»

Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Slo-Tech - Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi...

16 komentarjev

Applov dobiček rekorden

Slo-Tech - Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov...

122 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev