»

Naslednja država z velikim požarnim zidom: Kambodža

Slo-Tech - Kot piše The New York Times, bo Kambodža naslednja država s popolnim državnim nadzorom nad internetom po zgledu Kitajske. V Kambodži je svoboda na internetu že sedaj sorazmerno omejena, a se bo sutacija še bistveno poslabšala zaradi novega vladnega odloka, da mora od 16. februarja ves internetni promet potekati skozi državni portal, o katerem so govorili že lani. Uporaba portala bo za vse ponudnike dostopa do interneta obvezna, njegov obstoj pa utemeljujejo z blokado povezav, ki vplivajo na nacionalni dohodek, varnost, javni red, moralo, kulturo, navade in običaje.

Že sedaj poteka nadzor nad dogajanjem na internetu, ki ga izvajajo ministrstva. Kršitelji, ki objavljajo vsebine, s katerimi se vlada ne strinja, so lahko obtoženi in tudi obsojeni. Toda če je bil doslej nadzor omejen na spremljanje, bodo s preusmeritvijo prometa skozi državni portal zelo enostavno aktivno cenzuriranje in blokiranje dostopa. Državni portal bo de facto le centraliziral nadzor, ki je trenutno razdrobljen...

37 komentarjev

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za njihove obdelave osebnih podatkov

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
ECJ - Ponudnik spletne strani, ki uporablja Facebookov gumb »Všeč mi je«, se šteje za skupnega upravljavca osebnih podatkov, ki jih ameriški spletni velikan Facebook na ta način zbere o obiskovalcih njegove spletne strani. Je namreč tisti, ki se je odločil ta gumb postaviti na svojo spletno stran in s tem Facebooku pomagati pri zbiranju podatkov o obiskovalcih. Posledično ima iz tega naslova nekatere dolžnosti po predpisih o varstvu osebnih podatkov. Tako je ta teden razsodilo Sodišče Evropske unije v primeru nemške nevladne organizacije za zaščito uporabnikov interneta Verbraucherzentrale NRW proti nemškemu modnemu portalu in zagrizenemu uporabniku Facebookovih vtičnikov Fashion ID.

Facebook kot prednost pred konkurenco
Sodišče je v omenjenem primeru ugotovilo, da...

73 komentarjev

Kazahstan začenja napad MITM na ravni celotne države

Slo-Tech - V sredo so kazahstanske oblasti začele prestrezati ves promet prek HTTPS v državi, s čimer želijo okrepiti nadzor nad internetom in početjem državljanov. Ponudniki dostopa do interneta so morali vzpostaviti posebne spletne strani, na katerih lahko uporabniki namestijo državne certifikate. Z namestitvijo certifikatov, ki jih je izdala kazahstanska vlada, bi imele oblasti možnost dešifrirati komunikacijo med uporabniki in strežniki HTTPS, jo prebrati in potem šifrirati ponovno ter poslati do končnega cilja. Gre torej za klasični napad MITM.

ISP-ji uporabnike od včerajšnjega dne preusmerjajo na strani za namestitev certifikate, če tega še niso storili. Enaka obvestila so prejeli po...

25 komentarjev

Na Kitajskem na internetu obvezna registracija s pravim imenom

vir: CNN
The Wall Street Journal - Na Kitajskem bodo poostrili zakonodajo o uporabi interneta, ki bo uvedla obvezno registracijo s pravim imenom pri uporabi cele palete spletnih storitev (uradna najava). Na Kitajskem, kjer za nadzor interneta skrbita dva milijona ljudi, so že leta 2013 uvedli obvezno identifikacijo pri ponudniku dostopa do interneta, a ukrep ni zaživel po oblasti.

S 1. marcem bodo zakonodajo zaostrili. Pisci in komentatorji na blogih, mikroblogih, storitvah za hipno sporočanje, spletnih forumih, komentarjih novic in člankov ter na sorodnih straneh bodo morali pri registraciji navesti resnično ime. Še vedno si bodo lahko izbrali svoj vzdevek, a bo ta moral ustrezati merilom dostojnosti. Velik problem je postal tako imenovan "kaos uporabniških...

28 komentarjev

Policija nezakonito pridobivala podatke o bralcih spletnih portalov

Slo-Tech - Policija je v letu 2012 podatke o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov brez sodne odredbe, kar je v nasprotju z zakonom, zahtevala v 31 primerih, le v štirih primerih pa so imeli sodno odredbo zanje. Kljub nezakoniti poizvedbi so upravljavci spletnih portalov v 23 primerih podatke o njihovih bralcih tudi posredovali, kaže 2. decembra lani izdano poročilo Informacijskega pooblaščenca.

Informacijski pooblaščenec je nadzor nad delom policije opravil na podlagi prijave enega izmed upravljavcev portala, je razvidno iz poročila, ki smo ga dobili z zahtevo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. V prijavi je upravljavec policiji očital, da je podatke o uporabnikih njegovega portala zahtevala brez sodne odredbe.

»Sodna odredba predstavlja osnovni element neodvisnega nadzora, kot jamstva pred neupravičenimi posege v človekove pravice, ki preprečuje arbitrarnost delovanja policije in drugih državnih organov. Varstvo posameznika v razmerju do policije je...

117 komentarjev