»

Olimpijske medalje iz odslužene elektronike

engadget - Vsake toliko časa se na spletu pojavijo slike, reportaže ali videoposnetki iz digitalnih smetišč, kamor se odlagajo odslužene računalniške komponente. Običajno končajo v državah tretjega sveta, kjer je tako odlaganje bistveno cenejše in manj regulirano. Ker so te smeti zelo bogate z industrijskimi kovinami - zlata je v elektroniki 17-krat več kot v zlati rudi, veliko je tudi bakra in aluminija - se revni prebivalci mnogokrat zastrupljajo ob recikliranju teh kovin, ki jih nato prodajajo za skromen zaslužek.

Kanadčani so se spomnili opozoriti na ta problem na zelo zanimiv način. Predstavili so...

9 komentarjev

Bolj varčne zelene organske LED diode

vir: engadget
engadget - Zadnje čase je večino prebojev in raziskav pripadlo predvsem modrim organskim LED diodam, tokrat pa so na vrsto prišle še zelene. Japonskim raziskovalcem je namreč uspelo več kot podvojiti njihovo učinkovitost s pomočjo 0,7 milimetrov debele steklene ploščice. Le-ta ima zelo velik lomni količnik (2,03; lomni količnik zraka znaša 1,0), nalepili pa so jo na substrat diode. To je dvignilo sposobnost ustvarjanja svetlobe s 94 lumnov na Watt brez ploščice na kar 210 lm/W z njo.



Podatkov o komercialni rabi...

22 komentarjev

AMD o novem Celeronu

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste misli Intel okoli 20. maja letos obdelodaniti nove Celerone Willamette (obubožani p4 - 128kB L2 predpomnilnika, socket 478,...) z začetnimi hitrostmi od 1,7GHz naprej. AMD ni vesel tega spljoh, saj se njihovi Duroni pri precej nižjih frekvencah nikakor ne morajo kosati s prihajajočimi C-ji. Kaj bodo postorili, da jim trg ne bo ušel iz rok:
- dvig tehnologije izdelave na 0,13mikronov - Appaloosa jedro (še vedno le 64kB L2);
- hitrost vodila 266MHz;
- ostalo bo ime Duron, toda poimenovanje hitrosti bo podobno tistemu od XP-jev.
To je to, mislite da jim bo uspelo? Več o teh procesorjih (tudi o hitrostih) tukaj.

4 komentarji

Nore štorije...

HardOCP - Zanimiv članek o Kanadčanu, ki je svoj aparat za cinjenje prijavil kot orožje...še bolj je pa nenavadno to, da mu zaradi tega grozi pet let zapora8-O . In zakaj se je možakar odločil za tako 'šalo'? Hja, to je bil njegov način protestiranja proti novemu kanadskemu zakonu, ki nalaga vsem lastnikom orožja, da ga registrirajo do leta 2003. Ah, so nori ti Kanadčani...

2 komentarja

RIAA spet lomi škatle

več strani - Na sodišča je prispel nov 'paketek' tožb proti programom oz. mrežam, ki uporabnikom omogočajo dostop do glasbe ter videa. Na tapeti so tokrat MusicCity (Morpheus), Kazaa in Grokster, katere tožeče stranke opisujejo kot smetišče nelegalne robe 21. stoletja.

Kakorkoli - nič novega. Tožijo zopet MGM, Columbia Pictures, Disney Enterprises, Paramount Pictures, Time Warner, Twentieth Century Fox in Universal City Studios pod okriljem RIAA-e. Klik!

Na to perečo temo pa se je razpisal tudi Miha Filej (hvala!):

RIAA (Recording Industry Association of America) in MPAA (Motion Picture Asociation of America) sta v sredo vložili tožbo proti Morpheus-u, Groksterju in Kazaa-i. Kot najbrž že veste, so to eni izmed najbolj priljubljenih naslednikov Napsterja. Uporabljajo tehnologijo FastTrack, ki uporabnikom omogoča prenašanje glasbe, programov, filmov in ostalih podatkov.

Pred tem je RIAA že dobila tožbo proti MusicCity-u a se je slednji izognil oviri in se predstavil pod novim imenom.

Hilary...

5 komentarjev