»

Prvi model iPhona prodan za 63 tisočakov

Slo-Tech - Prvi iPhone je izšel leta 2007, ko so se telefoni še zaklepali na omrežja operaterjev. V ZDA je bil to AT&T, zato Karen Green kot stranka Verizona darila nikoli ni odprla. Telefon je 16 let ostal neodprt v originalni embalaži, kar mu je ceno pošteno povečalo. Zanj je na dražbi iztržila 63.356 dolarjev, kar je lep donos za napravo, ki je v prodaji stala 599 dolarjev.

Telefon je prodala na spletni dražbi prek LCG Auctions, kar ni prvi tovrstni primer. V minulem letu sta dva enaka telefona zamenjala lastnika za 35.414 in 39.339 dolarjev. Zakaj točno je to pot cena narasla še precej bolj, ni jasno, je pa to najvišja cena kateregakoli originalnega iPhona doslej. Za predelave, kot je bil na primer iPhone s priključkom USB, pa so šle cene še višje - vse do 86.000 dolarjev.

Prva verzija iPhona je imela 4 ali 8 GB prostora, kamero z dvema milijonoma pik, 3,5-palčni zaslon, 128 MB pomnilnika in 32-bitni ARM-jev procesor s 620 MHz, ki je tekel počasneje (412 MHz). Zadnja dražba takega...

11 komentarjev

Apple bi iPhone prodajal kot naročniško storitev

Bloomberg - Bloomberg razkriva, da se želi tudi Apple podati v svet izdelkov kot naročniških storitev, saj si tako zagotovijo stabilen denarni tok. Zato se pripravlja, da bi iPhone in druge izdelke strankam ponudil v zameno za mesečno naročnino. To bi bil prvi Applov poizkus naročnin za fizične izdelke, saj so doslej preizkušali le digitalne storitve. Zamisel je še vedno v razvoju, a naj bi se udejanjila prihodnje leto.

Da Apple najprej pogleduje proti iPhonu, je razumljivo. Prodaja iPhonov prinese skoraj 200 milijard dolarjev letno oziroma več kot polovico vseh prihodkov. Z razkosanjem stroška na mesečne obroke bi si stranke nakup dragih, tudi več kot tisoč dolarjev vrednih naprav laže privoščile, kar bi pozitivno vplivalo na Applov poslovni rezultat. Nakup bi bil mogoč prek istega profila Apple ID, ki že sedaj omogoča nakup v App Storu.

Za razliko od tega, kar ponujajo nekateri operaterji, Apple ne bi polne cene razkosal na 12 ali 24 obrokov, temveč bi bila to prava naročnina - dokler bi...

105 komentarjev

Prvi iPhone z USB-C vreden 86.000 dolarjev

Slo-Tech - Medtem ko se Apple še vedno zmrduje nad priključkom USB-C v iPhonih in raje uporablja Lightning, čemur se Evropska komisija trudi narediti konec, je študent robotike na züriškem ETH-ju Ken Pillonel stvari vzel v svoje roke. Svojega iPhona X je predelal tako, da ima priključek USB-C, kar je vestno dokumentiral na spletu. Sedaj ga je na Ebayu prodal za 86.000 dolarjev.

Internet je zadnje tedne z zanimanjem spremljal projekt, ki je iz konjička zrasel v resno modifikacijo. Poskrbel je tako za strojno kakor programsko plat, saj predelani priključek omogoča tako polnjenje kakor prenos podatkov. Najprej je moral z vzvratnim inženiringom razumeti, kako deluje Applov priključek C94, da je lahko zamenjal Lightning z USB-C. Ker je slednji malenkostno večji, je moral ustrezno popraviti tudi ohišje. Vanj je moral stlačiti še majhno vezje, ki skrbi za komunikacijo.

Ken Pillonel je po koncu dražbe dejal, da je zelo zadovoljen z veliko podporo, ki je je bil deležen. Ali bo telefon dejansko prodan, še ni jasno, a četudi kupca ne bo, ima Pillonel že nove zamisli, kako ga uporabiti. Predvsem pa je s tem pokazal, da je USB-C izvedljiv, zato lahko v prihodnosti pričakujemo podobne modifikacije še na drugih modelih iPhona. Ali bo Apple prisluhnil...

37 komentarjev

Applov dobiček rekorden

Slo-Tech - Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov...

122 komentarjev

Apple se ob stagnaciji prodaje iPhonov tolaži z AirPodi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Prodaja paradnega konja tehnološkega podjetja Apple pametnega telefona iPhone je bila v prvih treh mesecih letošnjega leta manjša kot v enakem obdobju lani. Sicer le za slab odstotek, vendar so analitiki pričakovali rast. Prvi mož Appla Tim Cook je ob včerajšnji objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sicer dejal, da so v podjetju pričakovali stagnacijo prodaje pred jesenskim lansiranjem najnovejše reinkarnacije iPhona. Ter da je podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer res prodalo manj pametnih telefonov, vendar je šel za med predvsem iPhone 7 Plus, ki pa ima v ceni veliko večjo maržo kot drugi modeli. Zato je Apple z jabolčnimi telefoni zaslužil več. Nove lastnike je od 1. januarja do 1. aprila letos našlo 50,7 milijona iPhonov v primerjavi z 51,1...

108 komentarjev

Pwn2Own končan, preživel Chrome

Slo-Tech - V Vancouvru se je končalo vsakoletno tekmovanje Pwn2Own, kjer hekerji poskušajo in običajno uspejo na kolena spraviti brskalnike in mobilne telefone. Tudi letos so pred tekmovanjem naredili domačo nalogo, tako da so v minutah obvladali zadane naloge. Poglejmo si izkupiček.

Internet Explorer 8 je navkljub varnostnim tehnologijam ASLR in DEP na Windows 7 strl Peter Vreugdenhil (PDF). Na isti platformi je Firefox premagal heker, ki se predstavlja le z vzdevkom Nils in ki je blestel že lani. Macov Safari je Mac OS X snedel Charlie Miller. Dobili so vsak po 10.000 dolarjev in bodisi MacBooka bodisi PC bodisi Sony Vaio.

Na področju mobilnih telefonov je padel iPhone, ki sta ga v vsega 20 sekundah ukanila Ralf Philipp...

24 komentarjev