»

ATI o svoji prihodnosti

Reactor Critical - ATI je na nedavni konferenci razkril kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa so jih po strani Golem.de analizirali kje drugod, kot pri ruskem Reactor Critical:
  • Če se prav spomnim, je ATI že kar precej časa nazaj napovedoval, da bo eden izmed njegovih glavnih adutov, ki se imenuje R300, oziroma Radeon 3, na voljo že to poletje. Po zadnjih podatkih naj bi se čip pojavil v četrti četrtini, kot opcijo pa se ponuja tudi tretja četrtina. ATI-jevci navajajo, da je predstavitev novega procesorja močno odvisna od Microsofta in njegove predstavitve Direct X 9.0.

  • Čipa s kodnima imenoma R400 in R500 naj bi bila predstavljena v prvi polovici leta 2003, vendar pa se do takrat lahko še marsikaj spremeni.

  • O mobilnih različicah čipov R200 in R300 zaenkrat še ni oprijemljivih podatkov.

  • Za konec je ATI izrazil svoj optimizem glede prodaje Gamecubov, v katerih ima tudi kanadski velikan svoj delež tehnologije. Pričakuje, da bo do konca leta 2002 prodanih vsaj 10 milijonov teh konzol.

...

0 komentarjev

Test Benq DVP1648A 16x DVD-ROM pogona

CDRLabs - Podjetje Benq je najverjetneje večini vas prava neznanka, zato naj takoj povem, da ga je ustanovilo podjetje Acer Communication & Multimedia, a je zadeva čisto ločena od ostale Acer proizvodnje. Pogon se po obliki zgleduje po novem Pioneerjevem DVD-118, njegove hitrosti pa so 16x za DVD ploščke ter 48x za ostale CD ploščke. Žal pa boste pogrešali nekaj stvari, med drugim tudi digitalni audio izhod. Je zadeva vredna svoje cene, ki v čezlužju znaša približno $60? Prepričajte se sami. Klik!

0 komentarjev

NVidiini spomladanski zvončki

X-Bit Labs - NVidia, kraljica grafičnega dvora, v svojih skrivnih in nedosegljivih temnicah, v laboratorijih iz katerih se nihče ne vrne živ ... snuje nove generacije grafikulj. Nepreverjene govorice, ki pa zvenijo dokaj realne (in jih zato tudi objavljamo), govorijo o dveh GPUjih, seveda - NV25 in NV17. Produkta, ki bi naj bila končana spomladi (ampak pred ATIjevim R300), se bodo prodajali pod pričakovanimi tržnimi imeni - GeForce 4 in GeForce4MX. NVidia bo še enkrat poizkusila masovno poplaviti trg s cenejšimi MXi, ki pa bodo sedaj ponujali veliko dobrot.

GF4 bo končno v motor T&L uvedel še drug cevovod namenjen senčenju točk modela (vertex shader) - nekaj s čimer ga je ATIjev Radeon8500 dodobra prehitel. Vsi GF4 čipi bodo kot novost vsebovali tudi pospeševanje in dekodiranje DVD zapisa in to na strojnem nivoju (spet nekaj kar ATI v veliki meri ponuja že danes), podprt pa bo še vedno TwinView saj bodo imele kartice dva RAMDAC čipa (ATI...)... GF4MX bo po zgradbi podobna GF4, strojno bo...

7 komentarjev

Ati Radeon 8500 All in Wonder

Tom's Hardware - Kanadsko podjetje Ati je pred približno dvema mesecema predstavilo svojega novega aduta, Radeon 8500, ki temelji na čipu R200. Tako kot pri skoraj vsaki kartici doslej, je Ati tudi tukaj izdal All in Wonder verzijo. All in Wonder inačice kartic se ponašajo z vgrajenim TV-tunerjem ter ViVo modulom, ki omogoča TV izhod in TV vhod. Prva stvar, ki pade - vsaj meni - v oči, je frekvenca jedra, ki znaša 230 MHz in frekvenca pomnilnika - 190 MHz (380 DDR). Ati to znižanje frekvenc opravičuje z nižjo ceno kartice, kar posledično pomeni bolj privlačen nakup. Kljub temu, da so frekvence znižane, pa kartica za svojim hitrejšim bratom zaostaja "samo" za 15 %, kar jo postavi na nivo Geforcea 3 Ti 200. Klik!

3 komentarji

Slo-Tech nadaljuje z ekskluzivami

Slo-Tech - Po tem, ko smo za vas prvi opisali grafično kartico Geforce3 Ti500, je sedaj na vrsti tisti dolgo pričakovani test ATIjeve pogruntavščine Radeon8500. Osem tisoč petstotica temelji na čipu R200, ki je popolnoma skladen z vsem, kar narekuje DirectX 8.1. Ima gomilo novih tehnologij, na kartici dva RAMDAC čipa, in še mnogo drugega. Je zadeva vredna svojega denarja? Koliko sploh stane v Sloveniji? Gonilnike ima dobre? Berite test in vse informacije vam bodo dane.

33 komentarjev

Ekskluziven test na Slo-Techu!

Slo-Tech - Uspelo nam je stestirati in prvi v Sloveniji objaviti test grafične kartice Geforce3 Ti500, kartice, ki je nekako mišljena kot odgovor na grožnji iz logov podjetja ATI, Radeonu 8500. Kartico smo primerjali z navadnim GF3 ter Radeonom 8500, katerega ekskluzivni test bo tudi objavljen čez nekaj dni. Se kartico splača kupiti? Zakaj ime Titanium? Je grafična grajena na novem čipu? Kako se obnese? Kaj za vraga rabimo 100.000 SIT vredno kartico? Berite test!

40 komentarjev