»

Globalno segrevanje za trenutek doseglo 2 °C

Slo-Tech - Minuli teden smo presegli še en zaskrbljujoč rekord, ugotavlja projekt Copernicus. Po podatkih ERA5, ki jih je analiziral Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), je bil 17. november prvi dan v zgodovini meritev, ko je bila globalna temperatura več kot 2 °C višja od predindustrijskih ravni.

Preliminarni podatki kažejo, da je bila 17. novembra temperatura 2,07 °C nad povprečjem pred industrijsko dobo, ki se nanaša na obdobje 1850-1900. Tudi dan pozneje je bila anomalija 2,06 °C. To sicer še ne pomeni, da smo prekoračili meje iz pariškega dogovora, ki omenja vrednost 2 °C, ker gre za zdaj le za dve točki. A trend vzbuja skrb. Več tovrstnih dni pomeni, da bodo kumulativni učinki resnejši, pojasnjuje direktor projekta Carlo Buontempo. Podatki so za zdaj preliminarni, saj gre za sklop ERA5T, ki jih objavlja s petdnevnim zamikom. Uradno potrditev bomo dobili v dveh do treh mesecih.

Pariški sporazum je postavil cilj, da segrevanje ozračja omejimo na največ 2 °C nad...

133 komentarjev

September je bil z naskokom najbolj rekorden mesec

Slo-Tech - Po sorazmerno toplem poletju, ki je bilo v Evropi peto najtoplejše v zgodovini meritev, je za nami neverjetno vroč september. Globalno je bil letošnji september najtoplejši doslej, in sicer je prejšnji rekord iz leta 2020 je presegel za 0,5 °C, kar je največja spremembe doslej. Še nikoli ni bil kakšen mesec - katerikoli, ne le september - od preteklega rekorda toliko toplejši. Od dolgoletnega povprečja pa je bil september 1,8 °C toplejši. To že presega cilje iz pariškega dogovora, s katerimi smo segrevanje ozračja želeli omejiti na 1,5 °C.

Letošnje leto je na dobri poti, da postane najtoplejše doslej. Povprečna globalna temperatura je bil od januarja do septembra za 0,05 °C višja kot leta 2016, ki nosi dosedanji rekord. Razlogov za letošnji rekord je sicer več. Najtopleje je bilo v Severnem Atlantiku, kjer že več mesecev vztraja močna temperaturna anomalija. Prav tako je bilo rekordno vroče na Kitajskem, blizu pa je tudi Južna Amerika. Eden izmed pomembnih dejavnikov je pojav El...

53 komentarjev

Lani peto ali šesto najtoplejše leto

Slo-Tech - Vse večje svetovne meteorološke organizacije so objavile poročila o lanskih temperaturah, ki usklajeno kažejo, da se segrevanje ozračja nadaljuje. NASA je ocenila, da je bilo lansko leto peto najtoplejše, enako tudi Berkeley Earth in evropski ECMWF. Britanski Met Office in ameriška NOAA pa sta lansko leto ocenila kot šesto najtoplejše, odkar zanesljivo merimo temperature.

Minulo leto je bilo malenkost toplejše od leta 2021, je pa zaostajalo za rekordnimi leti 2016, 2019 in 2020. Na spremenljivost vpliva vreme, zlasti pojavi kot je El Niño, a dolgoletni trend je prepričljivo usmerjen navzgor. Kadar vlada La Niña, kar se dogaja od leta 2020, so globalne temperature nekoliko nižje. Ko se smer vetra in morskih tokov obrne, bodo prihodnja leta še toplejša. To je možno napovedati srednjeročno in letos se bo La Niña verjetno končala. Ne glede na te oscilacije pa je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev prav zadnjih osem let.

Lansko leto je bilo od dolgoletnega povprečja...

71 komentarjev

WMO: Stanje podnebja v letu 2022 zaskrbljujoče

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je minuli teden izdala vmesno poročilo o stanju podnebja v letu 2022, ki potrjuje, da se temperatura planeta z nadaljnjim naraščanjem koncentracije toplogrednih plinov še vedno povečuje. Minulih osem let je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev. Povečuje se tudi hitrost naraščanja morske gladine.

Povprečna temperatura bo leta 2022 po ocenah 1,15 °C višja od preddindustrijskega povprečja (1850-1900). Letošnje leto sicer ne bo rekordno, temveč bo peto ali šesto najtoplejše, ker k nižjim temperaturam prispeva pojav La Niña. A ko v prihodnjih sezonah tega pojava ne bo ali pa bo celo obraten, bodo zelo verjetno sledili novi rekordi.

