»

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev

Kaj se dogaja z ALi-jevim naborom?

X-Bit Labs - Po neskončnih ugibanjih o tem, kako naj bi izgledal bodoči ALi-jev nabor za procesorje Pentium4, se je na internetu pojavilo sporočilo o tem, da ALi ne bo izdal napovedanega nabora za tržišče desktop PC-jev, ampak samo za mobilni trg. To je bilo za pričakovati, saj bi moral nabor za Pentium4 iziti septemra lansko leto ali najkasneje decembra, vendar pa se to ni zgodilo. ALi zaenkrat razmišlja tudi o integrirani različici za tržišče prenosnikov.
Na internetu se pojavljajo nekatere govorice, da naj bi ALi vseeno izdal posodobljen nabor za P4, ki naj bi vseboval podporo AGP 8x in USB 2.0, vendar pa govorice zaenkrat še niso uradno potrjene.

0 komentarjev

SIS obožuje Pentium4

X-Bit Labs - Uff, pa smo prebrodili še en naporen teden, v katerem ni bilo niti za minutko časa, da bi skočil na internet in napisal kako zanimivo novico, ki jih trenutno kar mrgoli. Ne bom se sicer postavljal, da ste me pogrešali, saj bi bila misel, da je en član izmed kar velikega Slo-tech teama tako zelo nepogrešljiv, slej ko prej nerealna. Gremo torej k novicam:
SIS se je pred kratkim izoblikoval v precej obetavnega proizvajalca naborov za procesorje, za katerega se vse bolj zdi, da prevzema pobudo pri razvoju. Posebej pri naborih za procesorje Pentium4. O primerkih SIS645 in SIS650 sem že poročal. Obetajo pa se nam tudi SIS655, SIS660 in SIS648 (slednji bo tema te novice). Za slednjega je SIS pripravil načrte, kako narediti nabor, ki bo imel implementirane vse funkcije, ki bodo prišle še kako prav v prihodnosti. Tako v njem ne bo manjkala podpora 533 MHz vodilu, ki je specifično za procesorje Pentium4, vmesniku AGP 8x ter standardom USB 2.0, ATA/133 in IEEE 1394a. Najpomembnejša lastnost...

0 komentarjev

Thomasu:

Slo-Tech - Ta stavek vsebuje točno devetnajst a-jev, dva b-ja, en c, dva č-ja, enajst d-jev, štirideset e-jev, en f, en g, en h, štirinajst i-jev, osemindvajset j-jev, dva k-ja, en l, štiri m-je, osemnajst n-jev, pet o-jev, tri p-je, sedem r-jev, šestnajst s-jev, pet š-jev, triindvajset t-jev, dva u-ja, triindvajset v-jev, en z in en ž.

Se opravičujem, ker pišem novico, ki ni povezana z izumi v računalništvu (heh, ali pač?) - naj vam pojasnim. Rešili smo problem, za katerega je Thomas rekel, da ga itak ne znamo. Rešili smo ga in to celo več kot tri tedne pred rokom. Če vas še vedno zanima moje pozno sobotno bluzenje, kliknite semle. Hehe .

10 komentarjev

Tudi ALi začel prodajati svoje P4 nabore

X-Bit Labs - Vzporedno s predstavitvijo prve plošče z integriranim naborom za procesorje Pentium4, se je iz kar malce predolgega spanca prebudilo podjetje ALi in na tržišče poslalo svoje dolgo napovedovane nabore za prej omenjene procesorje. Prvo ploščo na tem naboru bo zasnoval Iwill, ki je ALi-jev najtesnejši partner, narejena pa bo na podlagi naslednjih specifikacij: podpora 478 pinskim procesorjem Pentium4, 3 DIMM reže za pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI rež, integirana AC'97 zvočna kartica, 4 USB vtičnice in ATA/133 vmesnik za najhitrejše ATA diske, ki jih trenutno premore tržišče.
Žal so to praktično vsi podatki o ALi-jevem še vedno precej skrivnostnem naboru, o katerem ne vemo niti tega, kako se obnese proti konkurenci, saj ni povsem jasno, če je ALi izdal kakšne inženirske primerke. Gotovo ta nabor ne bo ravno odličen, saj se je razvoj zavlekel od avgusta, ko naj bi se pojavili prvi primerki, do decembra, ko drugi proizvajalci že izdelujejo načrte za naslednje...

0 komentarjev

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

ALi-jev nabor za P4

The Register - Na tako imenovani "chipset sceni" so zadnje čase, odkar je izšel precej sporni P4X266 ni zgodilo nič pretresljivega. Oba večja proizvajalca (VIA in SIS) sta poslala svoje Pentium 4 nabore proizvajalcem matičnih plošč, to pa je bilo tudi vse. Čakali smo samo še na enega proizvajalca - ALi (Acer Labs). Ta bo sodeč po tej novici Vii kar precej zmešal štrene, saj kljub Intelovi licenci ponuja svoj Pentium 4 nabor za cenejšo ceno (31 $). Pravzaprav, je ta nabor kar najcenejši med vsemi nabori za procesorje Pentium 4. Seveda pa se tudi zastonjsko, pardon, poceni kosilo nekje plača, saj ALi ni izdelal svojega nabora v bollj "napredni" tehnologiji, ampak je ostal pri 0.25 mikronski izdelavi teh čipov (VIA bo svoje P4 nabore proizvajala v 0.22 mikronski tehnologiji, SIS pa v 0.18 mikronski tehnologiji). Sicer pa tehnologija izdelave gor ali dol, chipset bodo ljudje gotovo radi kupovali, če se bo izkazal za dobro alternativo Viinim in SIS-ovim rešitvam. Kakih natančnih specifikacij o...

0 komentarjev