»

Nvidia predstavila nove grafične čipe za prenosnike

Slo-Tech - Nvidia je danes na CES-u predstavila serijo novih grafičnih kartic. Poleg že razkrite in napovedane RTX 4070 Ti za namizne računalnike so tu še čipi iz družine RTX 40xx za prenosne računalnike, ki uporabljajo arhitekturo Ada Lovelace. Nvidia obljublja, da so novi čipi trikrat učinkovitejši kot predhodniki pri porabi električne energije. Prav tako je to prva serija, ki v čipe za prenosne računalnike prinaša arhitekturo Ada, strojna podpira AV1, NVIDIA DLSS 3 Max-Q pete generacije.

Čipi RTX 4090, 4080, 4070, 4060 in 4050 bodo na voljo v več kot 170 različnih prenosnih računalnikih več cenovnih razredov. Prenosniki z RTX 4090 in 4080 bodo stali 2000 evrov in več, medtem ko bodo šibkejše različice na voljo v cenejših modelih. Prvi bodo na voljo od 8. februarja, drugi pa od konca februarja. Nvidia podrobnih specifikacij novih čipov še ni razkrila, zato lahko tudi o njihovi zmogljivosti le špekuliramo. Dejali so, da bo najmočnejši predstavnik RTX 4090 hitrejši od RTX 3080 Ti v vseh...

7 komentarjev

Nvidiin RTX 4090 premočan za svoje električne priključke

Slo-Tech - Zadnji teden spletne forume polnijo pričevanja lastnikov najzmogljivejših Nvidiinih grafičnih kartic GeForce RTX 4090, ki so se jim raztopili napajalni priključki zaradi preobremenitve in pregretja. Da ne gre za prazne marnje, priča tudi Nvidiina poteza, ki preučuje nekaj primerov. Prvi podatki kažejo na težavo pri pogodbnem podizvajalcu, ki je dobavil neustrezne kable.

Gre za priklop z 8 kontakti (12VHPWR), ki ga uporabljajo od kartic RTX 3090 Ti in je združljiv z novimi napajalniki ATX 3.0. Čeprav je po specifikacijah dovolj zmogljiv, da bi zmogel napajati požrešne RTX 4090, ki porabi skoraj 400 W električne energije, je Nvidia dobila slabo izdelane. Kot kaže, so kabli podjetja Astron preslabo prispajkani, zato se ob zvijanju ali vlečenju lahko poškodujejo. V skrajnem primeru se povezave na posameznih stikih tudi pretrgajo, in tedaj namesto 8 kontaktov prenos energije prevzamejo štirje ali dva. Rezultat so visoki tokovi, ki izolacijo pregrejejo in raztalijo.

Nvidia je...

69 komentarjev

Nvidia še pred izidom umaknila in preimenovala RTX 4080 12 GB

Nvidia - Marketinški oddelki so nas že navadili, da so imena izdelkov včasih smiselna, pogosto pa tudi ne. Nvidia je na primer dve precej različni kartici poimenovala enako - GeForce RTX 4080 - kar je povzročilo precej zmede. A nihče ni pričakoval, da bodo to priznali in eno izmed kartic preimenovali. Nvidia 12GB RTX 4080 bo "odpredstavljena" (unlaunched), da bo izšla z novim imenom.

Čez mesec dni bi se morala začeti prodaja kartic RTX 4080 16 GB in RTX 4080 12 GB, ki so ju predstavili minuli mesec. Kot je običajno, je oznaka xx80 namenjena zmogljivim karticam posamezne generacije (zastavonoše pa so xx090), ki pa lahko izidejo v več izvedenkah. A pri GTX 4080 je bila ta razlika preveč očitna. Verzija z 12 GB je imela poleg manj pomnilnika še manj jeder CUDA (7680 namesto 9728), počasnejše 192-bitno pomnilniško vodilo (in ne 256-bitno) in nižji takt procesorja. Zaradi tega je bila znatno počasnejša od 16-GB verzije, pri čemer razlika ni bila posledica količine pomnilnika. V posameznih...

101 komentar

Nvidia najavila prve geforce družine RTX 40

vir: Nvidia
Nvidia - Na jesenski izvedbi letošnje konference GTC so pri Nvidii najavili prva člana naslednje generacije igričarskih grafičnih kartic Geforce, RTX 4090 in RTX 4080. Kot ponavadi so imeli mnogo videti tudi tisti, ki jih zanimajo Nvidiine aktivnosti na področjih superračunalništva, strojnega učenja in vdelanih sistemov.

