»

Je težava SanDiskovih SSD-jev nekakovostna izdelava?

Slo-Tech - Rešitve za SanDiskove SSD-je, ki prepogosto doživijo prerano smrt, še ni na vidiku in če gre verjeti strokovnjakov za reševanje podatkov, je ne bo. Markus Häfele iz podjetja Attingo, ki se ukvarja z reševanjem podatkov z diskov, trdi, da je napaka strojna. V podjetju vsaj enkrat tedensko dobijo SanDiskove SSD-je, ki so odpovedali, diagnoza pa je v vseh primerih podobna.

Težave so sprva doletele 4-TB modele SanDisk Extreme Pro. SanDisk je nato obljubil popravek, a so težave začele napadati tudi manjši izvedenki (2 TB in 3 TB), o katerih SanDisk molči. Attingo trdi, da je težava nerešljiva. Komponente v SSD-jih naj bi bile preokorne in prevelike, zato so povezave med njimi šibke. To zaradi višje impedance povzroča segrevanje, kar vodi do okvar. Prav tako so komponente spojene z nekakovostnim materialom, ki tvori mehurčke in odstopa. Ali je težava spojev v cinu ali komponentah, še ni jasno, izid pa je očiten.

Glavna zamera ni toliko slaba serija, ki se lahko zgodi vsakemu...

19 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji umirajo brez opozorila

Slo-Tech - Nadaljuje se saga s SanDiskovimi SSD-ji, o katerih nenapovedanem umiranju se na internetu piše že od maja. Vmes je SanDisk sicer izdal popravek firmwara, ki težav ni rešil, sicer pa se je podjetje zavilo v molk. Več modelov SanDisk Extreme Portable, SanDisk Extreme Pro Portable in Western Digital My Passport velikosti od 1 TB do 4 TB lahko postane neberljivih, nato pa se sistemu predstavijo kot neformatirani. Podatkov načeloma ni možno rešiti.

O težavah so poročali tako anonimni uporabniki na Redditu in na SanDiskovem forumu, kjer diskusij o tem mrgoli, kakor uredniki Ars Technice in The Vergea. SanDisk je izdal popravek za firmware, a so se težave ponavljale tudi po posodobitvi. Spletna stran PetaPixel je zato izrecno zapisala, da SanDiskovih SSD-jev ne morejo več priporočati, nehali so jih uporabljati tudi interno.

Problematično je, da sta se SanDisk in mama Western Digital zavila v molk. Tako ni jasno, kaj točno se dogaja, zakaj SSD-ji odpovedo in ali je možno kakorkoli rešiti...

17 komentarjev

Western Digital prevzema SanDisk

Western Digital - Po Dellovem prevzemu EMC-ja se nam obeta še en velik prevzem na področju shranjevanja podatkov, so sporočili iz Western Digitala. Največji proizvajalec diskov bo kupil podjetje SanDisk, ki ga poznamo zlasti kot proizvajalca NAND-flasha. Zanj bodo odšteli 19 milijard dolarjev oziroma 86,5 dolarjev za delnico (od tega 85,10 dolarja in 0,017 delnice WD-ja), kar je še vedno več od trenutnega tečaja pri 77 dolarjih. Možna je tudi drugačna razdelitev, če SanDisk ne bo pravočasno dokončal prevzema Unisplendourja.

Izvršni direktor bo ostal Western Digitalov Steve Milligan, medtem ko bo SanDiskov izvršni direktor Sanjay Mehrotra postla član upravnega odbora v WD-ju. Klasični diski so še vedno pomemben del računalništva, a jih...

17 komentarjev

Toshiba in SanDisk pripravila 3D-čipe z 256 Gb

ComputerWorld - Razvoj 3D-čipov za pomnilnik NAND-flash se nadaljuje, štafetno palico pa trenutno nosita SanDisk in Toshiba. Marca so kot prvi predstavili 48-slojni flash z dvema bitoma podatkov na celic (MLC), v katerega lahko shranijo do 128 Gb podatkov. Sedaj so kapaciteto še podvojili in pripravili čipe s kapaciteto 256 Gb. Pilotska proizvodnja za zdaj teče v novi tovarni v Jokajičiju na Japonskem, do konca leta pa naj bi zagnali množično proizvodnjo za prodajo.

Novi čipi so zgrajeni v 15-nm litografiji in bodo verjetno našli svoje mesto v SSD-jih, pametnih telefonih, microSD karticah ipd. Za razliko od marčevskih čipov so to pot uporabili TLC, kar pomeni, da ena celica shrani tri bite podatkov (torej mora biti sposobna...

35 komentarjev

SanDisk kupuje Pliant Technology

ComputerWorld - Proizvajalec bliskovnega pomnilnika SanDisk je najavil prevzem podjetja Pliant Technology, ki ga poznamo po proizvodnji SSD-jev višjega cenovnega in kakovostnega razreda. SanDisk namreč proizvaja predvsem izdelke za široko potrošnjo, medtem ko dragega programa za zahtevna okolja nimajo. Tod bo vskočil za 327 milijonov dolarjev kupljeni Pliant, ki prodaja žafransko drage SSD-je za vmesnik SAS.

Do lanske jeseni je Pliant prodajal zgolj SSD-je z enonivojskimi celicami (SLC), šele nato pa so uvedli tudi nekaj cenejših, a še vedno ne poceni pogonov z večnivojskimi celicami (MLC). Izvršni direktor SanDiska Sanjay Mehrotra pravi, da bo napredna tehnologija izdelave bliskovnega pomnilnika v SanDisku odlično dopolnilo Pliantovim SSD-jem, tako da bodo postali eden najpomembnejših igralcev na tem trgu. Prevzem bo dokončan v drugem letošnjem...

1 komentar

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev