za Linux. Po večletnem pričakovanju, saj je od izida KDE 5 minilo že dolgih deset let - resda so ga vmes posodabljali - smo naposled dobili KDE Plasmo 6. Ta prinaša tudi novo verzijo frameworka Qt 6 in novi Wayland, čeprav podpira tudi še X11. Na prvi pogled velikih sprememb ni opaziti, še manj revolucije. Novosti so globoko v drobovju. Novo namizno okolje je na voljo v distribuciji KDE neon 6, naložimo pa ga lahko tudi v druge, denimo Arch Linux, openSUSE Tumbleweed, OpenMandriva Lx itd.

Glavne novosti so torej privzeta uporaba Waylanda, podpora za HDR (high dynamic range), izboljšave uporabniškega vmesnika, popravki sistemskih nastavitev, boljša aplikacija Discover in kopica novih ozadij. Podpora HDR še ni končana, a vsaj na Intelovih karticah deluje brez težav. Nekoliko več neugodnosti je z Nvidiinimi karticami. Druge novosti so še plavajoči pulti, nove teme, nove privzete nastavitve, osvežena Sapica (Breeze), izboljšano...

34 komentarjev

Izšla nova verzija Debiana 12

Slo-Tech - Po skoraj dveh letih razvoja je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian, ki jo poganja jedro Linux 6.1 LTS. Različica Bookworm nadomešča Debian 11 Bullseye iz leta 2019. Debian je ena najstarejših in najstabilnejših distribucij Linuxa, na kateri so osnovane številne druge, tudi Ubuntu.

V Debianu 12 najdemo LibreOffice 7.4.5.1, Evolution 3.46.4-2, Transmission 3.0, Mozillo Firefox ESR, Nginx 1.22, Emacs 28.2, PHP 8.2, systemd 252, Python 3.11.2, Perl 5.36, Vim 9.0. Privzeto okolje je GNOME 43, na voljo pa tudi druga, denimo KDE Plasma 5.27, LXDE 11, LXQt 1.2.0, MATE 1.26 in Xfce 4.18.

Debian 12 bo uradno podprt do decembra 2026. Novosti so še repozitorij non-free-firmware, podpora APFS (Apple File System), orodje ntfs2btrfs , mimalloc, ksmbd-tools, Secure Boot na ARM64 in številne druge. Prenos je mogoč s spletne strani.

33 komentarjev

Ubuntu 14.10: na zahodu bolj malo novega

Slo-Tech - Kot po urniku je pol leta po izidu zadnje verzije izšel novi Ubuntu 14.10, ki nosi ime Utopic Unicorn. Kdor bo pogledal od daleč, bo razočaran, saj se vse novosti, izboljšave in popravki skrivajo pod pokrovom, precej pa jih v beta fazi čaka na naslednjo inačico. Navidez torej ni novega nič, celó ozadje na namizju je ostalo enako.

Linuxovo jedro je po novem 3.16, vključene so tudi sveže verzije ostale programske opreme, na primer LibreOffice 4.3.2, Firefox 33, Thunderbird 31.2. Privzeto namizje je Unity 7.3, uporabiti pa je mogoče tudi Gnome, Xfce in LXDE. Upstart še vedno zaganja Ubuntu, a ga je mogoče zamenjati s systemd. Kdor želi KDE Plasma 4, ima na voljo Kubuntu 14.10 (Plasma 5 preprosto še ni nared). Mir je še globoko v izdelavi...

69 komentarjev

Izšel KDE 4.9

Nova verzija je posvečena Caire Lotion, ki je sodelovala pri razvoju KDE in preminila maja.

Slo-Tech - Z začetkom meseca je izšla tudi nova verzija grafičnega okolja za Linux KDE. V verzijo 4.9, ki je po pravilu po pol leta nasledila prejšnjo inačico, so programerji stlačili precej novosti, nekaj stabilnostnih izboljšav in kakšno pohitritev. Posodobljene so vse tri verzije, torej KDE Plasma Workspaces, KDE Applications in KDE Platform.

Prenovljen je upravitelj datotek Dolphin, ki je na primer dobil možnost prikaza metapodatkov (ločljivost slike itd.) in razvrščanje po njih. Spremenjeno oziroma dopolnjeno je preimenovanje datotek (podprt inline renaming), posodobljen je zavihek Places, boljše je iskanje. Nov vtičnih dodaja podporo za Mercurial. KDE Okular je končno dobil možnost shranjevanje in tiskanje opomb (annotations) v PDF,...

9 komentarjev

Izšel KDE 4.6

KDE Plasma 4.6

KDE - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je izšla nova verzija grafičnega okolja za Linux. Nova verzija KDE, ki zajema vse trije linije izdelkov KDE Plasma, KDE Applications in KDE Platform, nosi oznako 4.6 in prinaša kar precej novosti. KDE Plasma 4.6 nudi prenovljen sistem Activities, izboljšano upravljanje z energijo, pohitren KWin, izboljšan sistem obvestil ter obilo kozmetičnih popravkov. Brezplačno si jih lahko prenesete s strani KDE.

20 komentarjev

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so...

71 komentarjev