»

Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast,...

15 komentarjev

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja