»

Znana identiteta kolovodje Lockbita, razpisana nagrada 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Končno smo izvedeli, kdo je vodil eno najbolj razvpitih hekerskih združb, ki se je ukvarjala z vdori in izsiljevanjem. Danes so britanske oblasti sporočile, da je skupino Lockbit vodil 31-letni ruski državljan Dmitry Yuryevich Khoroshev. Na internetu je nastopal z vzdevkom LockBitSupp, v skupini pa je bil administrator in glavni razvijalec izsiljevalskega orodja Lockbit.

Khoroshev je sedaj v ZDA obtožen več kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete, prevar in izsiljevanja. Lockbit je opeharil več kot 2000 žrtev, ki so izgubile skupno več kot 500 milijonov dolarjev, skupna škoda pa je presegla milijardo dolarjev. Ameriško tožilstvo je Lockbit označilo kot najbolj razširjeno in donosno izsiljevalsko orodje v zgodovini. Delovati je začel leta 2020, največ okužb pa je dosegel leta 2022. Med tarčami je bilo več kot sto bolnišnic, zdravstvenih domov in drugih zdravstvenih ustanov.

Skupino so razbili z racijami februarja letos, med katerimi so zasegli več strežnikov,...

16 komentarjev

LockBitov kolovodja po tednu dni odgovarja

Slo-Tech - Teden dni po obglavljenju izsiljevalske skupine LockBit in njihovega programja se je ta začela ponovno postavljati na noge. Trdijo, da so že obnovili del infrastrukture, ki jo bo odslej še teže razbiti, a poznavalci so skeptični.

Spomnimo, da so minuli teden oblasti v več državah v Severni Ameriki, Evropi in Aziji zasegle 34 strežnikov, prevzele več strani, zamrznile račune s kriptovalutami in pridobile več kot tisoč šifrirnih ključev za pomoč žrtvam. Hkrati so ZDA razpisale 10-milijonsko nagrado za informacije, ki bi vodile do prijetja kolovodij, in pet milijonov dolarjev nagrade za informacije o ostalih članih. Dva ruska državljana, katerih identiteta je znana, pa so obtožili.

A medtem ko oblasti trdijo, da so pridobile dostop do strežnikov LockBita, kar jim je omogočilo tudi javno roganje in posmehovanje, domnevni vodja skupine LockBitSupp trdi, da so že nazaj. Med vikendom je vzpostavil novo spletno stran, kjer je tudi pojasnil, da naj bi napad organov pregona omogočila...

2 komentarja

Izsiljevalski virus Lockbit 3.0 napadel več nemških bolnišnic

Slo-Tech - Svoj čas je veljalo, da so vsaj bolnišnice nedostojne tarče za izsiljevalske viruse, a ti časi so minili. Več bolnišnic v vzhodni Vestfaliji - Franzikus Hospital Bielefeld, Sankt Vinzenz Hospital Rheda-Wiedenbrück, Mathilden Hospital Herford - je bilo na predbožični dan tarče napada, ki je popolnoma ohromil njihove informacijske sisteme. Prve analize so pokazale, da je šlo za virus Lockbit 3.0, ki je zaklenil vse podatke.

Vzpostavili so krizni štab, ki analizira situacijo in išče rešitev. Čeprav je informacijski sistem za zdaj onesposobljen, bolniki niso v nevarnosti, so dejali. Virus Lockbit je sicer že stari znanec, ki je v preteklosti napadel tudi že kakšno bolnišnico, dasiravno to niso najpogostejše tarče. Ko so v začetku tega leta napadli bolnišnico v Kanadi, so se upravljavci virusa kasneje opravičili in brezplačno ponudili orodje za odklep datotek.

Manj razumevanja imajo storilci do drugih komercialnih tarč, do katerih zahtevajo odkupnino. Lockbit 3.0 deluje kot virus za...

16 komentarjev

Po izsiljevalskem napadu na bolnišnico hekerji objavili gole fotografije bolníce

Slo-Tech - Februarja letos (6.2.2023) so hekerji z izsiljevalskim virusom napadli računalniško omrežje sistema bolnišnic v Pensilvaniji (Lehigh Valley Health Network) in zahtevali izplačilo odkupnine. Javnost je bila o vdoru obveščena 20. februarja letos. Upravljavci so se odločili, da temu ne ugodijo, kar je sicer v skladu s priporočili varnostnih služb in strokovnjakov. A napadalci iz skupine BlackCat (znana tudi kot ALPHV) so zato začeli objavljati ukradene podatke.

