»

Poteka hekerski napad na Nvidio

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih je v zadnjih dneh Nvidio prizadel močan hekerski napad z izsiljevalskimi virusi, ki pa sicer ni povezan s trenutnim vojskovanjem v Ukrajini. Nvidia je v petek zvečer uradno potrdila vdor in dejala, da preiskujejo napad na računalniške sisteme. Dodali so, da napad ni vplival na njihovo poslovanje, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Napadalci naj bi odnesli približno 1 TB podatkov. Odgovornost za napad je prevzela hekerska skupina LAPSU$ iz Južne Amerike, ki se ukvarja z izsiljevanjem. Trdijo, da jih je po incidentu Nvidia napadla nazaj in vdrla v njihove strežnike, česar ni bilo možno neodvisno preveriti in kar se v resnici sliši precej nenavadno.

Kakorkoli, na Nvidiini strani so imeli izpad sistema za elektronsko pošto in razvijalskih orodij. Telegraph ob tem opominja napade SolarWinds. Nvidiina ključna naloga bo sedaj preveriti sistem in zagotoviti integriteto, da ne bi napad vanje zanesel zlonamerno kodo, ki bi jo potem napadalci podtaknili Nvidiinim strankam.

...

13 komentarjev

Cozy Bear ne počiva

Microsoft - Iz Microsofta so v razmeroma skopem sporočilu opozorili na nov napad s strani hekerske skupine Nobelium, kar je njihovo poimenovanje združbe APT29, oziroma Cozy Bear. Tokratni podvig je bil manjšega obsega, toda z važno podrobnostjo: začel se je z vdorom v računalnik enega od Microsoftovih uslužbencev.

Hekerska grupa Nobelium je ta hip brez dvoma eden najbolj poznanih globalnih kiber-napadalcev, saj je v lanskem letu zagrešila enega največjih hekerskih vdorov v zgodovini, ko se je skozi okuženo programsko opremo podjetja SolarWinds pretihotapila v vrsto pomembnih ameriških podjetij in agencij. Kdo natančno skupino sestavlja, še vedno ni čisto jasno; zelo verjetno se večinsko prekriva z že dlje časa razvpito rusko združbo Cozy Bear. Američani so še vedno trdno prepričani, da gre za Ruse, tesno povezane s tamkajšnjo obveščevalno službo. Gotovo pa gre za organizirano skupino, katere delovanje je zastavljeno na dolgi rok, kar Američani imenujejo persistent threat actor. Tako so v...

5 komentarjev

Napadalci SolarWinds znova udarili s phishing kampanjo

Primer phishing sporočila. Vir: Microsoft

Slo-Tech - Kot so sporočili iz Microsofta, je minuli teden vnovič potekala obsežna phishing kampanja, izvajala pa naj bi jo ruska hekerska skuina Nobellium, znana tudi pod imeni APT29, Cozy Bear in the Dukes, sloveča tudi po lanskih napadih SolarWinds. Tokratni napad je obsegal pošiljanje phishing sporočil na okoli 3000 naslovov v približno 150 podjetjih in drugih organizacijah. Pošta je prihajala z uradnega marketinškega poštnega računa ameriške Agencije za mednarodni razvoj (USAID), nad katerim so si napadalci že prej uspeli zagotoviti nadzor.

Nekatera sporočila so vsebovala povezavo s klikabilnim naslovom, denimo Trump objavil nove dokumente o volilni prevari, po kliku se je uporabnik sprva našel na dejanskem strežniku z imenom Constant Contact service USAID, od koder so ga nato preusmerili na strežnik Nobelliuma, kjer je skupek kode v JavaScriptu prenesel in pognal zlobno kodo in v sistem prenesel ISO datoteko. Ta je vsebovala PDF datoteko, LNK datoteko z imenom Reports in skrito...

2 komentarja

Exchange strežniki zdaj napadeni še z ransomwarom

bleepingcomputer.com - Nedavno razkrite ranljivosti v poštnih strežnikih Exchange zdaj nepridipravi izkoriščajo še za nameščanje izsiljevalske zlobne kode, so sporočili iz Microsofta. Gre za novo obliko ransomwara, znano pod imenom DoejoCrypt oz. DearCry, ki izkorišča iste ranljivosti, kot jih je uporabila hekerska skupina Hafnium, domnevno povezana s kitajskimi oblastmi.

Microsoft je pred tednom dni sicer objavil popravek, ki pa ne pomaga, če so bili strežniki napadeni že pred tem in ranljivost izkoriščena za namestitev zlobne kode. Kot pojasnjujejo, so pripadniki Hafniuma ranljivosti najverjetneje izkoristili za zbiranje obveščevalnih podatkov, pozneje, nekje po 9. marcu, pa so se jih z drugimi, beri izsiljevalskimi nameni, poslužile še številne druge vdiralske skupine, ki trenutno aktivno napadajo strežnike v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Ameriški FBI in CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) sta že objavila opozorilo, da ranljivost predstavlja veliko nevarnost za podjetja in kot

11 komentarjev

ZDA pod udarom širokopoteznega hekerskega napada

The New York Times - Vse kaže, da so ruski državni hekerji v izredno ambicioznem in dalj časa trajajočem napadu pridobili dostop do pomembnih podatkov v več ameriških vladnih ustanovah ter večjih podjetjih, po tem ko je preiskava prejšnjetedenskega vdora v podjetje FireEye razkrila, da so zlikovci kompromitirali sistem za posodabljanje razširjenega omrežnega programja firme SolarWinds.

