»

VIA najavila nov procesor

X-Bit Labs - Tajvanska VIA Technologies, ki je širšemu ljudstvu bolj poznana po svojih čipovjih, je danes objavila, da je njihov novi procesor VIA Eden ESP7000 že dobavljiv. Procesor temelji na CoolStream tehnologiji, namenjen pa je prvenstveno uporabi v t.i. pametnih napravah v našem domu, saj ga odlikuje majhna poraba električne energije, zanemarljivo gretje in solidna hitrost. Več o tem.

3 komentarji

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

SCSI kontrolerja

Tom's Hardware - Že dolgo časa obstaja SCSI tehnologija, ki je mnogo hitrejša in temu primerno tudi dražja od običajne ATA 100 tehnologije. Seveda so drugačni tudi trdi diski, saj se vrtijo na višjih obratih in so tudi hitrejši glede prenosa podatkov. Ker pa večina matičnih plošč nima SCSI kontrolerjev, ga moramo dukupiti in dva izmed njih so si ogledali na Tom's Hardware. Sami kartici spadata v višji kakovostni in prav tako cenovni razred. Cena je morda pretirana saj boste za prestiž morali odšteti kar 650 ameriških zelencev.

0 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč pozdravili tožbo VIA proti Intelu

DigiTimes - Sodeč po tej novici na DigiTimes je velika večina proizvajalcev matičnih plošč z veseljem pozdravilo nedavno tožbo VIAe proti gigantu Intelu. Le-ta je namreč omogočila vsem tem podjetjem, da brez strahu izdajo svoje P4X266 plošče, ki jih večinoma že imajo pripravljene. Seveda obstaja možnost, da bo Intel tožbo dobil in da bodo proizvajalci morali svoje plošče vpoklicati nazaj po sodni odločbi, toda vsi vemo, kako dolge in pogosto brezplodne so tožbe v računalniški industriji. VIA je tako v eni elegantni potezi omogočila izdajo plošč s svojim čipovjem in proizvajalci bodo z veseljem zagrabili to priložnost. Zanimivo pa je opazovati tiste, ki produktov nimajo pripravljenih in se sedaj za vse kriplje trudijo zatrjevati, da razlog za to nikakor ni bila napovedana Intelova tožba proti VIA.

1 komentar

Novi VIA vozači

X-Bit Labs - VIA je danes izdala nove AGP vozače za svoja čipovja. Tokratna verzija je 4.05c. Zelo pomemben faktor pri performansih vaše grafične kartice (če imate matično ploščo na VIA čipovju) je verzija vašega AGP GART driverja. Torej odhitite sem in si ga naložite. Seveda je driver neuraden in ste sami krivi, če gre kaj narobe.

4 komentarji