»

Stuxnet je podtaknil Nizozemec Erik van Sabben

Slo-Tech - Pred poldrugim desetletjem smo se prvikrat zavedli, da se moderne vojne bijejo v digitalnem svetu. Sredi leta 2010 je svet izvedel, da je računalniški virus sabotiral iranske centrifuge za bogatenje urana in s tem za več let upočasnil njegov razvoj. Tedaj nihče ni zares vedel, kako je virus Stuxnet vstopil v iranski obrat v Natancu, ki je zgrajen pod zemljo in brez aktivne povezave z internetom. Šele mnogo let pozneje so na plano pricurljale informacije o dogajanju, v katerega so bili vpleteni Američani, Izraelci in - Nizozemci.

Nizozemski časnik Volkskrant je leta 2019 razkril, da je šlo za specialno operacijo, v kateri je sodelovala tudi nizozemska obveščevalna agencije AIVD. Sedaj vemo, da je inženir Erik van Sabben lastnoročno poskrbel za vnos virusa v iranski sistem. Konec leta 2008 je okužil centrifuge, že naslednji dan hitro zapustil državo in nato dva tedna pozneje umrl v nesreči z motociklom v Dubaju. Tudi zato lahko Volkskrant razkrije več podrobnosti vključno z njegovim...

32 komentarjev

Novi, še agresivnejši Stuxnet prizadel Iran

Slo-Tech - Po Iranu se je začel širiti nov virus, ki je po prvih informacijah še bolj dovršen in agresivnejši od zloglasnega Stuxneta, ki je pred osmimi leti sabotiral iranske jedrske centrifuge. Podrobnih uradnih informacij iz Irana še ni. The Times of Israel poroča, da je iranska infrastruktura tarča napada obširnega napada. Izrael morebitne vpletenosti ne komentira. Prvi Stuxnet je bil delo ameriško-izraelske naveze obveščevalnih služb.

Iranski voditelj ajatola Al Homeini je v nedeljskem nagovoru dejal, da se morajo državne obrambne strukture prilagoditi na nove načine napadov. Istega dne je vodja iranske Organizacije za pasivno zaščito general Jalali dejal, da so odkrili in nevtralizirali novo generacijo Stuxneta, ki je poizkušala vdreti v iranske sisteme.

Iranska...

21 komentarjev

Nizozemski obveščevalci so v živo spremljali rusko vmešavanje v ameriške volitve

Slo-Tech - Hekerji nizozemske obveščevalne agencije AIVD so že leta 2014 pridobili dostop do ruske hekerske skupine, ki je delovala iz univerzitetnih prostorov blizu Rdečega trga v Moskvi in je bila pod nadzorom ruske obveščevalne službe SVR, piše nizozemski časnik de Volkskrant. Ruska skupina, ki jo na zahodu poznamo kot Cozy Bear, je kasneje vdrla v strežnike ameriške demokratske stranke in z objavljanjem dokumentov neposredno vplivala na ameriške predsedniške volitve, trdijo Nizozemci. Ti so vdrli tudi v video nadzorni sistem (CCTV) Cozy Bear in si v živo ogledali, kdo vdira in kdo ukazuje - Cozy Bear je podrejen SVR.

Nizozemci so že leta 2015 opozorili ZDA, da so opazili rusko vdiranje v strežnike demokratske stranke, nadlegovanje njenih...

121 komentarjev

Računalniški napadi na iranski jedrski program se nadaljujejo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med aprilskim obiskom Natanca

Reuters - Iranske oblasti so včeraj ponovno potožile, da je država zopet tarča mednarodnih internetnih napadov, s katerimi napadalci poizkušajo sabotirati njihov jedrski program. Iranski minister za obveščevalne dejavnosti Hejdar Moslehi je izjavil, da so tokrat napad skovali ZDA, Velika Britanija in Izrael, ki se že več trudijo Iranu povzročiti škodo - predlani s Stuxnetom, sedaj pa s Flamom. Flame je obsežnejši od Stuxneta, a si z njim deli nekaj kode, zato je domnevati, da je delo istih avtorjev.

Vse skupaj je seveda povezano z vrhom v Moskvi, kjer so se ta teden Iran in države P5+1 (ZDA, Kitajska, Rusija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) dva dni intenzivno pogajali o iranskem jedrskem programu. Iran še vedno zavrača namige, da naj bi...

58 komentarjev

NYT: Stuxnet ameriško-izraelsko orožje, ki je ušlo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med aprilskim obiskom Natanca

The New York Times - Ko so se leta 2010 na spletu razširila poročila o nenavadnem črvu Stuxnet, ki je z domala kirurško natančnostjo onemogočal iranski jedrski program, je sum hitro padel na ZDA in Izrael. Čeprav se je Stuxnet razširil po več državah na Bližnjem vzhodu, je bil skoncentriran predvsem v Iranu, in sicer v podzemeljski jedrski centrali za bogatenje urana Natanc. Analiza je pokazala, da je imel Stuxnet premeten cilj čim bolj neopazno sabotirati delovanja centrifug za bogatenje urana, kar je okrepilo sume o politični motiviranosti piscev. The New York Times danes ekskluzivno poroča, da sta za Stuxnet resnično odgovorna ZDA in Izrael.

Projekt naj bi se začel leta 2006, ko je administracija takratnega predsednika Georgea W. Busha razmišljala, kaj...

50 komentarjev

Stuxnet delo ameriško-izraelske naveze?

The New York Times - Od lanskega poletja in predvsem jeseni smo intenzivno pisali o naprednem črvu Stuxnet, ki je pretkano napadel iranske obrate za bogatenje urana. Sabotaža ni bila popoln razpad sistema, ampak je zvito spreminjal frekvenco vrtenja centrifug, da nadzorniki ne bi ugotovili, kaj gre narobe. Ker je bil črv napisan elegantno in ker je bil poleg tega še zelo izbirčen, so se kmalu pojavile špekulacije, da je uperjen samo proti iranskim centrifugam in da je plod kakšne obveščevalne službe. The New York Times je ta konec tedna objavil izčrpen članek, v katerem navajajo podatke anonimnega vira, ki te...

27 komentarjev