»

Kupci novih Teslinih poltovornjakov jih eno leto ne bodo smeli prodati

Slo-Tech - Kupci novega poltovornjaka Cybertruck, ki ga po vsem pompu že nestrpno pričakujemo s Teslinega tekočega traka, se bodo z njim vsaj za leto dni res poročili. Še pred splavitvijo, ki jo napovedujejo za 30. november, so v javnost prišli precej edinstveni pogoji nakupa, ki bi jih bolj pripisali kakšni programski opremi. Tesla v pogojih izrecno prepoveduje odsvojitev vozila v prvem letu lastništva.

Kdor bi želel vozilo prodati, mora imeti za to upravičene razloge, prav tako pa ga mora najprej ponuditi koncernu. Šele nato ga lahko proda tudi sam, če dobi od podjetja pisno dovoljenje. Tesla bo vozila odkupovala po prodajni ceni, zmanjšani za 0,25 dolarja na prevoženo milijo (0,14 evra na kilometer), obrabo in morebitne stroške potrebnih poravil.

V nasprotnem primeru kupcu grozi deaktivacija vozila na daljavo ali 50.000 dolarjev kazni ter prepoved nakupov vozil od Tesle v prihodnosti.

53 komentarjev

ZDA preiskujejo Teslinega Avtopilota

TechCrunch -
Ameriška zvezna agencija za cestno varnost (The National Highway Traffic Safety Administration oz. NHTSA) je začela preiskavo Teslinega sistema za avtonomno vožnjo. Kot so pojasnili, je razlog 11 prometnih nesreč Tesel od leta 2018, v katerih so bila udeležena tudi vozila za hitro posredovanje na cesti. Preiskava bo pokrivala Tesline modele Model Y, Model X, Model S in Model 3, skupaj gre za okoli 765.000 vozil, izdelanih po letu 2014.

Predstavniki NHTSA se bodo v preiskavi osredotočili na vprašanje, zakaj ima Autopilot težave pri srečanju s policijskimi, gasilskimi in reševalnimi vozili, zlasti če so ta ustavljena ob cesti, da bi opravljala svoje delo ob prometnih nesrečah. Večina od omenjene enajsterice nesreč se je namreč zgodila po sončnem zahodu, mesta nesreče so bila označena z običajnimi signali, kot so cestni stožci, osvetljeno tablo za opozarjanje s puščico ter lučmi za nujno vožnjo na vozilih za hitro posredovanje. Pri vseh teh nesrečah je bil v času pred trkom v vozilu...

75 komentarjev

Tesla Model 3 na preizkusu najvarnejši avtomobil vseh časov

Slo-Tech - Tesla ima že mogoče težave s proizvodnimi kapacitetami in spoštovanjem rokov, a na varnostnih preizkusih so njena vozila vedno v samem vrhu. Ameriška NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je novemu Modelu 3 podelila najboljšo oceno v zgodovini preizkusov. Avtomobil je v vseh kategorijah in podkategorijah dobil pet zvezdic, prav tako pa je dosegel najnižjo možno vrednost pri oceni verjetnosti poškodb potnikov - manj kot 6 odstotkov. Od leta 2011 so na prvih treh mestih te lestvice Model 3, Model S in Model X.

Omenjeni rezultat velja za varianto Model 3 Long Range Rear-Wheel Drive, a v podjetju pričakujejo, da bodo tudi ostale variante enako varne. Razlog za posebej dober...

20 komentarjev

Tesla odpušča slabo desetino zaposlenih

Slo-Tech - Kot poročajo mediji, bo podjetje odpustilo okoli 4100 delavcev, kar prestavlja 9 % delež vseh njihovih zaposlenih po svetu. Težka, a nujna reorganizacija, kot so jo poimenovali v podjetju, je posledica zaletavih odločitev pri proizvodnji Modela 3. Elon Musk je turobno novico v posebnem pismu osebno sporočil delavcem, pri čemer je še poudaril, da so se za odločen rez odločili zato, da ga v prihodnje ne bi bilo treba ponavljati. Tesla mora namreč prenehati z golim trošenjem sredstev in počasi postati dobičkonosna.

Borze so se na napovedi odzvale pozitivno, delnica podjetja je par odstotkov pridobila, bolj črnoglede pa so dolgoročne napovedi, saj je podjetje že nekaj časa znano kot problematično, analitiki celo ocenjujejo, da bo še pred koncem prvega četrtletja...

48 komentarjev

Tesla se približuje postavljenim ciljem

Slo-Tech - Tesla je danes objavila težko pričakovane podatke o proizvodnji svojih avtomobilov v prvem letošnjem četrtletju. V teh treh mesecih so izdelali 34.494 vozil, kar je njihov dosedanji rekord. Toda od tega je bilo 24 tisoč modelov S in X, kar je 12 odstotkov manj kot četrtletje pred tem. Z največjim zanimanjem smo čakali na podatek, da je Tesla naredila 9.766 modelov 3. To je bistveno bolje od četrtletja pred tem, ko jih je bilo zgolj 2.425, a še vedno manj od pričakovanj. Spomnimo, da je Elon Musk ob predstavitvi zadnjega poslovnega izkaza smelo najavil, da bo Tesla do konca marca zmogla tedensko narediti 2500 Tesel 3. Temu so se približali, saj so v zadnjem tednu proizvedli 2020 modelov, niso pa še tam. Do konca polletja naj bi bila ta številka še dvakrat večja.

Investitorji so za zdaj s...

38 komentarjev

Lanska prva smrtna žrtev asistenčnega sistema v Tesli odgovorna sama

Slo-Tech - V prvi prometni nesreči delno avtonomnega vozila, ki je zahtevala smrtno žrtev, je bil udeleženec tudi sam odgovoren za nezgodo, je pokazalo vmesno poročilo preiskovalne komisije NTSB (National Transportation Safety Board). Voznik ni upošteval varnostnih opozoril avtomobila, naj položi roke na volan, če bo treba upravljati z vozilom.

Spomnimo, da je maja lani Joshua Brown z velikansko hitrostjo v Tesli S trčil v prikolico tovornjaka, ki je peljala čez cesto in je avtopilot zaradi odbleska ni zaznal. Tesla je ves čas poudarjala, da Tesla S v resnici nima avtopilota, temveč zgolj pripomoček za ohranjanje razdalje do prednjega vozila in držanje linije. Zaradi tega morajo vozniki še vedno ves čas vožnje imeti roke na volanu. V trenutnih modelih je tako, da...

86 komentarjev