»

Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Ars Technica - Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči...

53 komentarjev

Ryzeni 7000X3D prispejo konec tega meseca

vir: AMD
AMD - Iz AMD-ja so sporočili cene in datume prihodov procesorjev Ryzen 7000X3D, se pravi izvedenk z dodatnim, vertikalno pritrjenim predpomnilnikom.

V rdečem taboru so na letošnjem sejmu CES najavili drugo generacijo samosvoje linije procesorjev Ryzen, ki imajo prek običajnih vezij položeno še dodatno zaplato predpomnilnika L3, s čimer njegova količina naraste najmanj za dvakrat. Ker takšen pomnilnik imenujejo V-Cache, imajo ti modeli pripono X3D. V prvem valu so lansko pomlad previdno lansirali zgolj en čip, Ryzena 7 5800X3D, ki je naletel na pozitiven odziv, zato so to pot bolj pogumni in bodo nastopili s tremi modeli: 8-jedrnikom Ryzen 7 7800X3D s 96 MB L3, pa 12-jedrnikom Ryzen 9 7900X3D in 16-jedrnikom Ryzen 9 7950X3D; oba imata po 128 MB predpomnilnika L3. Sedaj naposled vemo, kdaj in za kolikšno ceno: močnejša modela prispeta 28. februarja, 8-jedrnik pa šele dober mesec dni pozneje, 6. aprila. 7950X3D bo stal 700 dolarjev, 7900X3D 600 dolarjev, 7800X3D pa 450 - vse cene veljajo...

12 komentarjev

AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so na tržišče poslali četrto generacijo strežniških procesorjev EPYC, na podlagi arhitekture Zen 4, pri kateri imajo najmočnejši člani precej višje število jeder tako od namizniških bratrancev ryzenov 7000 kakor od modelov prejšnje generacije.

Četrta generacija centralnih procesorjev EPYC za strežniške naloge nosi kodno ime Genoa in v osnovi stoji na podobnih temeljih kot namizniški sorodniki Ryzen 7000: prehodu na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni način pri računskih čipletih in 6-nanometrskega pri čipletu z vhodno-izhodnimi vezji; pa na novi platformi - SP5, ki prinaša PCIe 5.0, pomnilnik DDR5 in podobno. Tudi računski čipleti so praktično enaki, s po osmimi jedri, ki si delijo 32 MB predpomnilnika L3. Toda izboljšava proizvodnje je pri Epycih obenem omogočila tudi znatno rast števila jeder: najmočnejši model na spisku jih nosi 96 (torej 192 niti), se pravi 12 čipletov, oziroma za polovico več kot najmočnejši modeli prejšnje generacije. To je pomembno tudi v luči...

17 komentarjev

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.


...

132 komentarjev

PCIe 7.0, ki bo zmogel 32 GB/s, bojda nared leta 2025

Slo-Tech - Niti pol leta še ni minilo od standardizacije PCIe 6.0, a že imamo prve informacije o nasledniku. Telo za standardizacijo, PCI-SIG, pričakuje, da bo PCIe 7.0 dokončan do leta 2025. Glavna premisa ostaja nespremenjena: podvojil bo hitrost predhodnika, torej bo enokanalni PCIe 7.0 zmogel 32 GB/s. Ob tem spomnimo, da se dandanes v glavnem uporablja PCIe 4.0, ki zmore 4 GB/s. Zato SSD-ji uporabljajo štiri steze, grafične kartice pa 16. S PCIe 7.0 jih bomo potrebovali manj.

Realnost šepa zadaj. Šele čez dobro leto, morda celo dve, lahko pričakujemo PCI Express 6.0 v osebnih računalnikih. Dvanajsta generacija Intelovih procesorjev, Alder Lake, podpira omejeno število stez PCIe 5.0. Podobno bo veljalo za AMD-jev Ryzen 7000. Po drugi strani SSD-jev in grafičnih kartic, ki bi potrebovali ali sploh podpirali PCIe 5.0, še ni. To sicer ni presenetljivo, saj običajno traja nekaj let, da standard prepotuje pot od objave do matičnih plošč, nato pa še nekaj dlje do pojava prvih komponent. V...

25 komentarjev

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji