»

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

USB 2.0 razširitvena kartica

System Cooling - USB 2.0 postaja standard, ki vedno bolj izpodriva svojega predhodnika USB 1.1. Ponuja nam namreč kar nekaj bonitet, najpomembnejša pa je zagotovo veliko večja prepustnost. No, večina novih plošč ima USB2.0 že integriran, če pa novo tehnologijo želite tudi na kakšni starejši plošči, vam lahko pride prav dodatna razširitvena kartica za PCI režo. Takšno kartico so si tokrat ogledali na SystemCooling in bili z njo sorazmerno zadovoljni. Klik!

1 komentar

Hammerji ter USB 2.0

X-Bit Labs - Govorice o AMDjevih problemih z načrtovanjem čipovja za novo generacijo procesorjev, imenovano Hammer, ne jenjajo. Nasprotno, vedno bolj določne so. Trenutno se na internetu pojavljajo špekulacije, da ima AMDjevo čipovje AMD-8000 težave z AMD-8111 I/O Hubom. Bistvo naj bi se skrivalo v USB 2.0 krmilniku vgrajenem vanj, ki naj bi deloval nepravilno v nekaterih primerih. Vsa stvar je šla že tako daleč, da je AMD naročil zunanjim proizvajalcem, naj izdelajo dodatni USB 2.0 krmilnik. Kako se bo to odražalo na cenah, sami stabilnosti ter fleksibilnosti čipovja, pa bo povedal čas. Klik!

1 komentar

AMD ter njegovih 64 bitov

DigiTimes - Dolgo časa so po spletu krožile govorice, zakaj bomo AMDjeve 64-bitne primerke videli z zamudo. Tokrat so DigiTimeovci o tej težavi povprašali kar podpredsednika razvoja platform ter naleteli na potrditev govorice. Za vse, ki še ne veste: K8 serija procesorjev bo zamudila zaradi težav s SOI proizvodnjo ter zato, ker kani AMD v K8 jedro uvesti še nekaj manjših popravkov. Prvi primerki procesorja naj bi v naše vode zašli z začetkom prihodnjega leta, medtem ko naj bi v široki trg prodrli nekje v sredini 2003. Za Bartone lahko tudi pričakujemo, da nas bodo presenetili zgodaj naslednje leto. Klik!

4 komentarji

USB 2.0 in Linux

ZDNet - Kljub temu, da je specifikacija USB 2.0 že kar 'stara' ter jo Okna podpirajo od nekje začetka tega leta, naprave pa še kanček dlje, prava podpora na Linux šele prihaja. No, naslednja verzija jedra, 2.5, hitro vodilo sicer podpira že nekaj mesecev, vendar ni namenjena širši (ne-razvijalski) javnosti. Prva 'prava' podpora standardu za množice naj bi nas tako ugledala v naslednji stabilni verziji jedra, to je 2.4.19. Klik!

0 komentarjev

USB 2.0 je še daleč...

X-Bit Labs - Čeprav je ideja za USB 2.0 standardom precej dobra, se stvar kot kaže še ne bo tako kmalu prijela. No ja, vsaj slišati je bilo lepo: popolna združljivost s starim USB 1.1 standardom ter kar 40 krat večja prepusnost... Toda uporabniki in proizvajalci so očitno preveč skeptični, saj kljub dobavljivosti kontrolerjev standard še ni niti malo razširjen. Za vgrajevanje USB 2.0 kontrolerjev na matične plošče se odločajo le redki (zaenkrat le Intel in MSI), od naprav pa je na voljo le par prenosnih diskov. Na žalost tudi nič ne kaže, da se bo situacija kmalu izboljšala. Večina proizvajalcev matičnih plošč bo namreč komaj v drugi polovici tega leta ponudila prve razširitvne USB 2.0 kontrolerje (zgrajene okoli NECovih in Phillipsovih čipov), vgradnja na high-end matične plošče pa se bo začela v prvi polovici 2002. Kdaj pa lahko USB 2.0 pričakujemo "navadni" uporabniki na "navadnih" ploščah? Vse kaže, da šele v drugi polovici 2002, ko bo tudi Intel predstavil ICH4 SouthBridge z vgrajenim USB...

2 komentarja

VIA pripravlja USB 2.0 krmilnik

X-Bit Labs - Iz Tajvana so pricurljale novice, da se VIA pripravlja na izdelavo posebnega VT1221 čipa, ki ni nič drugega, kot USB 2.0 krmilnik. Prvi primerki naj bi bili razposlani proizvajalcem matičnih plošč že zgodaj naslednje leto. Čip/krmilnik naj bi služil za premostitev časa do izida naslednje generacije VIAinih čipovij, ki bodo imela USB 2.0 že integriran. Vsekakor pohvalno!

0 komentarjev

i815EP prej, ICH3 pozneje

Intel - Pod velikim pritiskom proizvajalcev matičnih plošč je Intel premaknil izdajo i815EP čipovja že na zgodnji december. Gre za oskubljeno verzijo i815E čipovja brez vgrajene grafike in s precej nižjo ceno, v bistvu bi lahko rekli, da gre za pravega naslednika i440BX čipovja. Trenutno je potreba po takem čipovju na trgu velika, kar pa se utegne precej spremeniti s popularizacijo DDR čipovij, tako da je pritisk s strani proizvajalcev povsem razumljiv.Po drugi strani pa je Intel preložil izid ICH3 vmesnika, katerega glavna lastnost je bila podpora 6 USB 2.0 vtičom. Izid so preložili s polovice naslednjega leta na prvo četrtletje leta 2002. Ustrezno s tem so morali spremeniti tudi načrte z veznimi čipovji, kar pomeni, da bosta tako Brookdale kot Tehama-E uporabljala ICH2. Na srečo to ne pomeni, da USB 2.0 standard ne bo razširjen do začetka 2002, saj je že več proizvajalcev za december najavilo svoje USB 2.0 krmilnike za december. Podobno kot ATA66/ATA100 krmilnike jih bo mogoče...

0 komentarjev