»

Aplikacija zVEM za dostop do portala eZdravje in potrdila COVID je na voljo

Slo-Tech - Na voljo je mobilna aplikacija zVEM, ki omogoča dostop do portala zVEM eZdravje in skladiščenje evropskega digitalnega potrdila za COVID (EU DCP). Trenutno jo lahko namestijo uporabniki Applovih naprav z iOS in Googlovih naprav z Androidom.

Portal zVEM eZdravje na enem mestu združuje vpogled in dostop do izvidov, receptov, napotnic, ki so shranjene v povezanih zbirkah za eZdravje. Vsebuje na primer informacije o čakalnih vrstah, možnost naročanja, izdanih in izkoriščenih receptih itd. Pogledamo lahko tudi, katere zdravstvene storitve smo uporabljali, koliko so stale, izvide in podobno. V aplikaciji je omogočen tudi dostop do digitalnih potrdil za covid, in sicer lahko dobimo potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju. Potrdilo prenesemo in sicer ga lahko posredujemo kot PDF, shranimo na napravo ali shranimo v mobilno denarnico, ki je v aplikaciji. Enolični identifikator na potrdilo je koda QR.

Potrdilo lahko dodamo tudi drugače, in sicer s skeniranjem kode QR (in ne s...

71 komentarjev

zVem marsikaj, vendar ničesar o 14. členu GDPR

Slo-Tech - Velike obdelave podatkov so zanimiva tema, saj se vedno znova postavlja vprašanje, ali jih znamo izvesti skladno z zahtevami Splošne uredbe o varstvu podatkov. Kot že nekajkrat, smo tokrat pod drobnogled spet vzeli obdelavo podatkov, katere namen je obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19. V preteklih mesecih smo se bolj podrobno ukvarjali z aplikacijo, namenjeno sledenju tveganih stikov, danes bomo pa svojo pozornost usmerili v aplikacijo za naročilo na cepljenje.

Splošna uredba o varstvu podatkov velja že od maja 2018, torej slaba tri leta. Do danes smo jo že dobro spoznali, vzpostavljene je tudi že precej nadzorne prakse, saj je IP v svoji zbirki odločb objavil že več kot 2400 dokumentov.

Pa poglejmo, kako se svojih obveznosti po Splošni uredbi loteva NIJZ.

Javno zdravje je primarni namen, ki ga zasleduje NIJZ. V okoliščinah, v katerih smo se znašli v zadnjem času zaradi COVID-19, je odigral pomembno vlogo. V teh dneh, ko so po letu dni trajanja pandemije na voljo...

43 komentarjev