»

Google dodal iskanje po bralni ravni zahtevnosti

vir: Google
Google - Google je ta teden v svoj iskalnik vključil novo funkcionalnost pri razvrščanju in prikazu zadetkov. Pri naprednem iskanju je namreč odslej na voljo možnost izbire Bralne ravni (reading level), kjer se lahko uporabnik odloči, da Google bodisi zgolj zadetkom pripiše zahtevnostni nivo bodisi jih že pred prikazom filtrira glede na izbrano zahtevnost.

Strani so glede na vsebino razvrščene v tri kakovostne razrede: osnovni (basic), srednje zahtevni (intermediate) in zahtevni (advanced). Wikipedija, recimo, pade v drugega, revija Nature pa v tretjega. Tako lahko učitelj informatike v srednji šoli dijakom priporoči iskanju po prvih dveh nivojih, medtem ko je za iskanje literature za diplomsko nalogo primeren tretji.

Zanimiva pa je...

10 komentarjev

Test 1.7 GHz Celerona

AnandTech - Ko sem že zaključeval svoje novinarsko pisanje za danes, sem odkril še test najnovejšega 1.7 GHz Celerona, ki so ga spisali na Anandtechu. In kako se je procesor izkazal? Po pričakovanju je svoje opravila premajhna količina L2 predpomnilnika, ki pa je bila logičen korak pri izdelavi, saj je Pentium4 1,7 GHz še sorazmerno nov procesor, ki bi mu Celeron z 256 KB predpomnilnika preveč konkuriral. Kot boste lahko videli v testu, se novi Celeron odlično obnese v pisarniških programih, vendar pa obenem propade v 3D programih (igre, 3D Studio, ...). Lepa lastnost novega Celerona je, da ga lahko navijemo brez problemov vsaj do 2.3 GHz, vendar pa sta pa tudi s tako frekvenco ne more popolnoma dohiteti Athlona XP 1600+, lahko pa prehiti Pentium4 1.7 GHz.
Tako se lahko zgodi, da bo novi Celeron postal Pentium4 za revne, vendar pa s svojim 0.18 mikronskim jedrom najbrž ne bo naredil vtisa na navijalce, saj bo AMD kmalu izdal svojega TBreda, prav tako pa ne bo naredil kakšnega silnega vtisa na...

4 komentarji

AMD Duron 1.3 GHz

3D Velocity - Danes je AMD Athlon uradno izdal 1.3 GHz izvedenko svojega nizkoproračunskega Duron procesorja, kar je nekako direktni odgovor Intelu ter njegovem Tualatin-Celeronu na 1.3 GHz. Sicer pa poleg frekvence nič novega - Palomino jedro, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, 100 MHz FSB, 13x pomnoževalnik. Pa ne, da bo AMD pri low-budget procesorjih še zaostal? Klik za test!

0 komentarjev

AMD Duron 1.2 GHz

Sharky Extreme - Podjetji AMD in Intel vedno oglašujeta najnovejše procesorje in tako se zgodi, da recimo izid do sedaj najhitrejšega Durona ostane nekje v ozadju. Novi Duron tiktaka pri 1.2 GHz, je zasnovan na Morgan jedru in zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji. S tem procesorjem AMD tudi z Duroni vstopa na srednje zahteven trg računalnikov, čeprav se z njim tudi približuje mejam 0.18 mikronske izdelave, saj je zelo slabo overclockabilen. Zmogel je le 1.25 GHz pri voltaži 1.85 V. Klik!

2 komentarja

Novi Celeroni

Slo-Tech - Še ena novica od Žige Dolharja.

Intel bo v petek javnosti predstavil nova Celerona, delujoča pri 1 in 1.1 GHz. Predstavljata zadnja člana družine Celeron narejenih v 0.18 mikronski tehnologiji ter nekakšen vezni člen med dosedanjimi Celeroni ter P III, ki pa naj bi šli po Intelovih ocenah z novim letom iz prodaje. Zanimivo je tudi, da je med najnovejšim P 4 ter Celeronom kar za 1GHz razlike!

1 komentar

Intelova brezžična miška

EverythingUSB - Podjetje Intel se nam je močno vtisnilo v spomin s svojimi procesorji, procesorskimi nabori (chipseti), matičnimi ploščami, mrežnimi karticami, potem pa se seznam Intelovih produktov, ki so znani velikim množicam ljudi, počasi konča. Vendar pa je Intel vedno hotel biti vsestranski proizvajalec, zato so se preizkusili tudi s svojimi tipkovnicami, miškami in igralnimi ploščki (gamepadi). Žal so vse te Intelove naprave ostale precej prezrte, saj se je Intel vedno bolj usmerjal v oglaševanje svojih čipov, kot pa v cenene tipkovnice, miške in ostalo potrošno robo. Morda je imel Intel celo prav, de ni pretirano vlagal v oglaševanje prej omenjenih izdelkov, saj nekateri enostavno ne morejo ven iz povprečja. Tako se je zgodilo tudi z Intelovo Wireless Series miško, ki je ima sicer nekaj odlik (dober softver in simetričnost, ki naredi miško uporabno tako za levičarje, kot za desničarje), vendar žal ne prinaša nobenih revolucionarnih novosti. Zato je ta novica mišljena bolj kot zanimivost,...

