»

Po 30 letih konec Pentiumov

Slo-Tech - Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je...

30 komentarjev

Novosti iz Intela: Haswell-E, namizni Broadwell in Ready Mode

AnandTech - Intel je na Game Developers Conference v San Franciscu napovedal nekaj novosti, ki nam jih bodo postregli v nadaljevanju leta. Poleg novih procesorjev Haswell-E, Broadwella za namizne računalnike in praznične izdaje Pentiuma (Anniversary Edition) je tu tudi tehnologija Ready Mode za varčevanje z energijo.

Lepo po vrsti. Haswell-E je po zgledu E-verzij prejšnjih arhitektur Ivy Bridge in Sandy Bridge ekstremna različica te arhitekture, kar pomeni, da bo tekel z nekoliko višjim taktom in da bo imel do osem jeder. Poleg tega bo podpiral pomnilnik tipa DDR4 in Intelov novi vezni nabor X99. Te procesorje bomo ugledali v drugi polovici tega leta, optimistično pa lahko kasneje pričakujemo še več kot osem jeder, kot se je to zgodilo na primer z Ivy Bridge-E, ki jih ima...

11 komentarjev

Novice iz Intela

Sandy Bridge-E

vir: AnandTech
AnandTech - V zadnjih nekaj dneh je iz oz. v povezavi z Intelom na splet pricurljalo kar nekaj novic. Če začnemo z bolj uradnimi, lahko povemo, da je Intel predstavil štiri nove procesorje. Trojica izmed njih je dvojedrnih (eden je štirijedrnik), trojica izmed njih je namenjena za podnožje rBGA-998, medtem ko so vsi štirje osnovani na arhitekturi Sandy Bridge ter so namenjeni za uporabo v prenosnikih in podobnih aplikacijah, kjer je zaželena nizka poraba. Dva novinca sta iz družine Pentiumov, Pentium 967 in Pentium B960, ki sta...

16 komentarjev

Intel izdal nove procesorje

CPU World - Intel je danes objavil nove cenike, na katere so postavili nove modele procesorjev iz družin Celeron, Pentium, Core i3 in Core i5. Uradne najave novosti še ni bilo, pričakujemo pa jo kmalu. Medtem si poglejmo, katere nove procesorje je Intel izdal.

V družini Celeron so novinci G440 (enojedrni), G530, G530T in G540 (vsi dvojedrni). Zgrajeni so okrog jedra Sandy Bridge v 32 nm in nadomeščajo predhodno serijo E3xxx starejše arhitekture. Vsi bodo stali med 37 in 52 dolarji, odvisno od frekvence, števila jeder in količine predpomnilnika.

Razred Pentium je dobil nove člane G630, G630T in G860, ki nadomeščajo G620, G620T in G850. Vsi imajo dve jedri, tri megabajte predpomnilnika in 100 MHz višjo frekvenco od modelov, katere bodo zamenjali. Stanejo med 64 in 86 dolarji za kos v naročilih nad tisoč primerkov.

Družina Core i3 dobi člane 2120T, 2125 in 2130...

36 komentarjev

Intel z drugačnim poimenovanjem izdelkov

X-Bit Labs - Če so vas oznake različnih platform, ki jih je oglaševal Intel, od časa do časa zmedle, boste veseli novice, da bo Intel končal s to prakso. TG Daily poroča, da se bo Intel odslej posvetil reklamiranju posameznih procesorjev, kar je v preteklosti že počel. Pri procesorjih se bodo osredotočili na Core, ki bodo na voljo v oblikah Core i7 (za najzahtevnejše uporabnike), Core i5 (za povprečne) in Core i3 (najcenejši). Tako bo, denimo, prihajajoči čip Lynnfield na voljo kot Intel Core i5 ali i7, odvisno od zmogljivosti in funkcionalnosti, medtem ko bo Clarksfield Core i7. Poleg teh bodo ostali Intel Pentium (za običajne procesorje), Celeron (za dostopnejše procesorje) in Atom (za pametne telefone, netbooke in podobne).

Pri platformah bo masaker silovitejši. Znamko Centrino bodo prihodnje leto prisilno upokojili, v rabi bo ostala le še za označevanje čipov za Wi-Fi. Znamka vPro bo...

5 komentarjev

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev