»

Dražbe na Ebayju čedalje redkejše

BuisnessWeek Online - Ebay je zaslovel kot spletna stran za dražbe, a se njegova funkcija s časom spreminja. Pravih avkcij, na katerih se dražitelji potegujejo za izdelek v omejenem časovnem okviru, je čedalje manj, narašča pa delež izdelkov z znano in nespremenljivo ceno, kažejo podatki NBER. Razlogov je več.

Danes je manj kot 15 odstotkov vseh izdelkov, ki se prodajajo na Ebayju, na voljo v avkcijah. Še pred 10 leti je bil ta delež 90-odstoten. Od takrat je ves čas zlagoma upadal, še posebej izrazita sprememba pa se je zgodila leta 2008, ko je Ebay spremenil iskalni algoritem. Takrat na prvo mesto ni več uvrščal izdelkov z najkrajšim časom do izteka avkcije, ampak je bilo sortiranje odvisno tudi od...

28 komentarjev

Cene pomnilnika dosegle enoletno dno

ComputerWorld - Ko se je gospodarstvo začelo pobirati iz brezna, kamor je zgrmelo na začetku finančne krize, se je začela povečevati tudi proizvodnja pomnilnika. Ta je sedaj dosegla takšne količine, da povpraševanje ponudbe ne dohaja. Posledica so najnižje cene v zadnjih 12 mesecih.

Povprečna cena, ki ji sledi DRAMeXchange, je dosegla vrednost 84 dolarskih centov za gigabiten DDR3 DRAM čip, medtem ko je lani aprila in maja znašala 2,80 dolarja. S tem manjka še čisto malo do absolutnega minimuma iz marca 2009, ki je bil pri 81 centih.

Proizvajalci pravijo, da je znižanje do določene mere v prvem četrtletju, takoj po koncu božične nakupovalne sezone, običajno in pričakovano. Proizvajalci računalnikov za pomnilnik običajno zapravijo okoli 10 odstotkov cene, tako da lahko spričo zadnjih znižanj pričakujemo za odtenek nižje...

45 komentarjev

NORAD bo tudi letos sledil Božičku

Poster, ki je vse skupaj zakrivil.

CNet - Daljnega leta 1955 je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi napake v tisku so na reklame pomotoma zapisali tajno številko CONAD-a (Continental Air Defense Command) za izredne primere, kamor je tistega božičnega večera poklicalo mnogo otrok. Nadzorni polkovnik Harry...

8 komentarjev

Pianino PC modifikacija

Sci Tech Today - Sci-Fi tech poroča o zanimivi modifikaciji klasičnega pianina (slike in video). Na ebayu se je namreč znašla modifikacija 103 leta starega inštrumenta, ki je opremljen s povsem spodobno strojno konfiguracijo ter samodejno pomičnimi vrati za zaslon. Klavirske tipke pa je seveda zamenjala klasična tipkovnica. Zanemarljiva pa ni niti trenutna izklicna cena eBay avkcije - 7000 ameriških zelencev.

34 komentarjev

Še dve kratki novički

več strani - Na VIA Areni si lahko snamete nove gonilnike za Viina čipovja. Imenujejo se 4in1 4.38a in so kot vedno namenjeni odstranjevanju hroščev, ki jih v Viinih čipovjih nikoli ni primanjkovalo.

Za konec pa še cvetka iz eBaya: kot gotovo že veste, je eBay spletna dražba, kjer se najdejo še tako nemogoče stvari. Po tem, ko so se na eBayu pojavila celo ledvica (seveda so jih morali umakniti), se je nek tip odločil, da na največji spletni dražbi proda celo svojo dušo. Cena je, heh, zaenkrat celih 41 $, dražba pa bo trajala še kakih 5 dni. Kaj vse so nekateri sposobni narediti za denar ;).

1 komentar

Oprema na OI 2002 v Salt Lake City-u

BBC - Za začetek naj povem, da je velikana IBM, ki je 40 let podpiral olimpijske igre s svojo opremo, nadomestila neka nova firma SchlumbergerSema iz New York-a. Skupaj s 14 drugimi podjetji so napisali 10.000.000 vrstic kode, kar je stalo $300.000.000.

Mreža obseg 32.000 milj fiber optic kablov in povezuje 225 strežnikov, 1.850 faksov, 1.210 tiskalnikov in 4.500 delovnih postaj in prenosnikov. Vso to glomazno zadevo pa administrira 3.000 serviserjev.

Kaj več si pa lahko preberete na news.bbc.co.uk - The power behind the Olympics.

7 komentarjev

Hiperbaba

The Register - S 17. letom je začela delati v svojem podjetju, zadnjih šest let po 12 ur na dan, ima jih pa 24. Vsled tega ni imela preveč časa za moške, zato se ji zdaj mudi...

... a morda le malce preveč. Hiperbaba, kot jo imenujem, se je javnosti 'ponudila' preko spletnih dražb. Na eBayu je dosegla vrednost L10.000.000, nakar so avkcijo prekinili. Sedaj vam je na voljo na QXL-u, izklicna cena četrt milijona funtov. Če ste zainteresirani, pohitite, časa imate le do božičnega večera!

p.s.: Če nič drugega, si poglejte vsaj njeno trenutno 'vrednost'...

9 komentarjev

1/10

CNet - Ne, ne gre (le) za 'eno desetinko', ampak tudi vrednost, koliko rabljenih računalnikov so na dan preko Amazona prodali Overstock.com. Enega v desetih dneh, torej. (cena? - $300)

Vsled tega so pri Overstock.com, ki Amazonu dobavlja rabljene računalnike ter komponente, enostransko končali dogovor. Iz prodaje bodo umaknili 40 računalnikov ter približno 700 drugih elektronskih produktov.

Pri Amazonu trdijo, da o končanju dogovora niso dobili nikakršnega obvestila, so pa "quite happy" z rezultati prodaje omenjenih izdelkov. Klik!

0 komentarjev

The day after

Jaz - Upam, da ste se na božični večer vsi imeli zelo lepo, še lepše pa danes zjutraj, ko ste odpirali darila (če je tak vaš običaj, seveda). Kdo ve, mogoče je kakšen srečnež pod smrekico namesto sladkarij in nogavic dejansko najdel kakšen kos hardvera [:))]. Kakorkoli, danes je praznik, tako da se je tudi hardverska scena precej umirila in kakšnih šokantnih novic enostavno ni, toda brez skrbi... bomo že izbrskali kaj zanimivega.

1 komentar