1 komentar

1.2GHz Celeron

več strani - V 4/4 leta namerava Intel izdati dotični procesor v 0.13 mikronski tehnologiji. Glede na to, da verjetno letos ne bomo videli Duron procesorjev pri tej frekvenci, bo Intel dobil zopet prednost v tej kategoriji. Sicer so AMD procesorji hitrejši pri isti frekvenci, vendar pa je AMD šele v kratkem prešel iz 0.18 mikronske na 0.13 mikronsko tehniko izdelave. S pomočjo 1.2GHz Celerona in mobilnega Tualatina bo tako Intel poskušal izriniti AMDja iz low-price ter mobilnega tržišča. Prav tako pa Intel napada Athlon procesorje z drastičnimi znižanji P4 procesorjev. Ali mu bo uspelo?

6 komentarjev

Slika 1.1 GHz Morgana

OC Workbench - OC Workcench je zopet objavil sliko novega Durona, ki bo gotovo baziral na Morgan jedru. Moram priznati, da sem bil pred kratkim kar precej začuden, ko sem si ogledoval sliko, saj AMD pri Duronih sploh še ni naznanil višjih frekvenc od 950 MHz. Danes temu ni več tako, saj ima AMD že za ponedeljek najavljen 1 GHz model. Izgleda, da bo temu po hitremu postopku sledil še 1.1 GHz model.

3 komentarji

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
  • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
  • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
  • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
  • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
  • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
  • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
  • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
  • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
  • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
  • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev

Transmeta strežniki??

2CPU - Na 2cpu sem zasledil zelo "redko" razmišljanje. Rekel je, da je pri dvoprocesorskih strežnikih zelo velika poraba energije. Za primer je navedel dual AMD Thunderbird 1.2 GHz, ki v resnici porabita veliko. Rekel je tudi, da se velika poraba energije odraža v veliko oddane toplote. Za rešitev je navedel nekaj, kar se mi (vsaj trenutno) zdi malo nesmiselno: Transmetine Crusoeje v strežnike. Navedel je, da se Crusoeji zelo malo grejejo, ampak da še niso sposobni dvoprocesorskega delovanja. Rekel je, da je zanj smiselna rešitev dve osnovni plošči s Crusoeji v enem big server ohišju. Torej dva računalnika v enem. Če vprašate mene, bi bili Crusoe procesorji zadnji, pri katerih bi sploh pomislil na strežnike. Raje bi naredil spodobno hlajenje za dual 1.2 GHz... Kaj pa vi menite? Jaz sem že komentiral...

Moje mišljenje na 2cpu:
I for one, think this is just a big no-no. For (less costly) SERVER cases I would definetely go and buy Intel p3e or an AMD TBird. Even though it consumes more power...

0 komentarjev

Pentium 4 kastriran?

The Register - Sodeč po tej novici na The Register - u so morali inženirji pri Intelu kar pošteno garati, da so naredili P4 tako 'majhnega', kot je. Očitno je P4 tak, kot je bil originalno zamišljen, prevelik in so ga tako mogli 'oskubiti', kar pa seveda pomeni slabše preformanse...očitno je 0.18 mikronska izdelava prevelika, da bi se dalo stlačit noter vse, kar so pri Intelu hoteli...

3 komentarji

1.7GHz Athlon... sanje ali resničnost?

The Register - AMD je danes v Londonu med drugim predstavil tudi svoje načrte za prihodnje leto. Med temi se je znašel tudi 1.7GHz Athlon, ki naj bi izšel nekje v drugi polovici 2001. Največja zanimivost je ravno to, da bo procesor izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji ( seveda, saj bo 0.13 mikronski Dresden pripravljen komaj koncem naslednjega leta ), kar pomeni veliko težav. Namreč, že 1.2GHz Thunderbird oddaja več toplote kot 0.18 mikronski Pentium4 1.5GHz@1.6GHz, kaj šele 1.7GHz različica. Nekateri celo ugibajo, da je meja 0.18 mikronskih Athlonov pri približno 1.5GHz in da AMDju poteza ne bo uspela brez nekih novih rešitev. Bomo videli... AMD se je v zadnjem letu izkazal kot zelo zanesljiv pri svojih napovedih in po moje jim bo uspela tudi ta poteza... Več na TheRegisterju.

2 komentarja