»

Nov Xeon splavljen

X-Bit Labs - Kot se je po spletu napovedovalo že nekaj tednov, je Intel danes uradno splavil svoj nov strežniški procesor Xeon. Njegova najnovejša reinkarnacija tiktaka pri 3.06 GHz. Zanimivo je predvsem dejstvo, da Intel okrog današnje uradne splavitve ni delal velikega pompa; verjetno ozirajoč se na tovarno v Santa Clari, ki je že pred uradnim izidom dotične procesorje dobavljala gigantoma Dellu in HP. Skladno s predstavitvijo procesorja je Intel spustil tude cene ostalih procesorjev, o čemer smo že poročali. Le da omenimo, cene starejših Xeonov se bodo spustile za 11-16 %. Detajlne informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Pentium 3 1.33 GHz na policah

X-Bit Labs - Odkrito povedano, da sem kar malce zmeden, ko se začne debata o frekvencah najnovejših Pentium 3 alias Tualatin procesorjev, saj mi enostavno ni jasno, zakaj Intel tako zavlačuje s predstavitvam hitrejših procesorjev iz te družine. Zadnji primerek iz te družine je bil procesor, ki je deloval s frekvenco 1.2 GHz, hitrejših koščkov silicija pa kar ni in ni bilo na spregled. Je bilo to samo zatišje pred nevihto? Recimo, saj je Intel pred kratkim predstavil Tualatina, ki deluje s kar 1.33 GHz. Upajmo, da bomo deležni še kakšnega novega Tualatina.

0 komentarjev

Intel v juriš

X-Bit Labs - Ja, Intel namerava narediti ponovno revolucijo v nizkoproračunskih procesorjih po izdaji prvega Celerona s sekundarnim predpomnilnikom. Intel namerava namreč izdati Celeron procesorje, temelječe na Tualatin jedru. Zakaj bo Intel z izdajo Celerona 1000A (heh, to me res spomni na 300A ) pridobil? Ker je procesor grajen v .13 mikronski tehnologiji, ni logičnega dvoma v neoverclockabilnost. Če upoštevamo, da se lahko Tualatini, frekvenčno enaki AMDjem, lahko celo kosajo v zmogljivostih ter vzamemo v račun tudi to, da ima AMD strašne probleme z dobavljanjem svojih Duronov, zgrajenih na Morgan jedru, lahko rečemo samo tole - dobra poteza. X-Bitovci na širše.

5 komentarjev

Tualatin 1.33 GHz?

X-Bit Labs - Pojavila se je indikacija, da so Intelovci začeli razpošiljati svojo 1.33 GHz izvedenko Tualatin procesorja z 256 KB predpomnilnika. Ni dvoma, tako x-bitovci, da se je Intel spustil v masovno izdelavo procesorja, vprašanje je le, heh, kam točno ga misli vtikati. Procesorja namreč še ni na uradnem Intelovem ceniku. Bomo v kratki prihodnosti stare BX legende sparjali z 1.33 GHz Tualatinom?

0 komentarjev

Še malo o AMD XP

The inquirer - Kot da že nismo slišali dovolj o novih AMDjevih kavnih mlinčkih, vam lahko danes uradno potrdimo cene, pod katerimi se bo (v ZDA) prodajal procesor AMD XP.
 • 1.5 GHz PR (1.33 GHz) - $119
 • 1.6 GHz PR (1.4 GHz) - $129
 • 1.7 GHz PR (1.47 GHz) - $169
 • 1.8 GHz PR (1.53 GHz) - $199


 • Petdeset tolarskih tisočakov, kot bo zadeva stala v ZDA, za 1.53 GHz (1.8 GHz po AMDjevi skrajno glupi PR inačici) procesor ni veliko. Če upoštevamo vse razmere, bi se moral v Sloveniji prodajati po ceni okroglih 60.000 SIT. Cene pa bodo, se ve, še nižje, in to zaradi prežeče nevarnosti po imenu Intel Pentium 4 2.0 GHz. Vesel je to boj .

  4 komentarji

  O Palominih

  The Register - Vem, vem... Vsi jih čakamo, njih pa od nikoder. Čeprav se v slovenskih trgovinah da kupiti Palomino MP, je ta dražji od desktop Palomina, ker MP podprira več-procesorsko delovanje. Če je novica na The Register resnična, bo AMD začel procesorje razpošiljati 9. oktobra. No, frekvence in njihove nove oznake bodo takšne:
  • XP 1500 - 1.33GHz
  • XP 1600 - 1.4GHz
  • XP 1700 - 1.47GHz
  • XP 1800 - 1.53GHz
  Vse o tem tu.

  3 komentarji

  Testiranje procesorjev v Photoshopu

  X-Bit Labs - Ker vsi ne potrebujejo procesorja samo za igranje najnovejših iger, ampak tudi za resno delo, se je ekipa X-bit labsov odločila, da v Photoshopu stestira nekaj najzmogljivejših procesorjev iz družin Athlon, Pentium 3 in Pentium 4. X-bitovci so vse procesorje poslali skozi serijo bolj ali manj zahtevnih testov in prišli do ugotovitev, da so Athloni še vedno tisto pravo, če iščete dokaj poceni a zmogljiv procesor, čeprav jih najnovejši Pentiumi 4 pri 1.7 GHz posekajo na celi črti. Roko na srce, rezultati so se razlikovali samo za nekaj sekund ali največ za kakih 10 sekund, kar pa ne upraviči naložbe v dražje Pentiume 4. No, X-bitovci pa niso samo testirali, ampak so tudi razložili, zakaj utegne biti Photoshop v nekaterih primerih precej nezanesljiv pripomoček za testiranje.

  3 komentarji

  lunijeve nove igračke

  Jaz - Hehe, danes zjutraj me je nadvse razveselil paketek, ki so mi ga poslali prijazni možiclji iz Electre. Gre namreč za Gigabyte GA-7DX DDR ploščo, 256MB PC2100 Thermaltake pomnilnika, TBird 1.33GHz ter Copper Orba. Polna hiša veselja za celo družino! Sicer zadeve še nisem imel časa testirati, sem pa posnel nekaj slikic za spodbujanje žlez za slinjenje... Mimogrede, TBird je AXIA Y model, tako da navali narod (spomnil sem se pogledati, ker so me nekateri spraševali kje se dobijo Y serije)!

  6 komentarjev

  Athlon DDR vs Pentium4

  Tech Report - The Tech Report je izvedel zelo zanimiv test, v katerem so direktno primerjali Pentium4 in Athlon. Gre seveda za najmočnejše predstavnike obeh strani trenutno dobavljive, torej P4 1.5GHz in Athlon 1.2GHz, podprt s DDR pomnilnikom (škoda, da niso imeli na voljo 1.33GHz TBirda). Sicer je Intel že po nazivni frekvenci za 300MHz hitrejši od Athlona, toda test je vseeno mogoče vzeti kot objektiven (čeprav bi primerjava 1.4GHz P4 in 1.33GHz Athlona bila bolj na mestu). Oba sistema so spustili skozi velikanski set benchmarkov, izsledke pa si lahko ogledate tukaj. Povzetek: kupite TBirda .

  3 komentarji