Znano je bilo, da bo drugo od dveh letošnjih prireditev GPU Technology Conference (GTC) Nvidia izkoristila za lansiranje naslednje družine grafičnih kartic Geforce, RTX 40 - nismo pa vedeli, katere modele bodo predstavili. Ta hip ima podjetje namreč majčken problemček, saj so zaradi zloma kriptotrga in prehoda Ethereuma na način proof-of-stake skladišča polna neprodanih izdelkov aktualne generacije. Tako se je šušljalo, da bodo pokazali zgolj modele na najvišjem delu zmogljivostne lestvice, ker pač edini res prinesejo nekaj novega. To se je tudi zares zgodilo, saj je Jensen Huang v roke vzel zgolj dve kartici: Geforce RTX 4090 in RTX 4080. Razvijalcem pa bodo namenjene...

59 komentarjev

Geforce RTX 3090 Ti stane dva tisočaka

Slo-Tech - Pri Nvidii so vendarle uspeli lansirati kartico Geforce RTX 3090 Ti, ki predstavlja zadnjega in najzmogljivejšega člana družine Ampere.

Na letošnjem sejmu CES je Nvidia naznanila finalnega, najmočnejšega člana družine Ampere, kartico Geforce RTX 3090 Ti. Sprva je bil prihod mišljen za konec januarja ali začetek februarja, toda težave z dobavno verigo so proces zamaknile do konca tega meseca. Sedaj je naprava vendarle zunaj in poznamo tudi ceno: 2000 dolarjev (ZDA, brez davka). To bi pri nas teoretično pomenilo dobra dva tisočaka evrov, a čeprav se je divjanje cen zaradi pomanjkanja čipov in drugih nevšečnosti že malce umirilo, so dejanske vsote še vedno nad priporočenimi, kar je bilo boleče vidno že pri prvotnem paradnem konju aktualne linije, RTX 3090. Novi monstrum torej cilje na petične igričarje in razvijalce grafičnih vsebin.

Kartica predstavlja nekakšnega Titana serije Ampere, torej najzmogljivejšo možno različico čipa, v tem primeru GA102. To pomeni povsem odklenjen čip, z...

56 komentarjev

Nvidia namenoma prepolovila hash rate na Geforceu RTX 3060

Nvidia CMP HX

Slo-Tech - Prihajajoča Nvidiina grafična kartica, GeForce RTX 3060, bo imela za polovico zmanjšano zmogljivost rudarjenja za kriptovaluto ethereum. Gonilniki, ki bodo pospremili njen izid, bodo namreč programsko zaznali rudarjenje in znižali hash rate. Ukrep pa ne bo prizadel GPUjev, ki so jih doslej že prodali. Jasno, namen je preprečiti, da bi nove kartice vnovič razgrabili za potrebe kriptofarm, kot se je zgodilo z lanskimi modeli GeForce RTX 3080, RTX 3090 in RTX 3070. Kar je pri gejmerjih povzročilo precej slabe volje. Kot so povedali pri Nvidii, so njihovi grafični procesorji pač programabilni in uporabniki so zanje našli že veliko novih nalog, rudarjenje kriptovalut je samo ena od njih. In ker ima ethereum trenutno najboljši izkupiček med vsemi coini, ki jih je mogoče rudariti z GPU, so ukrep osredotočili prav nanj.

Da pa si ne bi zdaj nakopali zamere še na drugi strani, so za kovalce ethereumov predstavili namenski Cryptocurrency Mining Processor (CMP), Nvidia CMP HX, ki je...

112 komentarjev

AMD z GPUOpen odpira orodja in gonilnike za svoje grafične čipe

AMD - AMD se je odločil, da bo odprtokodni skupnosti in razvijalcem iger ponudil orodja in gonilnike za boljšo izrabo svojih grafičnih čipov, s čimer želi Nvidii odgrizniti čim večji tržni delež. Slednja namreč nudi zaprtokodno orodje GameWorks, ki ga uporabljajo pisci iger za boljšo izrabo moči Nvidiinih grafičnih procesorjev. Igre, ki uporabljajo GameWorks, navadno na Nvidiinih karticah tečejo bolje kot na AMD-jevih. So seveda tudi izjeme, ki so optimizirane tako za Nvidio kakor AMD (npr. GTA V uporablja tako AMD TressFX kakor Nvidia HairWorks). Drugi problem so gonilniki za Linux (tu je tudi Nvidia velika črna ovca), kjer imamo za AMD-jeve kartice na izbiro hitrejše zaprtokodne in proste odprtokodne gonilnike.

Tu bo vstopil GPUOpen. Za pisce iger bo GPUOpen imel...

48 komentarjev