Med njimi so tudi osebni podatki 75.000 ljudi, ki so jih obsevali na onkološkem oddelku. V informacijskem sistemu so imeli shranjene tudi posnetke golih bolnikov, ne da bi ti sploh vedeli, da so jih bili fotografirali. Hekerji so posnetke pridobili in zagrozili z javno objavo, na kar se vodstvo LVHN ni odzvalo, zato so jih potem resnično javno priobčili. Zato je ena izmed bolnic (s prikritim imenom Jane Doe) vložila tožbo zoper LVHN, ker so njene slike sedaj objavljene na internetnih forumih. Prav tak so odtekle osebne...

36 komentarjev

Bolnik umrl med hekerskim napadom na bolnišnico

Slo-Tech - V univerzitetnem kliničnem centru v Düsseldorfu so imeli od minulega četrtka težave zaradi hekerskega napada z izsiljevalskim virusom, ki so se končale tragično. Bolnica v kritičnem stanju, ki je zaradi nedelujočih sistemov niso mogli sprejeti, temveč so jo preusmerili v drugo bolnišnico, je kmalu zatem umrla. Hekerji so bolnišnico napadli po pomoti in so po opozorilu policije napad prekinili in posredovali ključe za odklep šifriranih datotek.

Napad je bolnišnico docela ohromil, saj so odpadale operacije in drugi načrtovani posegi. Prizadetih je bilo 30 strežnikov informacijskega sistema v bolnišnici, ponovno vzpostavljanje sistema pa bo trajalo več tednov. To ne pomeni, da bo bolnišnica toliko časa onesposobljena; toliko časa bo trajalo, da bo čisto vse, kot je bilo pred napadom. Tiskovni predstavnik bolnišnice je zagotovil, da so med napadom še vedno skrbeli za vseh 570 hospitaliziranih bolnikov, niso pa mogli sprejemati novih ali opravljati naročenih posegov pri zunanjih...

85 komentarjev

Ko napade malware, se bolnišnice ustavijo

Slo-Tech - Moderne bolnišnice so že tako digitalizirane, da je njihovo delovanje brez delujočega informacijskega sistema močno moteno. V zadnjih letih to ponovno spoznavamo, kadar jih napade kakšen zlonamerni virus. Ta teden imajo težave v treh ameriških in sedmih avstralskih bolnišnicah, kjer morajo zaradi napada malwara zavračati vse bolnike razen tistih v kritičnem stanju.

Tri bolnišnice v Alabami je napadel izsiljevalski virus, katerega imena še niso razkrili. Zaradi tega so v DCH Health System, kamor sodijo bolnišnice, močno omejili obseg delovanja bolnišnic. Brez delujočega informacijskega sistema so prenehali sprejemati nove bolnike (razen tistih, ki jih ne smejo odkloniti). Prav tako odpadajo pregledi in ambulante.

Podobne težave imajo tudi v Avstraliji, kjer je prizadetih sedem bolnišnic v zvezni državi Viktorija. Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo so morali izključiti del računalniških sistemov, ki se nanašajo na kartone pacientov, naročanje in upravljanje. Kjer je to...

25 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev

Nov kriptovirus Locky na pohodu, napada tudi bolnišnice

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi (ransomware) postajajo čedalje večja nadloga, saj ne izbirajo tarč, temveč nekritično zašifrirajo podatke na vseh sistemih, na katere se uspejo prebiti, ter potem izsiljujejo. Žrtve so tudi bolnišnice, in sicer je po losangeleški bolnišnici sedaj izredno stanje tudi v Hendersonu v Kentuckyju, kjer imajo podobne nevšečnosti. To pot se širi nov virus Locky, ki je prispel tudi v Slovenijo.

Omenjeno bolnišnico v Kentuckyju je Locky prizadel včeraj, zato so morali izključiti vse namizne računalnike in preiti na papirni način dela, kar je povzročilo velike zamude. Vodja informacijskega sistema v bolnišnici Jamie Reid pojasnjuje, da so ostali brez nekaterih dokumentov, ki jih je virus zašifriral, za odklep pa terja štiri bitcoine oziroma okrog 1600 dolarjev....

79 komentarjev