Vdor v varnostno družbo FireEye, o katerem smo poročali prejšnji teden, bi kaj lahko bil samo še eden od primerov ravsanja malopridnih hekerjev z varnostnimi strokovnjaki. Toda ko so FireEyejevi uslužbenci dodobra analizirali nerodni incident, so odkrili, da se zadaj v resnici skriva ena najbolj impozantnih in obsežnih hekerskih kampanj v zgodovini! Napadalci so se v sistem namreč pritihotapili skozi okuženo posodobitev za programje za nadzor omrežij Orion, podjetja Solarwinds. Problem? Orion širom sveta uporablja dobrih 33.000 podjetij in državnih organizacij, med katerimi je večina ameriških zveznih agencij, podjetij...

17 komentarjev

FireEye žrtev vdora, napadalci med drugim odnesli Red Team orodja

vir: Pixabay

vir: bleepingcomputer.com
bleepingcomputer.com - Iz znanega ameriškega varnostnega podjetja FireEye so sporočili, da so neznanci uspešno vdrli v njihov sistem in med drugim dostopali tudi do njihovih orodij, ki jih uporabljajo za t. i. Red team teste pri svojih strankah. Napadalci so med napadom skušali zbrati tudi podatke o strankah FireEya, zlasti tistih na ravni svetovnih vlad, za zdaj še ni znano ali jim je to tudi uspelo.

Kot so sporočili iz podjetja, vse kaže, da za napadom stoji ena od hekerskih skupin, povezana s tajnimi službami ene od držav. CEO Kevin Mandia je pri tem ocenil, da gre za eno od držav z najbolj razvitimi kapacitetami za izvajanje informacijskih napadov. Časnik Washington Post pa iz svojih virov poroča, da je napad najverjetneje izvedla ruska skupina APT-29, bolj znana pod imenom Cozy Bear.

Da je temu tako kaže način vdora, ki je bil posebej ukrojen za ciljanje FireEya, pri čemer je bila uporabljena taktika, ki ovira forenzično preiskavo dogodka, prav tako so bila neučinkovita orodja, ki naj bi zaznala...

1 komentar

Google je lani razposlal 40.000 opozoril pred državnimi hekerji

vir: Threat Analysis Group

vir: Google Research Blog
Google Research Blog - Pri Threat Analysis Group (TAG) - ta deluje pod okriljem Googla - so v poročilu razkrili, da so lani odposlali 40.000 opozoril pred informacijskimi napadi, ki jih izvajajo z nekaterimi državami povezane hekerske skupine. Med lastniki ogroženih računov so bili predvsem politiki, disidenti, novinarji in geopolitični nasprotniki domnevnih napadalcev. Število opozoril je približno za četrtino nižje, kot je bilo v letu 2018, večinoma zaradi ostrejše varnostne politike, ki jo je medtem uvedel Google. So pa napadalci sočasno ob zmanjšanju števila napadov pri teh postali bolj odločni.

Povečalo se je zlasti število phishing napadov, pri katerih so se napadli izdajali za novinarje ali pa za kak znan medij. V teh primerih je šlo večinoma za to, da so storilci želeli med resnične novinarje razširiti kakšno lažno novico ali pa vzpostaviti prijateljsko vez s kakim novinarjem. V tem primeru je žrtev čez določeno obdobje praviloma prejela elektronsko sporočilo s pripeto zlobno kodo. Napadalci so...

5 komentarjev

Vdor v ICANN

ICANN - Naslednja žrtev v vrsti hekerskih napadov je svetovni upravljavec vrhnjih domen ICANN, ki je bil novembra letos tarča organiziranega ciljanega napada (spear phishing), so sporočili. Za zdaj še neznani napadalci so odnesli precej osebnih podatkov zaposlenih in strank. Ugotavljajo, da je šlo za klasični napad z ribarjenjem, kjer so zaposleni prejeli zlonamerno elektronsko pošto, ki je bila oblikovana kakor legitimna.

Odnesli so prijavne podatke za dostop do elektronske pošte zaposlenih v ICANN-u. Poleg tega so pridobili popoln administratorski dostop do datotek centraliziranem sistemu s podatki o časovnih pasovih (Centralized Zone Data System), kar vključuje imena, naslove, elektronske naslove, telefonske številke, uporabniška imena in gesla vseh uporabnikov. Gesla so bila shranjena v zgoščeni vrednosti z...

1 komentar