»

Apple: ne mecite telefona v riž

Slo-Tech - O reševanju omočenih prenosnih telefonov kroži cel kup mitov in legend, med katerimi je ena trdovratnejših učinkovitost riža. Dasiravno je riž res higroskopen, za telefone to ni nujno blagodejno. Apple je v posodobljenem obvestilu celo izrecno odsvetoval zakopavanje telefona v riž. Majhna riževa zrna lahko telefon dodatno poškodujejo, svarijo v Applu. Telefon zato raje postavimo v suh in rahlo prevetren prostor, da voda odhlapi po naravni poti.

Riž sodi med higroskopne materiale, nad katerimi je ravnotežni parni tlak vode nizek. To v praksi pomeni, da nase veže vodo iz okolice. A več preizkusov je že pokazalo, da sušenje z rižem ni hitrejše od čakanja, da se telefon posuši sam. Apple prav tako odsvetuje intenzivno segrevanje telefona ali brisanja priključkov z vatiranimi paličicami. Vse to lahko situacijo poslabša.

Če se torej pojavi obvestilo, da je priključek moker in se telefon ne bo polnil, je edina pametna rešitev počakati, telefon pa pustiti na suhem in prevetrenem...

27 komentarjev

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

Na Marsu je tekoča voda!

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila rezultate odkritij z MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ki ponujajo precej močne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Da je bila na Marsu nekoč v zgodovini tekoča voda, smo že vedeli, precej presenetljivo pa je odkritje, da se je ta ohranila do danes. Odkritje so objavili tudi v Nature Geoscience.

Na Marsovi površini so odkrili temne lise v obliki potokov, ki so se periodično ponavljale. Ko so bile temperature na Marsu visoke (250 - 300 K), so se te lise širile in "tekle" navzdol, v hladnem obdobju leta pa so se odmikale. MRO je snemal IR-spekter štirih takih lis in odkril, da gre najverjetneje za hidratirane magnezijev perklorat, magnezijev klorat in natrijev perklorat. To pomeni, da po površini Marsa tečejo slanice.

...

48 komentarjev

Tekoča voda na Marsu

Slo-Tech - Nekoč je bila na Marsu tekoča voda, a od tega so minili že eoni in danes je vsa tamkajšnja voda zamrznjena ali v atmosferi kot para, je veljalo do danes. Rover Curiosity pa je na Marsovem površju v kraterju Gale odkril dokaze za tekočo vodo na Marsu. Pravzaprav za najboljši možen približek, saj je odkrita tekoča voda izjemno slana. O odkritju danes poročajo v Nature Geoscience.

V kraterju Gale, ki se nahaja blizu ekvatorja, so odkrili bogate zaloge perkloratov. Te soli znižujejo zmrzišče vodnih raztopin, kar počno vse soli, ter so zelo higroskopne (iz zraka nase vežejo vodo). To bi lahko omogočilo zelo primitiven dnevni vodni cikel na Marsu. Ponoči bi se voda iz atmosfere kondenzirala na kalcijevem perkloratu,...

23 komentarjev

O ponovni uvedbi retencije prometnih podatkov

Hitra popravka za ZEKom-1, ZKP sta na poti.

Slo-Tech - Kot smo pisali prejšnji mesec, je naše Ustavno sodišče sledilo aprilski odločitvi Sodišča EU in delno tudi štiri leta stari odločitvi nemškega Zveznega ustavnega sodišča ter razveljavilo celotno XIII. poglavje Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je določalo obvezno in dolgotrajno hrambo prometnih podatkov za potrebe policije, SOVE in OVS MORS (in še koga). S tem se (žal zgolj do nadaljnjega) zaključuje 8-letno obdobje sistematičnih kršitev človekovih pravic bolj ali manj vseh prebivalcev Slovenije. V tem prispevku si bomo malo na daljše (tl:dr) pogledali vsebino odločbe,...

15 komentarjev