»

Na Floridi preprečili zastrupitev vodovoda na daljavo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Nadzorni delavec vodnega zajetja v mestu Oldsmar, v ameriški zvezni državi Florida, je med svojim delom opazil, da so v njihov sistem uspeli vdreti neznanci, pri čemer so na daljavo upravljali z uporabniškim vmesnikom in na ta način želeli povečati koncentracijo natrijevega hidroksida z običajnih 100 delov na milijon delov vode, na 11.100 delov na milijon. Gre za približno stokratno in potencialno nevarno povišanje, saj gre za močno bazo, ki jo v zajetjih uporabljajo za uravnavanje PH vrednosti vode, v gospodinjstvih pa je pogosta sestavina tekočih sredstev za čiščenje odtokov.

Dežurni operater je poskus k sreči zaznal in koncentracijo povrnil na običajno vrednost. Sistem za upravljanje vodovoda na daljavo pa so za zdaj onemogočili. Za storilci, ki so ogrozili življenja okoli 15.000 uporabnikov vodovoda, pa so se zapodile tajne službe in FBI. Za zdaj še ni jasno ali je bil napad izveden iz ZDA ali pa morda iz tujine.

Podobni incidenti so se v preteklosti že dogajali. Leta 2016...

42 komentarjev

Zevajoča luknja v Mail aplikaciji na iPhonih

vir: ZecOps

Slo-Tech - Poročilo podjetja ZecOps razkriva dva hrošča v privzeti poštni aplikaciji, ki domnevno ogrožata na milijone uporabnikov iPhonov in iPadov. V podjetju še zatrjujejo, da so varnostno vrzel neznanci doslej že izkoristili za napade na šest znanih uporabnikov, konkretnih imen niso razkrili. O svoji najdbi so Apple obvestili že meseca marca.

Po navedbah raziskovalcev je prvi hrošč povezan z RCE (remote code execution) napako v MIME knjižnici aplikacije Mail, ki napadalcu omogoča oddaljeni zagon zlonamerne kode. Drugi hrošč je povezan s t. i. prekoračitvijo medpomnilnika na kopici (heap overflow). Exploita delujeta tako, da hekerji uporabniku pošljejo navidez neškodljivo, prazno sporočilo. Ko ga ta odpre, se aplikacija Mail sesuje, sistem pa od uporabnika zahteva ponovni zagon naprave. Med zagonom pa lahko nepridipravi dostopajo do podatkov na napravi. Ključna nevarnost obeh lukenj tiči v tem, da ne potrebujeta uporabnikove interakcije, v smislu prenašanja datotek ali obiska kakega...

28 komentarjev

Izsiljevalski virusi tudi na fotoaparatih?

vir: Check Point Software

vir: Check Point Software Technologies
Check Point Software Technologies - Ransomware je zadnja leta postal resna težava, kot so se nedavno prepričali tudi v Lekarnah Ljubljana. Raziskovalci Check Point Software Technologies pa so prikazali, kako na daljavo namestiti zlobno kodo na DSLR fotoparat, seveda takega z omrežno povezavo, v konkretnem primeru so uporabili Canonov EOS 80D.

Pri tem so izkoristili protokol PTP (Picture Transfer Protocol) za prenos slik, saj ta ne preverja istovetnosti, uporablja pa se tako za brezžičen kot ožičen prenos podatkov. Slednje je za napadalca sploh bonus, saj lahko na ta način dostopa tudi do sistema na povezanem računalniku. Raziskovalci so pod drobnogled na Canonovi napravi vzeli programsko opremo Magic Lantern, ki je sicer...

5 komentarjev

EU tik pred volitvami odločneje nad kiber kriminal

vir: Pixabay

Slo-Tech - Proti hekerjem, pa od kjerkoli na svetu že delujejo, bo EU poslej lažje uvedla neposredne protiukrepe. Vlade držav članic so se namreč v petek sporazumele o novih mehanizmih boja proti informacijskemu kriminalu, kot sta denimo zamrznitev premoženja storilcev na ozemlju držav članic in prepoved vstopa na ozemlje unije. Poslej bo mogoče na take napade odreagirati nemudoma, brez zamudnega usklajevanja prioritet med posameznimi državami. Pobudo za poostritev sta vodili Velika Britanija in Nizozemska, donedavna pa ji je nasprotovala Italija.

Razlog za ukrep je povečanje informacijskih napadov v zadnjem času, tudi takih, ki ogrožajo kritično infrastrukturo, glede na čas sprejema pa verjetno tudi evropske volitve, ki se začenjajo v prihajajočem tednu. Med...

8 komentarjev

Hekerji lahko odklenejo milijone volkswagnov

Wired News - Na konferenci Usenix, ki od srede poteka v Austinu, so raziskovalci predstavili, kako je mogoče z opremo, ki stane nekaj deset dolarjev, odkleniti na milijone volkswagnov, audijev in škod. Ranljiva so vsa vozila, ki so bila izdelana po letu 1995, šele najnovejše generacije (npr. Golf 7) pa so odporne.

Raziskovalci so ugotovili, da Volkswagen uporablja le nekaj unikatnih šifrirnih ključev za daljinsko odklepanje, ki si jih med seboj deli na milijone vozil. Štiri največkrat uporabljene ključe ima 100 milijonov vozil, izdelanih v zadnjih dveh desetletjih. S poznavanjem tega ključa, ki ga lahko preberejo iz različnih sestavnih delov vozila (točne lokacije seveda ne razkrivajo), je odklep vozila...

106 komentarjev

Napad v Oslu: igre niso krive, spet stare debate o nadzoru interneta

Modern Warfare 2

Slo-Tech - Čeprav med igranjem nasilnih iger in nasilnim vedenjem obstoji korelacija, kljub mnogo raziskavam še nikomur ni uspelo dokazati vzročno-posledične povezave. Rezultat raziskav so namreč diametralno nasprotni - da igre zmanjšujejo kriminal pa vse do prepovedi nasilnih iger zaradi streljanja. Le malo časa je trajalo, da so se pojavile prve špekulacije, da je bil tudi pokol v Oslu povezan z igranjem nasilnih iger. Morilec Anders Behring Breivik je namreč v svojem manifestu med drugim zapisal, da je Modern Warfare 2 odličen za vadbo streljanja, ker Evropejci pač nimamo možnosti vaditi v resničnem življenju kot na Bližnjem vzhodu.

Avstralci so lani po pregledu vseh študij ugotovili, da ni dokazov, da igre povzročajo nasilno vedenje. Še dlje...

40 komentarjev