»

Nvidia z manjšimi prihodki od napovedanih

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii so v redki napovedi pregleda poslovnih rezultatov povedali, da so imeli v preteklem četrtletju sicer rast prometa, a zaznavno nižjo od napovedane. Kar je sicer razmeroma obroben podatek, pa kaže na več trenutnih dogajanj v tehnološki sferi.

Ko neko podjetje pohiti in še pred polnopravnim pregledom rezultatov v preteklem četrtletju izda njegov preliminaren povzetek, analitiki takoj zastrižejo z ušesi. V takih primerih družbe običajno želijo investitorje in partnerje opozoriti, da se nekaj ne bo povsem skladalo s pričakovanji ali napovedmi. V primeru Nvidiinega poročila, ki sicer prispe 24. tega meseca, se podrobnost skriva v prometu: v drugem četrtletju letošnjega leta so zabeležili prihodke v višini 6,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je še vedno za 3 odstotke več glede na leto poprej, toda manj od projicirane 8,1 milijarde dolarjev. Poglavitni krivec je igričarski sektor, ki je z dobrima dvema milijardama dolarjev zabeležil kar tretjinski padec glede na lansko leto -...

15 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

IBM zaključil četrtletje z rastjo dobička in prometa

The Wall Street Journal - IBM je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo svoje poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Največje si ogledamo tudi tod in IBM z desetodstotno rastjo dobička vsekakor sodi mednje. V tem času so zabeležili dobiček v vrednosti 2,86 milijarde dolarjev, kar je za 10 odstotkov več kot lani. Prav tako so se povečali tudi prihodki, ki so se povzpeli za 7,7 odstotka na 24,6 milijarde dolarjev. Zrasli so prav v vseh sektorjih.

Glavni motor rasti so bili razvijajoči trgi, predvsem Rusija in Kitajska, kjer se povpraševanje zelo krepi. Na razvitih trgih so imeli največ prometa v ZDA, medtem ko sta Evropa in Japonska izkazovali nižje povpraševanje. Med sektorji je, čeprav so bili vsi pozitivni, najbolj izstopala strojna oprema, ki je...

0 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev