»

Facebook predstavil VR konferečno okolje Horizon Workrooms

Facebook - Facebookova platforma družabnega VR programja Horizon bo dobila konferenčno aplikacijo Workrooms, ki naj bi bila eden začetkov tistega, kar si Mark Zuckerberg predstavlja pod nazivom metaverse.

Ko je Mark Zuckerberg pred mesecem dni pompozno oznanil, da v Facebooku aktivno in odločno snujejo Metaverse, ki bo po njegovem nič manj kot naslednik interneta, je vse skupaj še najbolj izpadlo kot dimna bomba, s katero je želel zakriti aktualne težave, s katerimi se podjetje srečuje. Toda pred dnevi smo vendarle dobili prvi praktični zametek nečesa, kar bi lahko peljalo v to smer, kajti podjetje je pognalo odprto beta testiranje VR-konferenčne aplikacije Horizon Workrooms, ki naj bi po njihovem eventuelno nasledila videokonferenčno programje, kot je Zoom. Zaenkrat je zanjo nujno potrebno imeti Oculusove naočnike Quest 2 (enica ne zadostuje), Mark in druščina pa še ne govorijo, kdaj se lahko nadejamo končne inačice.



Workrooms podpira do 50 uporabnikov, od tega 16 s čeladami na glavi in...

5 komentarjev

Mark Zuckerberg še vedno verjame v Metaverse

Slo-Tech - V Facebooku so oblikovali namensko skupino za razvoj Metaversa, vseobsegajočega VR okolja, ki naj bi ne le združevalo vse VR in AR izkušnje, temveč nadomestilo današnji internet. Toda analitiki se sprašujejo, ali ni objava zgolj poskus skreniti pozornost s kopice problemov, s katerimi se podjetje trenutno sooča.

Konec junija je Mark Zuckerberg v interni predstavitvi zaposlenim v Facebooku razgrnil načrte o dolgoročni izgradnji Metaversa: virtualnega okolja prihodnosti, ki bi bilo v grobem funkcijsko podobno internetu, a na bistveno višji izkustveni ravni, saj bi se ljudje v njem skozi VR tehnologijo gibali na intuitivnejši način. Seveda gre za že dobro znan koncept iz znanstvene fantastike, ki je ime dobil v romanu Snow Crash Neala Stephensona, do danes pa smo ga lahko v takšni ali drugačni obliki videli že v obilici filmov in knjig, na primer Matrici ali Ready Player One. Pred tednom dni je v intervjuju za The Verge namero naznanil tudi širši javnosti, a nekaj več konkretne teže...

7 komentarjev

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Facebook - Iz Facebooka so sporočili, da pričenjajo s preizkušanjem predvajanja ciljanih oglasnih vsebin znotraj iger in drugih VR okolij svoje platforme z naočniki Oculus. Pri tem bodo uporabljali osebne podatke uporabnika, zbrane na družbenem omrežju Facebook.

Ko je lansko poletje prišla novica, da bo za rabo Oculusovih naočnikov kmalu obvezna povezava v Facebookov uporabniški račun, je bilo jasno, da skušajo Mark Zuckerberg in druščina oglaševalsko dejavnost, ki je njihov daleč največji vir prihodkov, dvigniti na novo raven. Po tem, ko so prejšnji mesec pričeli oglase najprej testno predvajati v Oculusovi aplikaciji, si reklame sedaj pot utirajo tudi v same VR igre. Pri čemer gre - pozor - za ciljano oglaševanje na podlagi podatkov, ki jih velikan o uporabniku zbere preko družbenega omrežja Facebook. Prva igra s takšno funkcionalnostjo je Blaston, v kratkem naj bi sledile še druge. Verjetno slej ko prej tudi Beat Saber, katerega razvojni studio je pod Facebookovim okriljem.

Podrobnejši...

19 komentarjev

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

GamesIndustry.biz - Kdor je povezal svoja uporabniška računa na omrežju Facebook in v VR okolju Oculus, prvega ne sme pobrisati, ker tako izprazni tudi drugega.

Poleti so v Facebooku ljubitelje navidezne resničnosti razburili z zahtevo po obvezni rabi njihovega družbenega omrežja v spregi z Oculusovimi VR naočniki, kar naj bi poskrbelo za kvalitetnejšo rabo in naprednejšo vsebino, a je naletelo na praktično univerzalen odpor širom skupnosti. Čeprav bo združitev Facebookovega in Oculusovega uporabniškega računa za starejše izdelke obvezna šele z letom 2023, pa to že velja za najnovejše, kot je Oculus Quest 2. In nekateri uporabniki so sredi oktobra že poročali o posebni dodani vrednosti storitve, saj jim je podjetje iz nejasnih razlogov blokiralo račun na družbenem omrežju, s čimer je njihov Quest 2 postal drag "obtežilnik za papir". Problem je bil očitno zvečine vezan na uporabniške račune, ki so jih ljudje na Facebooku ustvarili na hitro, zgolj za rabo VR očal, in tako niso zadoščali muhastim...

