»

VIA PT800

vir: HardOCP
HardOCP - [H]ard|OCPjevci so na test postavili novo Viino čipovje za Intel Pentium 4 procesorje - PT800. Vprašali so se ali se viin nabor lahko kosa z velikimi in ga tako postavili ob bok i875 Canterwoodu, ki je kraljeval na ASUS P4C800. Kot že samo ime pove, PT800 podpira 800 MHz vodilo, HT, do 3 GB 400 MHz pomnilnika, vse diskovne povezave (SATA, SATAlite(tm), PATA, RAID polja) in podobno "navlako".

Večji problem tega čipovja, oziroma plošče ob katerem je zgrajena, pa je manjko dvokanalnega DDR podatkovnega sistema. Ali lahko plošča z enokanalnim DDR-om konkurira intelovemu prvaku? To so se vprašali in ugotovili, da je zadeva po hitrosti zelo primerljiva z i875, le pri testih pomnilniške prepustnosti malce poklekne.

DSmidgy, ki je prav tako napisal novico pravi: "Samo glede na njihov prejšnji test nForce2...

3 komentarji

Bogato obložena MSIjevka

PC Stats - MSI je izdal novo osnovno ploščo, temelječo na novoizdalem VIInem naboru KT400, ki se imenuje MSI KT4 Ultra-FISR. Plošča je dobesedno do zob oborožena z novimi in starimi tehnologoijami saj ima integrirano zvočno kartico (s podporo 5.1 kanalnem zvoku), gigabitno mrežno kartico, Firewire (IEEE 1934) krmilni, USB 2.0, Serial ATA ter RAID IDE krmilnik, podporo AGP 8x ter Bluetooth podporo.

Omenjeno ploščo so si ogledali na PC Stats ter ji prisodili celo nagrado uredništva. Slin!

1 komentar

VIA izdala popravek za PCI hrošča

The inquirer - Že kar dolgo nazaj sem poročal o Tecchanelovi ugotovitvi, da imajo vsi Viini nabori precej reven prenos preko PCI vodila. Stran je ugotovila, da prenosi niti slučajno ne dosegajo konkurence (Intel, SIS, ALi) in Viine nabore odsvetovala vsem zahtevnejšim uporabnikom. To pa je bil kar hud šok za Vio, saj ima Tecchanel očitno kar veliko bralcev, zato se je VIA še toliko bolj zavzela in kolikor se da natančno spisala popravek, ki hrošča ubije in prenose poviša od 20 do 30 MB/s. Tako je VIA končno ujela konkurenco. Tecchanelu pa se je vse skupaj zdelo tako zelo pomembno, da je stran, ki vsebuje obrazložitev, nove teste in popravek, spisal kar v angleščini (za malce manj podučene: Tecchanel je izrazito nemška stran).

1 komentar

VIA ga spet biksa

The Register - Ko je VIA predstavila svoj najnovejši KT266A smo vsi mislili, da je težav konec in da so Viaši končno opustili tradicijo izdelovalca precej hroščatih naborov. Očitno smo se zmotili, kajti po nedavnih testih sodeč ima VIA spet probleme s svojimi nabori. Tokrat je bilo na udaru vodilo PCI, ki ga Viini nabori enostavno ne morejo izkoristiti, kolikor bi ga lahko. Za primer vzemimo ATA/133 IDE PCI krmilnik, ki ima teoretično prepustnost 127.2 Mbytes/s. Konkurenca lahko doseže prepustnost 95-117Mbytes/s, Viini nabori pa samo 63-78Mbytes/s. To se kar krepko pozna pri profesionalni uporabi, kjer je dobra prepustnost še kako pomembna. In ravno zaradi te nevšečnosti tecChannel, ki je test opravil, profesionalnim uporabnikom odsvetuje uporabo Viinih naborov. Podoben problem se pojavi tudi pri uporabi krmilnikov SCSI. Obširnejšo razložitev problema najdete na Registerju.

2 komentarja

Na zahodu nič novega, na vzhodu nič dobrega

X-Bit Labs - Na področju procesorskih naborov se zadnje čase ne dogaja veliko. Sicer je res, da sta SIS in VIA predstavila nove nabore in da AMD ne bo več izdeloval svojega slavnega AMD760, vendar je to tudi vse. Prav tako se ni nič spremenilo pri še vedno trajajočem sporu okrog nesrečnega Viinega nabora P4X266, ki ravno zaradi zapletov okrog Intelovga Petnium4 patenta ne zaživi med proizvajalci matičnih plošč. Slednji se namreč bojijo, da bo tožba doletela tudi njih in to kar upravičeno, saj je Intel že tožil največjega proizvajalca matičnih plošč ECS, ki je prav tako uporabljal Viin sporni izdelek. Vendar pa se nekateri proizvajalci ne dajo, saj jim nabor diši zaradi dobrih zmogljivosti in zelo privlačne cene, ki je za 10 $ nižja od Intelovih izdelkov. Številni so se zato odločili, da podprejo ta nabor na precej zvit način - izdelovali bodo "noname" plošče. Take strategije so se lotili pri Solteku, zelo verjetno pa je tudi, da se bodo podobne taktike lotili tudi drugi, ki hočejo na svojih...

0 komentarjev