»

Začela se je doba Xiaomija

Slo-Tech - Pred četrtletjem se je Xiaomi komaj dobro prebil na drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov, minuli mesec pa je uvrstitev še izboljšal. V Counterpoint Researchu so izmerili, da je bil julija Xiaomi s 17,1-odstotnim tržnim deležem med proizvajalci pametnih telefonov vodilni. Na drugo mesto je zdrsnil Samsung s 15,7 odstotka, tretji pa je Apple s 14,3 odstotka.

Medtem ko je delež Appla in Samsunga z nihanji sorazmerno stabilen - julija sta oba zanihala navzdol - Xiaomi vse od leta 2017 vztrajno raste. Tedaj so začeli pri petih odstotkih, do danes so tržni delež že več kot potrojili. Samo v juliju je zrasel za četrtino, na roku pa mu gredo tudi težave Huaweija zaradi ameriške blokade. Xiaomijevi telefoni so še posebej priljubljeni na Kitajskem, v Evropi in Afriki. Ko se je svet po epidemiji začel pobirati, je Xiaomiju koristila tudi Samsungovo nedohajanje povpraševanja.

Xioami je resda začel kot poceni kopija Applovih telefonov, a je do danes z 58 modeli zgradil celovit...

76 komentarjev

Samsung vrača udarec, Xiaomi prehitel Apple

Slo-Tech - V četrtletju pred minulim je Huawei prevzel žezlo proizvajalca pametnih telefonov z najvišjim tržnim deležem, ki pa ga ni uspel zadržati dolgo. Tedaj so mu pomagali rezultati na Kitajskem, kjer je bil padec prodaje v primerjavi z ostalim svetom precej nižji, saj je pandemija tam popustila. Četrtletje pozneje se Samsung vrača na prvo mesto.

Z 22-odstotnim tržnimi deležem in 80 milijoni prodanimi telefoni je prepričljivo prvi, sledi pa mu Huawei s 14-odstotnim tržnim deležem. Na tretje mesto se je prebil Xiaomi s 13 odstotki, ki je s tem prehitel Apple (11 odstotkov). Sledijo azijski proizvajalci Oppo, Vivo, Realme, Lenovo in LG. Podobne rezultate so namerili vsi trije analitiki: IDC, Counter Point Research in Canalys.

Skupno je bilo v minulem četrtletju prodanih 354 milijonov pametnih telefonov, kar je več od pričakovanj spočetka pandemije. Na letnem nivoju to predstavlja zgolj 1,3-odstotni padec, je izračunal IDC. CPR, ki meri nekoliko drugače, je zaznal 366 milijonov prodanih...

21 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a...

16 komentarjev

Lani najslabše leto za proizvajalce pametnih telefonov

Slo-Tech - Analitiki v IDC so leto 2018 ocenili za najslabše leto pri prodaji pametnih telefonov v zgodovini, saj je prodaja upadla za 4,1 odstotka in se skrčila na raven iz leta 2014. Ker se cene telefonov dvigujejo, ljudje ostajajo zadovoljni s starejšimi telefoni, kar negativno vpliva na prodajo.

Apple torej še zdaleč ni edini proizvajalec pametnih telefonov, ki ima za seboj težko leto, je pa njegov 11-odstotni padec vseeno med večjimi. Za slabo prodajo izvršni direktor Tim Cook krivi gospodarsko upočasnjevanje na Kitajskem, močan dolar, nižje subvencije operaterjev in program za zamenjavo baterij. Samsung je lani zabeležil 5,5-odstotni padec prodaje. Zanimivo je, da so uspešnejši kitajski proizvajalci. Huawei je beležil kar 44-odstotno rast, prav tako sta rasla...

88 komentarjev

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Slo-Tech - V drugem četrtletju tega leta se je prvikrat zgodilo, da sta Android in iOS skupaj presegla 99-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov. Windows Phone je obstal pri 0,6 odstotka, BlackBerry pri 0,1 odstotka, vsi ostali operacijski sistemi pa imajo še manjši tržni delež. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 344 milijonov pametnih telefonov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tedaj sta omenjena prvaka sicer skupno obvladovala 96,8 odstotkov trga.

Med proizvajalci je na prvem mestu Samsung z 22,3-odstotnim tržnim deležem (+0,5 odstotne točke glede na lani), sledijo Apple z 12,9-odstotnim (-1,7 odstotne točke), Huawei z 8,9 odstotki, Oppo s 5,4 odstotki in Xiaomi s 4,5 odstotki. Preostali proizvajalci predstavljajo skoraj polovico trga, torej je...

44 komentarjev

Odpuščanja naznanjajo težke čase za proizvajalce pametnih telefonov

Ars Technica - Konkurenca na področju pametnih telefonov se zaostruje, saj višji segment čedalje trdneje obvladujeta Apple in Samsung, nižjega pa kitajski proizvajalci, kot je Xiaomi. O HTC-jevih težavah smo že pisali, ko je borza "ugotovila", da je podjetje ničvredno, saj je bila tržna kapitalizacija podjetja manjša od količine denarnih zalog in tudi od kapitala. HTC se zaveda, da imajo težave - v zadnjem četrtletju so ustvarili 250 milijonov dolarjev izgube, zato so najavili ambiciozen načrt prestrukturiranja in odpuščanja. Do konca leta bodo na cesto poslali 2250 ljudi, kar predstavlja približno 15 odstotkov vseh zaposlenih. Skupaj še z ostalimi ukrepi želijo stroške znižati za 35 odstotkov. Dražje pametne telefone in navidezno...

20 komentarjev