26 komentarjev

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Road to VR - Pri Facebooku so objavili, da se bodo kupci novih Oculusovih VR naočnikov od oktobra dalje primorani za njihovo rabo prijaviti s Facebookovim računom, medtem ko bo združitev Oculus IDja obstoječih uporabnikov s Facebook accountom izvedena z začetkom leta 2023. Ukrep je spričo Facebookove prakse obupnega ravnanja z osebnimi podatki že sprožil številne kritike.

Že ko je Facebook pred šestimi leti za dve milijardi dolarjev kupil snovalce VR naprav Oculus, so se pojavili očitki, da gre firma na pot prisilne tesnejše vključitve v Facebookov ekosistem. Ustanovitelj Palmer Luckey je takrat (ob zagotovilih krovnih lastnikov) poudarjal, da raba družbenega omrežja pri koriščenju VR očal ne bo potrebna. Toda časi so se spremenili; večina prvotnih šefov Oculusa je spakirala kovčke in so jih nadomestili Zuckerbergovi ljudje, po drugi strani pa Facebook vse bolj odločno združuje svoje platforme. Posledica tega je sedaj novica, da bo raba Oculusovih naočnikov za navidezno resničnost neobhodno...

13 komentarjev

Facebookova konferenca F8 odpovedana, GDC preložen

Slo-Tech - Koronavirus jemlje nov davek med letošnjimi tehnološkimi dogodki. Po sejmu MWC je tako odpovedana Facebookova razvijalska konferenca F8, medtem ko Game Developers Conference prestavljajo na poletje.

Dogajanje v preteklem tednu je bilo na moč podobno tistemu pred odpovedjo sejma Mobile World Congress: najprej sta 20. februarja Sony in Facebook prva oznanila, da se zaradi grožnje koronavirusa SARS-CoV-2 ne bosta udeležila največjega dogodka za razvijalce iger na svetu, prireditve Game Developers Conference v San Franciscu, ki bi se morala pričeti 16. marca. Nato so sledili Electronic Arts, Unity, Microsoft, Epic Games in Activision/Blizzard, kar je bilo preveč in organizatorji so morali včeraj vreči puško v koruzo. Toda v nasprotju z MWC se letošnji organizaciji konference niso odpovedali v celoti, temveč trenutno načrtujejo izvedbo v še nedoločenem poletnem terminu. Del predavanj in dogodkov v okviru GDCja, kot je Independent Games Festival, pa bodo prestavili na splet.

Za...

2 komentarja

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

vir: Oculus
Oculus - Šesto konferenco Oculus Connect so pri Facebooku prvenstveno osrediščili okrog naočnikov Quest, ki bodo dobili možnost povezave s PCjem, gibalni nadzor z rokami in še nekaj drugih bonbončkov.

Ko je Mark Zuckerberg prišel na oder konference Oculus Connect 6 v San Joseju, se je pohvalil, da so uporabniki na tržnici Oculus Store doslej zapravili že prek sto milijonov ameriških dolarjev. Malce presenetljivo pa je, da naj bi kar petina tega zneska odpadla na vsebine za Quest, kar je ogromno ob dejstvu, da je na trgu šele štiri mesece. Zato je podjetje tem brezžičnim naočnikom namenilo precej pozornosti. Najprej z nenadejano najavo, da že novembra dobi programsko posodobitev, s katero bo moč napravo preko kabla USB-C povezati s PCjem in jo tako spremeniti iz samostojnih VR očal v klasične ožičene! Pozneje je John Carmack pojasnil še, da je njihov končni cilj takšno povezavo s PCjem spremeniti v brezžično. Zanimivo bo videti, koliko bo to vplivalo na prodajo Rifta S. Naslednje leto...

8 komentarjev

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Road to VR - Facebook je na GDCju predstavil VR naočnike Oculus Rift S, spomladansko posodobitev izvirnega Rifta, ki ga bodo s tem umaknili iz prodaje.

Kdor mrzlično pričakuje Oculusove naočnike Rift 2, se bo očitno še načakal, kajti Facebook je na letošnjem Game Developers Conferencu najavil zgolj pomladitev, imenovano Rift S. Njena osrednja novost je notranji sistem za orientacijo v prostoru, zasnovan okoli petih vgrajenih kameric. Rift S tako ne potrebuje zunanjih satelitov kot izvirnik in se bo po zmogljivostih sobne navidezne resničnosti bolje kosal z Vivom. Območje igranja je večje kot prej in ga bomo enostavno zarisali s kontrolerjem, kamere pa omogočajo predvajanje realne slike (passthrough). Zaradi sprege z omenjenimi kamericami so morali preoblikovati...

8 komentarjev