Naraščanje morske gladine natančno merijo manj časa od temperatur, a so tudi tu trendi očitni. V zadnjih 30 letih, kolikor trajajo meritve, se je povišala tudi hitrost naraščanja morske gladine. Povprečno narašča za 3,4 milimetra na leto (1993-2022), v zadnjem desetletju pa je naraščanje hitrejše (4,4...

31 komentarjev

Lansko leto med sedmimi najtoplejšimi

Slo-Tech - Leto 2021 je bilo med najtoplejšimi leti v zgodovini meritev globalne temperature, ugotavljajo NASA, NOAA, Evropski center za srednjeročne napovedi (EMCWF), Berkeley Earth in japonska meteorološka agencija. ECMWF je izmeril, da je bilo leto 2021 peto najtoplejše leto, preostali pa so ga uvrstili na šesto mesto, ker se metodologija med organizacijami nekolikanj razlikuje. Vsi pa se strinjajo, da je bilo sedem najtoplejših let prav v zadnjih sedmih letih.

Minulo leto ni postavilo rekordov, ker je bil izrazit pojav La Nina v Pacifiku. NASA in NOAA sta izmerili, da so bile lanske povprečne temperature za 0,85 °C višje od dolgoletnega povprečja 1951-1980. V primerjavi s koncem 19. stoletja so bile temperature višje za 1,1 °C. Direktor NASA Bill Nelson je ob tem poudaril, da so podatki in znanost jasni: planet se segreva, zato je potreben odločen odziv za zaščito človeštva v prihodnosti. Podnebje se segreva, ledeniki izginjajo, morska gladina raste, požarov je čedalje več, migracijske...

76 komentarjev

Leto 2018 četrto najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev

vir: NASA
NASA - Po podatkih ameriške vesoljske agencije NASA, ki vsako leto objavi statistične podatke o povprečnih globalnih temperaturah, je bilo minulo leto četrto najtoplejše od začetka organiziranih meritev pred skoraj 140 leti. Statistika je neizprosna: pet najtoplejših let v zgodovini je bilo zadnjih pet let (2016, 2017, 2015, 2018, 2014), v zadnjih dvajsetih letih pa smo zabeležili najtoplejših 18 let doslej. Podatki ameriške oceanografske agencije NOAA se ujemajo s temi rezultati. Tudi britanski meteorologi ugotavljajo isto.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da globalno segrevanje ni več pojav, ki mu bomo priče v neki nedoločeni prihodnosti, temveč se dogaja tu in zdaj. Ob tem dodajajo, da nekateri deli...

73 komentarjev

Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Slo-Tech - Preteklo leto je bilo najtoplejše leto v zgodovini organiziranih meritev temperature površja Zemlje, torej od leta 1880 dalje. Že letos pa utegnemo ta rekord podreti, saj je bil julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev, leto 2015 pa bo toplejše od lanskega, če se bo trenutni trend nadaljeval.

Povprečna temperatura na Zemlji je bila julija 16,61 °C, kar je 0,08 stopinje več kot doslej rekordnega julija 1998, so sporočili iz ameriške oceanografske in podnebne agencija (NOAA). Slaba desetinka stopinje se sliši malo, a je za celomesečno povprečje na celem planetu statistično pomemben porast. Tudi NASA in japonska meteorološka agencija sta potrdili, da je bil zadnji julij najtoplejši mesec v zadnjih sto letih.

Prav tako smo na...

34 komentarjev

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih

Vir: NASA.

Slo-Tech - Pretopla zima v Evropi je prikladen povod za gostilniške debate o segrevanju ozračja, a za resno razpravo potrebujemo objektivne podatke s celotnega površja. NASA in ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) sta objavili podatke o povprečni temperaturi na Zemlji v letu 2013, ki ga uvrščajo med najtoplejša leta v merjeni zgodovini.

NASA je izmerila, da je bilo leto 2013 sedmo najtoplejše leto od začetka merjenja leta 1880. Povprečna temperatura ozračja pri tleh je bila lani 14,6 °C, kar je za 0,6 °C višje od dolgoletnega povprečja (1951-1980). Od leta 1880 je povprečna temperatura zrasla za 0,8 °C, dodajajo. Spremembe so seveda precej regionalno pogojene. Na primer v ZDA je bilo minulo leto šele 42. najtoplejše leto in v...

106 komentarjev