»

Ubuntu Pro s plačljivim dodatkom omogoča 12-letno podporo

Slo-Tech - Canonical, ki skrbi za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu, je najavil dobrodošlo spremembo. Za verzije od Ubuntu 14.04 LTS dalje bodo nudili podporo kar 12 let. Gre za plačljivo podporo v okviru programa Ubuntu Pro, ki je doslej nudila 10-letno podporo. Prav to so uvedli šele pred slabim letom, sedaj pa jo podaljšujejo še za dve leti ob dodatnem doplačilu - če naročimo Legacy Support. Standardna, brezplačna podpora velja pet let, ko je to že v navadi za verzije LTS. Običajne različice, torej ne LTS, še naprej zastarevajo po devetih mesecih.

Z Ubuntu Pro uporabniki dobijo 10-letno podporo za vsebine v repozitorijih main in universe, telefonsko podporo in podporo za razreševanje zahtevkov (tickets). Dodatna, še dvoletna podpora, je uporabna zlasti za podjetja, ki na produkcijskih sistemih uporabljajo Ubuntu. Če nadgradnja na novejšo verzijo iz kakršnegakoli razloga ni zaželena, lahko tako še naprej uporabljajo staro verzijo z zavedanjem, da imajo vse potrebne...

6 komentarjev

Izšel je novi Ubuntu 23.10

Slo-Tech - Po načrtih je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu 23.10, ki se imenuje Mantic Minotaur. Gre za običajno verzijo, ki bo podprta standardnih devet mesecev. Naslednja verzija prihodnjega aprila (Ubuntu 24.04) pa bo ponovno LTS (long term support), za katero bodo popravki na voljo 10 let. Ubuntu 23.10 je torej namenjen uporabnikom, ki pogosteje nadgrajujejo verzije.

Prvi novosti v Ubuntuju 23.10 opazimo že v namestitvenem programu, ki nudi dve možnosti: privzeto (default), ki je v resnici zelo oskubljena inačica (nekdaj je bila poimenovana minimalna), ter polno (full), ki vsebuje vso potrebno programsko opremo od pisarniške programske opreme do iger. Druga pomembna sprememba je možnost uporabe ZFS kot primarnega datotečnega sistema. Uporaba TPM (Trusted Platform Module) za šifriranje celotnega diska pa je še v preizkusni fazi.

V operacijskem sistemu je takisto nemalo sprememb. Vizualno bomo najprej opazili tiste, ki so posledica nadgradnje grafičnega...

53 komentarjev

Ubuntu 20.04 LTS je tu

Slo-Tech - Dobili smo novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki po ustaljenem urniku izide dvakrat letno. Po istem ustaljenem urniku je bil tudi čas za novo verzijo z daljšo (petletno) podporo. Ubuntu 20.04 LTS, ki ni le najpopularnejša namizna distribucija, temveč pomemben vlečni konj strežnikov in oblakov, se imenuje tudi Focal fossa po podlasičji mački, ki živi na Madagaskarju.

V novi distribuciji najdemo jedro Linux 5.4, kar pomeni podporo za kernel lockdown mode, ki v nekaterih primerih tudi uporabniku root omeji delo z jedrom. Podpira Microsoftov datotečni sistem ExFat in Oraclov datotečni sistem ZFS. Vključena so tudi navidezna zasebna omrežja (VPN) WireGuard, ki bo za nazaj prispel tudi na Ubuntu 18.04. Dodatne varnostne izboljšave so še paket Kernel Self Protection, ki vključuje na primer Secure Boot, ter možnost večstopenjske avtentikacije Fast ID Online (FIDO). Podpora za AMD Secure Encrypted Virtualization bo koristna v procesorjih AMD EPYC.

LTS verzije so...

175 komentarjev

Novi Ubuntu 18.10 je tu

Slo-Tech - Prispela je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Času skladno poimenovana verzija 18.10 ima kodno ime Cosmic Cuttlefish (kozmična sipa) in je na voljo na običajnem mestu. Hkrati so tu tudi vse izpeljanke: Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie, Xubuntu in Kubuntu. Nova verzija ima običajno podporo, torej le do prihodnjega julija, medtem ko bo dosedanja 18.04 LTS aktivno vzdrževana do leta 2023.

Zanimivo je, da 32-bitna verzija osnovnega Ubuntuja sicer obstaja tudi za 18.10, a nadgradnja na njo ne bo mogoča (medtem ko 32-bitni Ubuntu Mate, Kubuntu ali Ubuntu Budgie sploh ne obstajajo). Razlog je preprost: 32-bitne verzije se počasi poslavljajo, zato nima smisla nadgrajevati prejšnje LTS-verzije na novejšo, ki bo podprta manj...

81 komentarjev

V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04

Beta News - Danes je izšla nova verzija najpopularnejša Linuxove distribucije Ubuntu 17.04, a že dolgo časa nad njo ni bilo tako malo navdušenja kot to pot. K temu je pripomoglo več dejavnikov - od pretresov v Canonicalu do grafičnega vmesnika.

Ubuntu 17.04 s kodnim imenom Zesty Zapus ima kot privzeto grafično okolje Unity, ki ga čaka črna prihodnost. Canonical je namreč minuli teden sporočil, da so nad Unityjem obupali. Že od Ubuntuja 18.04, ki bo med drugim spet dlje podprta verzija (LTS), bo privzeto okolje spet GNOME. To pomeni tudi, da ne bo nič od smelih načrtov o konvergenci tablic, telefonov in prenosnikov. Hkrati so odpustili polovico ekipe, ki je delala na Unityju.

Poslavlja se tudi dosedanja izvršna direktorica Canonicala Jane Silber, ki bo ostala članica...

58 komentarjev