»

Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Slo-Tech - Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost...

20 komentarjev

Windows 10 Update 21H1 na voljo

Slo-Tech - V začetku tedna je izšla prva letošnja posodobitev Windows 10, ki nosi oznako 21H1 (oziroma May 2021 Update). Udeleženci programa Windows Insider so jo lahko preizkušali že od začetka leta, sedaj pa jo lahko namesti slehernik (Settings Update & Security Windows Update). Posodobitve ne bodo dobili vsi hkrati, temveč jo Microsoft odmerja korakoma, če bi se slučajno odkrila kakšna napaka, da ne bi onesposobili preveč računalnikov. Prvi jo bodo dobili sistemi, kjer je najmanj možnosti, da bi šlo kaj narobe glede združljivosti. Trenutno je na voljo za imetnike Windows 10 verzije 2004 (20H1). Sneti jo je moč tudi z interneta kot datoteko ISO ali dobiti prek vseh ostalih standardnih kanalov Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business, MSDN in Volume Licensing Service Center (VLSC).

Nova verzija ne nosi veliko novosti. Po novem podpira več kamer v Windows Hello, izboljšan je Windows Defender Application Guard ter Group Policy v Windows Management Instrumentation....

19 komentarjev

Poslavljajo se ikone Windows 95 - iz Windows 10

Slo-Tech - Legendarne ikone, ki jih je prvikrat prinesel Windows 95, so se obdržale četrt stoletja. Čeprav je Microsoft polikal grafični vmesnik novih verzij Windows, so se na nekaterih mestih še vedno našle tudi stare ikone (diskete, monitor za hibernacijo itd.). Pogled v datoteko shell32.dll razkrije osnovne sistemske ikone, ki so na razpolago. In te se bodo posodobile.

V Windows 10 Sun Valley Update bodo izginile še zadnje stare ikone, ki so bile enake kot v Windows 95. Nadomestile jih bodo ozaljšane verzije, ki so bolj podobne tistim iz Microsoft 365 oz. Microsoft Launcherja. Nova posodobitev bo izšla predvidoma oktobra. Kaj točno bo v njej, še ni jasno, jo je pa Microsoft označil kot celovito vizualno pomladitev.

Čeprav je Windows 10 moderen operacijski sistem, se mu mestoma še vedno pozna, da je nekoč pred davnimi časi obstajal MS DOS, s katerim so bile vse naslednje verzije Windows vsaj deloma združljiv. In tako niti danes, leta 2021, v Windows 10 ne moremo ustvariti datoteke z...

28 komentarjev

Izšla nova verzija Windows 10

Slo-Tech - Z izidom Windows 10 smo se po Microsoftovih besedah poslovili od izhajanja novih verzij, temveč bo odslej vse skupaj eno kontinuirano nadgrajevanje. Obljubljajo, da bodo vsako leto izdali dve večji posodobitvi, kamor sodi tudi tokratna. Windows 10, ki je po tem tolmačenju zadnji Windows, je danes dobil novo nadgradnjo. Windows 10 November 2019 Update ali verzija 1909, kot se tehnično imenuje, je bolj podobna servisnim paketom (Service Pack), ki smo jih poznali v Windows NT, kot pa novi inačici Windows 10. Večina novosti je skritih pod pokrovom, kjer bodo prinesle hitrost, stabilnost in zanesljivost, medtem ko novih funkcionalnosti ni veliko.

To bomo opazili že pri hitrejši namestitvi, saj nova verzija v resnici sedi na Windows 10 May 2019 Update in ne predstavlja novega operacijskega sistema. To hkrati pomeni, da je precej manj možnosti, da gre kaj katastrofično narobe, kot se je zgodilo z zadnjo posodobitvijo. Nova verzija, ki se namesti sama ali pa ji pomagamo, bo h končnim...

45 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev