»

Zakaj igre stanejo $60?

Crispy Gamer - Na spletni strani Crispy Gamer so se vprašali, zakaj v ZDA skorajda katerakoli igra v katerikoli trgovini v kateremkoli delu države stane 60 dolarjev, vsaj ob izidu. Kot dokaz za to tezo so podali igre za vse tri pomembnejše konzole iz različnih žanrov in z različno dolžino zgodbe. Za $60 potrošniki namreč lahko kupijo igro, ki jo nato igrajo 100 oz. več ur, medtem ko na drugi strani nekatere igre za enako ceno ponujajo zgolj 10 oz. 20 ur preigravanja. O stvareh so zato povprašali Jesseja Divnicha, direktorja analitične družbe Electronic Entertainment Design and Research.

Najprej je 60 dolarjev, ki sestavljajo cene ene igre, razdelil na stroške in zaslužke posameznih členov v verigi. 20% oz. $12 dobijo prodajalci, ki igro fizično prodajo kupcem, $10 stane izdelava medija in njegovo razpošiljanje po svetu, 5 dolarjev pa porabijo za marketinški material, kot so posterji v trgovinah. Založniku tako ostane 30 do 35 dolarjev, iz katerih mora plačati razvijalca, svoje stroške in po...

66 komentarjev

Pomnilnik se cení

X-Bit Labs -

Sodeč po novici na X-Bit Labs, je pomnilnik za osebne računalnike vedno cenejši. Cena 256 Mb DDR SDRAM čipa je v manj kot dveh tednih padla za več kot tri odstotke na 4,35 dolarjev, medtem ko se je cena enakih DRAM čipov spustila kar za sedem odstotkov na 4,81 dolarja.

Analitiki pri Gartner Dataquest poročajo, da se je pomnilnik v zadnjem letu pocenil za slabo tretjino oz. približno devet odstotkov vsako četrtletje. No, kljub ugodnemu trendu za potrošnike ne pričakujte preveč, saj so proizvajalci pomnilnika že pred časom prišli k pameti, tako da cene niso več povsem proste, temveč delno regulirane, da držijo minimalen dobiček in ne zaidejo v izgube. Več o tem.

5 komentarjev

Hynix povečal proizvodnjo

The Register - Korejski proizvajalec pomnilniških čokoladic Hynix je najavil, da bo ponovno odprl tovarno v Oregonu. Pred zaprtjem so tam proizvajali 64 megabajtne module, sedaj pa bodo varili 256 MB DRAM module.

Pričakovan vpliv na trg je zvišanje cen 128 MB čokoladic ter znižanje cen 256 MB tablic. Seveda pa je to odvisno tudi od zalog pri prodajalcih računalniške, predvsem OEM opreme.

0 komentarjev

Cene pomilnika se še vedno višajo

The inquirer - Sodeč po novici na The Inquirerju, naj bi se cene DDR in SDRAM pomilnika še vedno višale tako na daljnem vzhodu, kot v Evropi. Bolj natančno, cena 256 MB DDR pomilnika naj bi se sedaj gibala med $55 in $60 dolarji, medtem pa naj bi bile cene 128 MB PC133 SDRAMa $18 dolarjev, 256 MB PC133 pa med $34 in $36 dolarji.
Čeprav so se cene postopoma višale skozi cel teden, pa naj bi bila prodaja pomilnikov ne tako velika. Zgleda, da kupci čakajo, da bodo videli, če se bodo cene RAMa spet znižale.

6 komentarjev

Kupite RAM!

The inquirer - Po nekaterih podatkih se nam obeta še cenejši ram, kot smo ga bili vajeni doslej. Na tej strani lahko za smešno ceno 65 $ kupite 512 MB PC 133 SDRAM-a v OEM obliki (brez škatlice, samo v vrečki). Sicer lahko tudi čakate in upate na prihodnja znižanja. Čeprav je RAM že tako ali tako poceni, da bolj ne bi mogel biti, tudi ponovna znižanja niso nemogoča.

4 komentarji

Kronične pocenitve pomnilnika

Mushkin - Če vsaj malo obiskujete našo stran, potem najbrž že veste, da so se pomnilniški moduli v zadnjem času drastično pocenili. Tako lahko pri različnih podjetjih dobimo 128 MB PC133 pomnilnika že za 25000 SIT, kar je v primerjavi s skoraj dvakratno ceno pred dobrim mesecem pravi blagoslov. Ampak, ker je vsake dobre stvari enkrat (največkrat prekmalu) konec, izgleda da bodo cene že spet narasle. Mushkin, ameriška internetna trgovina, je še včeraj ponujala 128 MB PC150 CAS2 module za izjemno nizkih 99$. Danes cena znaša že 119$. Btw, če hočete ta pomnilnik kupiti, skočite na to stran.

0 komentarjev