»

Intel in AMD vsak s svojo ranljivostjo

Slo-Tech - Strokovnjaki za varnost ta teden poročajo o dveh ranljivostih, ki sta prizadeli Intelove oziroma AMD-jeve procesorje. V podrobnostih se razlikujeta, širša slika pa je pri obeh enaka. Spet gre za špekulativno izvajanje ukazov, kar sta prvikrat problematizirala hrošča Spectre in Meltdown, zaradi česar lahko programi v procesorju vidijo več, kot imajo pravic. Intel in AMD sta že objavila popravke za hrošča.

Intelov hrošč se imenuje Downfall (CVE-2022-40982) in ga najdemo v procesorjih od 6. do 11. generacije, medtem ko so novejši procesorji 12. in 13. generacije (Alder Lake, Raptor Lake) zaščiteni. Prav tako ni nevarnosti za res stare procesorje, denimo cenejše Atome, Pentiume in Celerone (Apollo Lake, Jasper Lake, Gemini Lake, Haswell, Broadwell). Procesorji, ki pa so prizadeti, imajo kar resne posledice. Popravek sicer obstaja, a hitrost izvajanja ukazov Gather AVX2/AVX-512 zniža za kar 50 odstotkov. Mikrokodo s popravkom lahko naložimo s firmwarom ali neposredno v operacijskem sistemu. Daniel Moghimi iz Googla, ki je ranljivost odkril, pojasnjuje, da njena izraba ni težavna in da mu je uspelo v dveh tednih napisati delujoč prototip. Z njim je na primer možno ukrasti 256-bitni ključ AES ali brati podatke iz Linuxovega jedra,...

9 komentarjev

Nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih (Pentium, Celeron, Atom, Apollo Lake, Gemini Lake in Gemini Lake Refresh) so odkrili ranljivosti, ki napadalcu s fizičnim dostopom do računalnika omogočajo izmakniti šifrirne ključe iz procesorja. Vsak novi procesor ima edinstven ključ (fuse encryption key), iz katerega so potem izračunani drugi ključi, denimo za TPM ali šifriranje podatkov z Bitlockerjem. Dostop do univerzalnega ključa omogoča tudi prelisičiti Intel Management Engine, torej poganjanje neavtorizirane kode na najnižjem nivoju, kar omogoča vgradnjo stranskih vrat v procesor.

Za izrabo najnovejših ranljivosti je potreben fizični dostop do računalnika. Toda potem je moč zlomiti zaščito, ki je namenjena prav zaščiti računalnika, ki nam uide iz rok, denimo ukradenega prenosnika s šifriranimi podatki na disku. Z izrabo ranljivosti je moč napasti tudi vgradne procesorje, kot so v pametnih avtomobilih. Ranljivost izkorišča orodje za razhroščevanje, ki ima previsoke privilegije (debugging...

8 komentarjev

Nepopravljiva ranljivost v Applovem varnem procesorju T2

Slo-Tech - Ranljivost Checkm8, ki so jo raziskovalci že pred letom dni izkoristili za odklep (jailbreak) starejših modelov iPhona (A5-A11, torej v letih 20011-2017), je moč izrabiti tudi za napad na varni čip T2. Čip, ki ga je Apple pripravil leta 2017 in ga od leta 2018 vgrajujejo v svoje naprave, skrbi za kopico varnostnih tehnologij: TouchID, Activation Lock, Secure Boot, System Integrity Protection, šifriranje podatkov itd. Sedaj pa so strokovnjaki iz hekerske skupine Checkra1n odkrili, da je možno s Checkm8 obiti zaščito T2. To pa ima pomembne varnostne posledice.

Na Macih je sedaj možno na T2 poganjati poljubno programsko opremo. Seveda so posamezniki nanj takoj naložili Linux. Z izrabo še ene ranljivosti pa je potencialno možno iz T2 dobiti celo šifrirne ključe in odkleniti podatke na telefonu - česar bodo organi pregona nedvomno veseli, saj jim ne bo treba iskati pomoči specializiranih podjetij.

Ker je napaka v najnižjem, strojnem delu čipa T2, je ni možno programsko zakrpati. Vse...

16 komentarjev

Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Slo-Tech - Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer...

66 komentarjev

Ranljivost v Linuxu in Androidu prisotna tri leta

Slo-Tech - V Linuxu so odkrili in v večjih distribucijah danes že tudi zakrpali ranljivost, ki je bila kodi jedra prisotna tri leta in je omogočala napadalcem prevzem popolnega nadzora (root) nad računalnikom, če so imeli na voljo omejen račun. Ranljivost je odkrilo izraelsko podjetje Perception Point. Dobila je oznako CVE-2016-0728. Za zdaj ni nobenih indicev, da bi jo kdo v praksi že zlorabljal, je pa z javnim razkritjem to postalo precej verjetneje, zato je toliko pomembneje posodobiti sisteme.

Ranljivost je prisotna v vseh verzijah jedra od vključno 3.8 dalje (torej od začetka leta 2013), prizadet pa je tudi Android od verzije 4.4 (KitKat) dalje. Ranljivost je posledica hrošča v keyringu, ki v Linuxu hrani šifrirne ključe, žetone in druge občutljive podatke, do katerih aplikacije ne smejo imeti neomejenega dostopa....

74 komentarjev

Računalniški vdori v pametne avtomobile omogočajo prevzem nadzora

Wired News - Wired je z dvema hekerjema izvedel strašljiv eksperiment, ki dokazuje, kakor ranljivi so pametni avtomobili prihodnosti. Tarča je bil Jeep Cherokee, ki sta ga Charlie Miller in Chris Valasek ocenila kot najranljivejšo tarčo. Prek interneta, v eksperimentu iz 15 kilometrov oddaljene hiše, v principu pa lahko od koderkoli v ZDA, sta v avtomobilu spreminjala nastavitve klimatske naprave, prestavljala radijske postaje, močila vetrobransko steklo s tekočino za pranje, prekinila delovanja stopalke za plin in onesposobila zavore.

Točka dostopa je sistem UConnect, ki ga imajo številni novi Chryslerjevi avtomobili in tovornjaki. Gre za pametni sistem, ki načeloma omogoča navigacijo, sprejemanje telefonskih klicev, krmiljenje...

46 komentarjev

Odkrita ranljivost v usmerjevalnikih Linksys, Netgear in nekaj drugih

Del kode skripte, ki jo je uporabil Vanderbeken

Slo-Tech - V nekaterih usmerjevalnikih znamke Linksys in Netgear so odkrili ranljivost, ki napadalcu omogoča ponastavitev nastavitev usmerjevalnika in prevzem nadzora z administratorskim računom. Ranljivost je odkril Eloi Vanderbeken na usmerjevalniku Linksys WAG200G, kmalu pa so jo prek interneta potrdili še uporabniki številnih drugih modelov.

Podrobnosti o luknji je Vanderbeken objavil v skopi predstavitvi na Githubu, ki je tako polna internetnih memov, da ji je včasih kar težko slediti. Vanderbeken je namreč poizkušal dobiti dostop do svojega usmerjevalnika, do katerega ni imel fizičnega dostopa niti administratorskega gesla. Ugotovil je, da usmerjevalnik na vratih 32764 posluša promet in se odziva nanj, a v...

37 komentarjev