»

Prihaja brezžično polnjenje Qi 2

Slo-Tech - Po velikem uspehu standarda Qi za brezžično polnjenje naprav je vse nared za prihod njegovega naslednika. Qi 2 je bil najavljen že na CES-u, kjer je največ pozornosti požel Apple, ki se je priključil konzorciju. Iz konzorcija sedaj sporočajo, da je Qi 2 nared in bodo prve naprave na voljo že v tej božični nakupovalni sezoni. Med njimi bo tudi iPhone 15.

Qi je najbolj razširjeni standard za brezžično polnjenje naprav, saj ga uporabljajo tako pametni telefoni (Android in iPhone) kot nekatere druge naprave. MagSafe, ki omogoča hitro polnjenje, je zgrajen na Qi kot dodatek in ga najdemo v iPhonih. Qi 2 ponuja hitrejše polnjenje od prve verzije in manj težav, obljubljajo v konzorciju. Podpira tudi MagSafeu podobno tehnologijo (Magnetic Power Profile), ki jo je dejansko prispeval Apple. Qi 2 bo podpira polnjenje z močmi do 15 W, kar je tudi meja današnjega MagSafea, medtem ko iPhone na Qi zmore le pol toliko. Androidni telefoni se polnijo z do 10 W, na MagSafe pa počasneje. Vsemu temu...

26 komentarjev

Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Slo-Tech - Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning:...

46 komentarjev

Pozdravljena, hitrost! Adijo polnilec in slušalke!

iPhone 12 Pro in Pro Max

Slo-Tech - Apple je sinoči izpeljal svoj virtualni dogodek pod naslovom Hi, speed!, najpomembnejša najava je seveda bila namenjena novi generaciji pametnih telefonov. iPhoni 12 so štirje, vsi podpirajo 5G, vsi imajo OLED zaslone prekrite s prevleko Ceramic Shield, ki naj bi bolje ščitila pred udarci, prav tako vse poganja procesor A14 Bionic, ki smo ga prvič srečali v letošnji četrti generaciji iPadov Air. Vsem je skupno tudi to, da prvikrat k kupcem prihajajo brez polnilca (vsi podpirajo brezžično polnjenje) in slušalk. Mislite si, kar si hočete, pri Applu so tovrstno varčevanje pojasnili z večjo skrbjo za okolje.

iPhone 12 in iPhone 12 Mini sta osnovna, cenejša modela, oba po ploščati zasnovi robov nekoliko spominjata na štirico oz. petico izpred let. Na zadnji strani imata dva objektiva, ki oba podpirata nočni način zajemanja fotografij. Največja razlika med obema modeloma je velikost zaslona, Mini ima diagonalo 5,4, iPhone 12 pa 6,1 palca, večji bratec ima tudi malenkost zmogljivejšo...

228 komentarjev

Qi postaja de facto standard brezžičnega polnjenja

Slo-Tech - Že ko je Apple za svoj iPhone X izbral Qi kot standard za brezžično polnjenje, je postalo jasno, da bo ta standard na koncu verjetno prevladal. Powermat, ki je bil glavni podpornik konkurenčnega standarda, je sedaj pristopil k WPC-ju (Wireless Power Consortium), ki podpira Qi, s čimer je vojna bolj ali manj končana. V prihodnosti bodo očitno vse mobilne naprave energijo brezžično odjemale v skladu s Qi, kar bo poenostavilo izdelavo polnilcev in izboljšalo združljivost. Pohvalno je, da so proizvajalci tu skupni jezik našli bistveno hitreje in predvsem brez zunanje prisile, ki so jo potrebovali za poenotenje priključkov za klasično polnjenje na USB (in kjer je Apple še vedno samosvoj).

Predsednik WPC-ja Menno Treffers je dejal, da bo Powermat v WPC-ju prispeval k...

18 komentarjev

Applov WWDC 2012 poln novosti

stari vs novi pro

vir: Apple
Apple - V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi...

134 komentarjev

Applove novosti

Applov polnilec baterij

vir: Apple
Apple - Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju....

56 komentarjev