»

Oglaševalci še naprej zapuščajo X zaradi Muskovih antisemitskih objav

The New York Times - Dva tedna po Muskovi kontroverzni objavi na omrežju X se odhajanje podjetij s platforme še ni končalo (plačljiv vir, alternativa) in bi lahko zanjo predstavljalo hudo težavo ob že tako nezavidljivem finančnem položaju.

15. novembra je Elon Musk na svojem omrežju X, nekdanjem Twitterju, odobravajoče odgovoril na objavo, ki je širila antisemitsko teorijo zarote, po kateri naj bi Judje "širili sovraštvo proti belcem" in Zahod preplavljali z migranti iz držav tretjega sveta. Izjava je zainteresirano javnost v ZDA razburila do te mere, da jo je obsodila celo Bela hiša, medtem ko so milijarderju v bran stopili razni skrajneži, ki jih je po prevzemu platforme množično spustil nazaj nanjo. Stvarnejši učinek pa je šele sledil, in sicer v reakciji množice podjetij, ki na omrežju X oglašujejo. Ko je namreč dan po Muskovi objavi analitska družba Media Matters pokazala, da se njihovi oglasi vrtijo ob rasističnih in drugače kontroverznih objavah, ki jih je sprožilo predvsem dogajanje po...

70 komentarjev

X (Twitter) testira plačljivo verzijo

Slo-Tech - Družbeno omrežje X, torej nekdanji Twitter, je začelo preizkušati plačljivo verzijo strani. Pilotni projekt so začeli izvajati na Novi Zelandiji in Filipinih, kjer morajo novi uporabniki plačati en dolar na leto. V nasprotnem primeru ne morejo objavljati vsebin ali interagirati z drugimi uporabniki. Na obstoječe uporabnike sprememba ne vpliva, saj bodo še naprej lahko storitev uporabljali brezplačno.

Da si želi Elon Musk uvesti plačljivi X, ni nobena novost. O tem se na glas špekulira že več mesecev, špekulacije pa je podžigal kar Musk sam. Razlogov je več in presegajo zgolj finančni vpliv na stran. Čeprav ima X več kot 13 milijard dolarjev dolgov, je Musk v konkretnem primeru dejal, da gre za drugačen ukrep. Z njim želijo zmanjšati smetenje po platformi, delovanje botov in uravnotežiti njeno dostopnost.

Musk vse od prevzema Twitterja, ki je kasneje postal X, ponavlja mantro o botih in spamu na platformi. A hkrati so bile številne poteze po prevzemu nelogične, na platformi pa se...

40 komentarjev

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Tudi omrežje Twitter preimenovano v X

Slo-Tech - Od zjutraj družbeno omrežje Twitter ne nosi več svojih ikoničnih imena ter logotipa ptička, kajti Elon Musk nadaljuje s preobrazbo podjetja v ... nekaj z imenom X.

Vse odkar je Elon Musk lansko jesen prevzel eno od najpomembnejših spletnih družbenih omrežij na svetu, se ga trudi napraviti profitabilnega in ga obenem razviti v nekaj bolj po svojem okusu, kar med drugim vključuje tudi razne denarne storitve. Doslej so uspehi njegovih poskusov kolebali nekje med polomijami in katastrofami, pri katerih se strokovna javnost začudeno sprašuje, mar ni muhasti milijarder pri odločanju o nadaljnjih korakih nemara v podobnem stanju kot v tisti ikonični oddaji z Joejem Roganom. Med nenavadnejše poteze gotovo sodi tudi vsesplošno preimenovanje podjetja in omrežja v X, pri čemer je bil prvi korak, sprememba imena družbe, storjen aprila. Danes je na vrsti še platforma kot taka.

Musk je dogodek napovedoval od včeraj zvečer in večino noči zainteresiranim gledalcem ter poslušalcem skušal na -...

156 komentarjev

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev