»

Seagatu zaradi kršitev sankcij 300 milijonov dolarjev kazni

Slo-Tech - Lanske obtožbe, da je Seagate kršil ameriške sankcije, ko je Huaweiju prodajal diske, so se potrdile. Seagate se je z ameriškim ministrstvom za trgovino poravnal in bo plačal 300 milijonov dolarjev, ker je v letih 2020 in 2021 prodajal diske Huaweiju. Kršitve sicer zanikajo, a je izvršni direktor dejal, da so se s poravnano izognili nadaljnjim stroškom in potrati časa.

Med avgustom 2020 in septembrom 2021 je Seagate prodajal diske Huaweiju, pri čemer je bil celo njihov edini dobavitelj. Konkurenca, torej Western Digital in Toshiba, je ocenila, da sankcije to prepovedujejo. Ameriška vlada je že leta 2019 Huawei postavila na seznam podjetij, s katerimi ni dovoljeno prosto trgovanje, temveč je potrebno pridobiti posebno dovoljenje za izvoz. Seagate jim je kljub temu v tem času prodal sedem milijonov diskov v skupni vrednosti okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Zaradi tega mu je grozil sodni postopek in še višja globa, zato se je poravnal. To je najvišja poravnana, ki jo bo katerokoli...

9 komentarjev

Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Slo-Tech - Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji....

36 komentarjev

Huawei pripravlja telefon z lastnim operacijskim sistemom

Reuters - Težave, ki jih ima Huawei zaradi ameriških sankcij, so Kitajce vzpodbudile, da so se še bolj podvizali pri razvoju lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone. Novi sistem, ki se bo imenoval HongMeng OS, bo nared in bo na telefone prispel že letos, piše Reuters. Drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu bo prvi telefon z novim operacijskim sistemom po ceni 2000 juanov (250 evrov) začel prodajati kmalu.

V preteklosti se je HongMeng omenjal kot operacijski sistem, ki je namenjen zlasti napravam IoT (internet stvari). Minuli mesec so v Huaweiju potrdili, da bo prva naprava s tem sistemom pametni televizor iz serije Honor, medtem ko o pametnih telefonih tedaj še niso govorili. Prejšnji teden je Huaweijev predsednik Liang Hua dejal, da imajo...

62 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev

Huawei bi kupil Nokio, pokazal Ascend A6

Financial Times - Kitajski Huawei je danes povsem nepričakovano objavil, da razmišljajo o prevzemu Nokie. Richard Yu, vodja prodaje v Huaweiju, je namreč povedal, da razmišljajo o tovrstnem prevzemu. Kombinacija Nokia in Hauwei bi imela določene sinergijske učinke, končna odločitev pa bo odvisna od pripravljenosti Nokie za prodajo.

Ali je v tem kaj resnice, bomo videli kmalu. Borze so medtem na to že odreagirale, saj je delnice Nokie takoj po objavi pridobila več kot deset odstotkov. A njena vrednost je potem začela zlagoma kopneti, saj je prevzem še zelo v zraku. Huawei še ni dal nobenih konkretnih zavez, poznavalci pa svarijo, da Huawei doslej sploh še ni izvedel nobenega velikega prevzema. Res pa je, da podjetje v...

33 komentarjev