»

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

vir: ARM
ARM - V Armu so v razmeroma površinski najavi zaokrožili drugo generacijo platform za oblačno računalništvo Neoverse, in sicer z arhitekturama V2 ter E2.

Pred slabimi štirimi leti so pri Armu odšli zmešat štrene Intelu in AMDju še na strežniškem oziroma superračunalniškem področju in lansirali platformo Neoverse z namenskimi arhitekturami za obdelavo velikih količin podatkov ter strojno učenje. Sestavljajo jo tri veje: V je usmerjena v surovo zmogljivost; N v učinkovitost na vat ter prilagodljivost; linija E pa vsebuje manjše procesorje za naprave na robu (edge computing). Na opisani osnovi smo že videli več uspešnih rešitev, kot sta Amazonova družina procesorjev Graviton in pa Ampere Altra, kmalu pa utegnemo dobiti tudi zmogljive izdelke iz Nvidie. Arhitektura N ostali dve malo prehiteva, zato smo predstavitev N2 videli že lansko pomlad, sedaj pa so v podjetju predstavili še drugo generacijo arhitektur V in E.

Poglavitna novost je prehod na ukazni zbir Armv9 in s tem povezane...

2 komentarja

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

vir: Intel
Intel - Le slab mesec po AMDju imamo tudi osvežitev Intelove linije strežniških procesorjev, saj so v Santa Clari splovili tretjo generacijo čipov Xeon Scalable, na osnovi arhitekture Ice Lake SP.

Intelove serije strežniških procesorjev v arhitekturnem smislu tradicionalno zaostajajo za prenosniškimi in namizniškimi, zato je bila pri posodobitvi čipov tokrat še vedno na redu arhitektura Ice Lake, čeprav smo jo v napravah za domače uporabnike videli že leta 2019. V podjetju so jo prvotno nameravali na trg poslati že lani, a so jo kot večino stvari močno zaznamovale Intelove težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Tretja generacija strežniških čipov Xeon Scalable, na podlagi Ice Laka SP, je tako bistven napredek glede na prejšnje Xeone, saj gre za prve Intelove strežniške procesorje na 10 nanometrih, toda v tržnem smislu zaostajajo za AMDjem, potrebno pa je omeniti tudi rastočo konkurenco rešitev na osnovi Arma, kot sta Amperova Altra in Amazonov Graviton2.



Novi Xeoni Scalable so...

17 komentarjev

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

vir: Intel
Intel - Intelovo predstavitev na letošnjem CESu smo večjidel čakali zaradi prihajajoče družine namizniških procesorjev Rocket Lake-S, ki pa je bila na koncu še najmanj zanimiv del šova, saj smo videli kar nekaj novih prenosniških modelov.

Če smo pri AMDju letošnjo sejemsko tiskovko pričakovali zaradi lansiranja prenosniških čipov, je bilo pri Intelu ravno obratno: po lanski uspešni splovitvi procesorjev Tiger Lake imajo za letošnji marec v načrtu prihod namizniških izvedenk enajste generacije Core, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Glede na pretekle napovedi bo šlo za nenavadnega križanca raznih obstoječih CPUjev, saj bodo tudi rakete še vedno v napravljene 14 nanometrih: jedra Sunny Cove iz Ice Lakov so "prevedli" nazaj na 14 nanometrov in dobili Cypress Cove. Zato se poraja veliko vprašanje, kako bodo v podjetju zauzdali električno porabo in ali bodo sploh konkurenčni AMDjevi uspešnici po imenu Ryzen 5000. Žal tudi tiskovna konferenca (krajši video povzetek) ni dala pravih odgovorov, saj...

24 komentarjev

Intel lansiral procesorje Comet Lake, brate Ice Lakov

AnandTech - Intel je zaokrožil avgustovski nastop desete generacije procesorjev Core za mobilne naprave z lansiranjem niza Comet Lake. Gre za sorodnike nedavno splovljenih Ice Lakov, ki pa so napravljeni v starejšem, 14-nanometrskem proizvodnem načinu in brez naprednega grafičnega vezja; toda po drugi plati vsebujejo edinega Intelovega šestjedrnika za varčne prenosnike ta hip.

V modrem taboru so v začetku meseca naznanili razpoložljivost procesorjev Core desete generacije za varčne prenosnike, ki jih poznamo pod kodnim imenom Ice Lake. Toda to je bila v bistvu zgolj prva polovica repertoarja. Zaradi bržkone nezavidljive proizvodnje 10-nanometrskih čipov, pa tudi specifične zgradbe Ice Lakov z zajetnim in zmogljivim GPUjem 11. generacije, ki ga ne potrebuje sleherna...

33 komentarjev

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

AnandTech - Pri Intelu so na presenetljivo obsežni tiskovni konferenci najavili praktično vse letošnje novosti, namenjene podatkovnim centrom. Splovili so novo linijo procesorjev Xeon na arhitekturi Cascade Lake in sistemov-na-čipu Xeon D; na trg poslali inačico pomnilnika Optane, ki sede v podnožja za RAM; pa najavili FPGA čip Agilex in 100-gigabitni vmesnik za Ethernet.

Intel izdelke za podjetja običajno naznanja vsakega posebej, letos pa so se odločili vsemu repertoarju za strežniške farme nameniti en osrednji dogodek. Glavna zvezda so bili novi Xeoni na osnovi arhitekture Cascade Lake. Gre za naslednike Skylakov-SP, zato pomenijo optimizacijsko fazo v razvoju in so torej še vedno napravljeni v 14 nanometrih. Novosti se...

39 komentarjev

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

Intelovi Xeoni na arhitekturi Haswell prinašajo 18 jeder

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Intel pomladil svojo družino strežniških procesorjev Xeon E5-2600, ki v tretji generaciji prinaša arhitekturo Haswell-EP in 22 nm-tehnologijo izdelave. Lani predstavljeni Xeoni E5-2600 V2 so bili sicer prav tako 22 nm, a še na Ivy Bridgeu. Novi procesorji imajo od štiri do osemnajst jeder, medtem ko je imela stara garda največ dvanajst jeder.

Procesorji prihajajo v 29 različicah različnih števila jeder, frekvenc in porabe električne energije. Poleg tega bodo lahko večji kupci naročili prilagojene verzije. Novosti so podpora za pomnilnik DDR4 (2133-3200 MHz), hitrejši povezave med jedri QuickPath Interconnect z 9,6 Gtps (milijard prenosov na sekundo), izboljšana učinkovitost (110 odstotkov...

43 komentarjev