»

Izsiljevalski virus z Windows dobil različico za Linux

Slo-Tech - Na Linuxu smo pred nesnago resda varnejši kakor na Windows, a ta varnost ni absolutna. Tako kot smo v preteklosti že videli posamezne primerke zlonamerne kode za Linux, velja tudi za najnovejšo nadlogo. Kaspersky je odkril Linuxovo verzijo izsiljevalskega virusa RansomEXX, ki se je doslej širil po Windows. Gre za sorazmerno nov kos programske opreme, ki so ga prvikrat opazili junija letos.

A zaradi tega ni bil nič manj aktiven, saj je doslej poskrbel za napade na brazilska sodišča, javni promet v Montrealu, teksaško upravo za promet, Konico Minolto in še nekaj drugih odmevnih primerov. Upravljavci so se specializirani za napade na velike sisteme, kjer lahko iztržijo večjo odkupnino, namesto ukvarjanja s stotaki od fizičnih oseb. Ugotovili so tudi, da nima smisla napadati delovnih postaj v podjetji, saj bodo preprosto pobrisali sisteme in jih na novo postavili iz varnostnih kopij. Zaradi tega izsiljevalski virusi sedaj ciljajo na centralne strežnike.

RansomEXX tudi ni edini, ki je...

34 komentarjev

Kriminalci za izsiljevalskimi virusi zaostrujejo ... izsiljevanje

Ars Technica - Kriminalne združbe, ki upravljajo izsiljevalsko zlobno kodo (ransomware), so se začele posluževati novih prijemov, s katerimi skušajo povečati število tistih, ki se uklonijo njihovim zahtevam. Podatke sedaj ne le zaklepajo, temveč tudi kradejo in jih dajejo na javne dražbe.

Ransomware - izsiljevalski virusi, ki z zašifriranjem ugrabijo podatke in za njihovo izpustitev zahtevajo odkupnino - so že tako vse večja nadloga ustanov širom sveta, toda hekerske kriminalne združbe, ki stojijo za njimi, letos še nadgrajujejo njihovo učinkovitost. Po eni plati ta zlobna koda dobiva zmogljivosti za napade na industrijske sisteme, po drugi pa se med zlikovci širijo prijemi za dodaten pritisk na žrtve.

Decembra lanskega leta je tolpa za virusom Maze začela podatke tudi krasti in prizadete izsiljevati, da jih bo izpustila v divjino, če odkupnine ne plačajo. Treba je vedeti, da je večina napadov na vidnejše ustanove skrbno ciljanih in se razlikujejo od nesnage, ki jo lahko na domač računalnik...

18 komentarjev

Izsiljevalska zlobna koda pričenja napadati industrijske sisteme

Slo-Tech - V informacijsko-varnostnem podjetju Dragos so javno objavili podrobnosti o januarski najdbi izsiljevalskega virusa Ekans, ki zna poleg običajnega zaklepanja datotek tudi izklapljati procese nekaterih industrijskih kontrolnih sistemov. Trenutno ima precej omejene zmogljivosti, a kaže na skrb vzbujajoč trend.

Ransomware je v zadnjih letih z naskokom postal najbolj zloglasen tip zlobne kode, saj zmore z množičnim zaklepanjem datotek omrtviti vse od bolnišnic do mestnih uprav, da odkupnin niti ne omenjamo. In če gre soditi po najnovejših najdbah, bo šlo le še na slabše, kajti naslednja stopnica v razvoju izsiljevalskih virusov je očitno zmožnost napadanja podatkovnih procesov, ki nadzorujejo delovanje strojev, tako v proizvodnji kot infrastrukturi (ICS - industrial control systems). Skratka, počasi dobivamo spoj ransomwara in pa virusov, kot sta Stuxnet in Triton.

Ugledna firma za informacijsko varnost Dragos je - po tem, ko je to že prej storila za svoje stranke - javno objavila...

10 komentarjev

Hekerski napad ohromil največjega norveškega proizvajalca aluminija

Slo-Tech - Eden največjih svetovnih proizvajalcev aluminija Norsk Hydro, ki letno proizvede več kot 2,1 milijona ton aluminija (za primerjavo: Talum letno proizvede okrog 85.000 ton aluminija), je bil danes tarča hekerskega napada z izsiljevalskim virusom (ransomware). Napad so potrdili tudi v podjetju, od koder sporočajo, da so prizadeti informacijski sistemi v večini oddelkov, zaradi česar je podjetje začasno preklopilo na ročno vodenje procesov. V podjetju zagotavljajo, da napad ni vplival na varnost zaposlenih ali okolje.

Finančni direktor podjetja Eivind Kallevik je povedal, da imajo zanesljive sisteme za izdelavo varnostnih kopij. Prizadevajo si, da bi po napadu obnovili sisteme iz varnostnih kopij. Iz tega lahko sklepamo,...

13 komentarjev

V Ukrajini ogromne težave zaradi izsiljevalskega virusa, ki se že širi na Zahod

Slo-Tech - V Ukrajini se je danes začel širiti nov računalniški virus, ki je ohromil delovanje številnih tamkajšnjih bank, prizadel pa je tudi centralno banko in nekatera podjetja. Po dosedanjih podatkih gre za virus iz družine Petya, napad se širi tudi v druge evropske države.

Spomnimo, da je bila konec minulega leta Ukrajina tarča hekerskega napada, ki je povzročil izpad električne energije. To pot naj se to ne bi zgodilo. Ukrajinski distributer Ukrenergo je potrdil, da so njegovi sistemi ponovno tarče napada, a da ne prihaja do motenj v oskrbi z električno energijo. Napadene so tudi banke; ena večjih ukrajinskih državnih bank Oschadbank je sporočila, da so nekatere njihove storitve zaradi napada nedostopne, a zagotovila, da so podatki komitentov varni. Centralna banka je sporočila,...

53 komentarjev

NSA: WannaCry delo severnokorejskih državnih hekerjev

Napis v angleških bolnišnicah

Washington Post - Ameriška NSA je mnenja, da so izsiljevalski virus WannaCry, ki je minuli mesec povzročil pravi preplah, ko je prizadel na tisoče računalnikov in ohromil številna podjetja in bolnišnice v več kot 150 državah, napisali v Severni Koreji. V poročilu, ki so ga pripravili minuli teden, javnosti pa razkrili šele danes, so ocenili, da je WannaCry delo korejske obveščevalne agencije Reconnaissance General Bureau. Seveda WannaCry ni nastal v vakuumu, temveč so pisci gradili na kodi, ki so jo NSA izmaknili hekerji The Shadow Brokers.

Če ameriške navedbe držijo, je WannaCry prvi izsiljevalski virus, ki so ga napisali kakšni državni hekerji. Doslej je namreč veljalo, da so ti striktno delo kriminalnih združb, ki želijo zaslužiti,...

36 komentarjev